用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 S.H. NCB pm. 同學仔
樓主: terryeric
go

2008-2009 S.H. NCB pm. 同學仔 [複製鏈接]

原帖由 rrma 於 08-12-11 14:25 發表
但11月生日會D 相好似係上午班的, 我囡囡話佢有影到相的(佢係11月生日的), 但冇POST 出黎. 又話一個都唔識. 唔知係咪呢? 你地D 囡囡有冇睇過D 相呀? 是佢地的嗎?

我囡囡D 好朋友名單, 3朝2日就轉一轉架啦,,, ...

卓庭成日都話"陳穎"係佢既好朋友, 唔知邊位係陳穎媽媽呢?

回覆 # 的文章

我呀,我就係穎穎媽啦

我囡囡應該係班中既8妹仔黎架, 佢話佢每組都有好多朋友, 返學好忙, 因為要同朋友打招乎喎...

係呀係呀...zoey唔鐘意食車厘茄...老師都有講...不過老師話zoey最近肯食, 需要多一些鼓勵, 我問zoey佢有冇食, 佢話有...真不知道zoey有沒有講大話了?!?!

原帖由 428CCC 於 08-12-11 12:05 發表

晓盈说同组的Zoe不吃车厘茄,吃了进去又吐出来。老师说这样 ...

原帖由 rrma 於 08-12-15 10:07 發表
我呀,我就係穎穎媽啦

我囡囡應該係班中既8妹仔黎架, 佢話佢每組都有好多朋友, 返學好忙, 因為要同朋友打招乎喎...

証明穎穎真係同庭庭係好朋友:D
請問你係咪13号觀課呢?

你地有冇人會去做家長義工?

原帖由 vanwy 於 08-12-16 22:50 發表
你地有冇人會去做家長義工?

我-晓盈妈已报了名。

原帖由 428CCC 於 08-12-17 11:23 發表

我-晓盈妈已报了名。

係咪3/1号?? 等我聽都報名先~~ :D  唔知重有冇位呢?

原帖由 vanwy 於 08-12-17 23:14 發表

係咪3/1号?? 等我聽都報名先~~ :D  唔知重有冇位呢?

我报的是这个星期日的圣诞party和平时周六的义工。1月3日因该会去学校,时段是9:45-10:45am

只要家长有时间,学校是很欢迎义工家长的。

原帖由 428CCC 於 08-12-18 13:38 發表

我报的是这个星期日的圣诞party和平时周六的义工。1月3日因该会去学校,时段是9:45-10:45am

只要家长有时间,学校是很欢迎义工家长的。

好快已經full左啦!

原帖由 vanwy 於 09-1-4 23:33 發表

好快已經full左啦!

不过,我3号那天未能去学校,因为家里的狗儿要看医生。

你们会参加莫善乔的生日会吗?我们会去。

我地重未決定, 因為個日我地1pm見家長, 好難就到時間

回覆 # 的文章

莫善乔的生日会, 我都會去呀, 到時見..

卓庭佢話佢都好想去生日會, 唔知我地可唔可以同老師改時間呢?

几天没来看看,差点找不到NCB PM了。上星期四开始由于出差,很遗憾没能参加生日会和家长日。不过晓盈和她爸爸都去了生日会,听说玩得很开心。

上星期三我们去了观课,但只能1位家长进课室。看到Zoe戴了口罩,可能感冒了吧,没那么活跃。不知,现在好点了吗?

颖颖和倬彤可能认得我,上课时不能集中思想,老是回头看我,这样影响到其他小朋友都回头看我们。后来,苏老师索性叫同学们介绍一下自己的家长(那天共有4位家长),然后再次要求同学们听老师上课。

基本上,小朋友们都很乖,有一点值得赞一下学校和小朋友的就是吃完茶点,他们都会自觉地拿课室里的书来看,而不是光坐着。

星期三上普通话课,觉得张老师很可爱,她的高8度音是晓盈最爱听的,有时候在家也要我学张老师说话呢。

晓盈最近也是感冒咳嗽,两天没上学,昨天苏老师打电话给我们,关心一下晓盈的情况。晓盈和苏老师通完电话后,一直蹦蹦跳跳的,很开心。做老师的也挺辛苦的,晚上9点半还要工作。

在这里先祝大家新年快乐,身体健康,万事如意!

曉盈媽媽,

是呀...上星期Zoey病了很多天...你真幸運, Zoey只是星期三上學了, 你能看見她真幸運...星期四雖然上了學, 可是中途又發燒, 老師都通知我們接她回家, 星期五雖然是我的觀課, 可是Zoey都沒有上學去....

今個星期Zoey身體好番很多了, 希望曉盈都早一點好番吧, 可以過一個健康快樂的新年 !!!!

祝大家新年快樂, 身體健康, 小朋友精乖伶俐 !!

原帖由 428CCC 於 09-1-21 09:57 發表
几天没来看看,差点找不到NCB PM了。上星期四开始由于出差,很遗憾没能参加生日会和家长日。不过晓盈和她爸爸都去了生日会,听说玩得很开心。

上星期三我们去了观课,但只能1位家长进课室。看到Zoe戴了口罩,可能感冒了吧,没那 ...

原帖由 terryeric 於 09-1-21 11:52 發表
曉盈媽媽,

是呀...上星期Zoey病了很多天...你真幸運, Zoey只是星期三上學了, 你能看見她真幸運...星期四雖然上了學, 可是中途又發燒, 老師都通知我們接她回家, 星期五雖然是我的觀課, 可是Zoey都沒有上學去....

今 ...

谢谢了,晓盈已经好番好多了,昨天也已上学了。她再呆在家里,婆婆说要高血压发作了。

昨天晚上看了学校圣诞联欢会的DVD,觉得我们这一班的小朋友做得最好!(并非自夸)这一班老师的组织力和编排力都略胜一筹。其中,陈颖的司仪角色做得相当出色,没有怯场也没有吃螺丝,真不简单!!!看来老师对学生能力的了解也相当的深入。

回覆 # 的文章

晓盈媽,  多謝你既讚賞.   我都好開心, 見到佢沒有半點怯場. 佢一路睇帶, 一路嘩嘩大叫, 我地一家人細都睇得好開心.

老师星期一开始安排调位,晓盈现在是熊仔组了。她对这次的安排似乎非常满意。星期一放学回来后一直开心大笑,几乎有点失控。我们在猜她开心的原因是同组里有了2个男同学。

Zoey都轉到去魚仔組了 !

原帖由 428CCC 於 09-2-4 09:55 發表
老师星期一开始安排调位,晓盈现在是熊仔组了。她对这次的安排似乎非常满意。星期一放学回来后一直开心大笑,几乎有点失控。我们在猜她开心的原因是同组里有了2个男同学。 ...

倬彤轉左去蟹仔組
‹ 上一主題|下一主題