用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 及 聖類斯小學 程度相差幾遠呢? ...
go

St Paul Boys 及 聖類斯小學 程度相差幾遠呢? [複製鏈接]

我唔知St. Louis, 但St. Paul's Boy 一D都唔淺囉!

TTJTmama

原帖由 mymelody2003 於 08-10-28 14:34 發表
如果2間學校相比, 聖類斯有哪些不足的地方呢? 英文程度哪一間較深呢?  請分享!

Primary one 1st Term Test

1) Fill in the blank : Who, Which, What, How.....

2) 考preposition, 但有幅圖 - 比 (table / ball)
但要 Complete sentence and use the suitable words:
Ans : The ball is under the table.

3) Fill in "a", "an" & "X"

4) Show you a picture and words - Fill in the suitable words

5) He, his, She, her, I, my......

二份papers : 6 pages & 8 pages, F4 size papers, 各供35 min.

好難依時完成, 又要快, 又要準, 都幾有難度! 文中也有好多生字!

TTJTmama

原帖由 BMW70 於 08-10-28 16:26 發表
可唔可以講吓St Paul 英文有幾深,等我有個心理準備?

Hi Picnic03,

你小朋友讀邊班?  同班D同學係咪有好多都做唔晒? 深淺一件事, 但35min 真係好難completed 8張papers, 攪到做漏而無分, 真係唔抵! 想向學校反影!

TTJTmama

原帖由 picnic03 於 08-10-29 13:53 發表
Yes, I completely agree with TTJTT mama that the English level required by the SPC boy is quite high.  My son is 5.5 years old and just got 14 shields in the starters cambridge test held in Sept this  ...

Hi LittleKidult,

兩睇啦!  現在升中可以同時簡兩間中學, = 多一個chance, 有實力可以博倒間官或津中潻!

TTJTmama

原帖由 LittleKidult 於 08-10-30 09:46 發表
路過, 多口問下, 想讀st. paul boy's 既係咪都係諗住原校升上中學, 唔會報其他學校?

有個家長話同一班 P1.學生有個攞 100分, 有個19分, 所以我也半信半疑!兩個分都極難攞!

TTJTmama

原帖由 BMW70 於 08-10-30 08:41 發表
多謝各位媽媽/爸爸的回應,咁應該點預備咁深嘅考試? 一年級都咁深,咁一般學生係唔係都係八十幾分已經係top架啦?!

PTH - Kindergarten時有根底就唔覺深, 因為要考四聲筆試的.

名次來說不重要, 因為只反影在校內的排位!

壓力? 我就覺得一定要比小朋友自己去感受吓, 這樣才會成長, 做事認真, 有要求, 才有進步!

TTJTmama

原帖由 BMW70 於 08-10-30 11:32 發表
咁我又想問吓普通話係唔係好深?

Top 10 係全級定全班?

咁小朋友係唔係好壓力?

我曾經同某名校校長探討過,
當年阿女P. 5 & 6 中文和英文 Test & Exam
都係70幾分(Grade C),
心想原校直升無机會,
向外挑戰也怕落空,
原來份卷深, 有助提高或保持學校質素,
校內成績最高分才是82分,
所以校長話70幾分,
原校中學一定收番,
除非conduct差!

致於呈分時的分數和試卷,
都要交上Education Dept,
佢地再評估試卷的深淺, 作倍數計.
e.g. 75分 x 8 倍 = 600 分
       85分 x 6 倍 = 510 分

TTJTmama

原帖由 LittleKidult 於 08-10-30 11:47 發表
我點解咁問呢? 因為聽個親人講, 佢前幾日同個今年升中既小學家長傾開, 個小朋友讀既直資係有中學部既, 家長話想同個小朋友報另一間名校(同名但唔係剩男校果間), 學校方面話唔會寫推薦信比佢, 基本上只有移民先會批推 ...

Hi andrewpapa,

Thanks for your advise and sharing.

Yes, this is a first term test but the exam is coming soon!

Cheers,
TTJTmama
原帖由 andrewpapa 於 08-10-30 23:41 發表
hi TTJTmama

don't worry about your son la.

only term test not exam la.

again, still young and also good that you can use the test paper to train him more
‹ 上一主題|下一主題