用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江維多利亞學校(小學)﹐想聽一下大家的意見 ...
樓主: anniehong0918
go

滬江維多利亞學校(小學)﹐想聽一下大家的意見 [複製鏈接]

我都係維記學生家長!非常擔心

小女現就讀維記何文田K3!可惜去任何一間直資學校小學校(並沒有考甚麼名校)面試全部都連2nd in都冇,我開始懷疑維記程度與外面小學程度是否有太大差距?又或者外界小學對維記認受性有幾多?,無可否認維記會令小朋友開心去學習上學我很buy這套!但礙於香港一般學校都做不到lB只做到334,總之confuse啦!現在維記學費加完再加!如在維小就讀每月開支加埋D課外學習足足成萬幾蚊,現在我囡囡都無路可走,
一.維記小學
二.政府大抽獎

我可以肯定咁講一句, 維記在"學術"上的程度真係比一般的local幼稚園低!  特別係呢排要面試, 接觸更多其他學校的家長而得知.

它的最大賣點兩文三語, 我見唔到有過人之處.  就以上述的弘立, 或者SIS, CIS來比, 已經無得比.

若果想孩子繼續在香港讀中學, 大學, 就更加要想清楚.

HAPPY LEARNING, 維記係完全做到的, 無可置疑.  仍然係果句, 維記是一間好學校.
但家長對孩子有咩期望呢?  孩子的性格係點呢?  升小學就更加要選擇一所適合自己小朋友和切合家長要求的學校.

我不認識維記的小學家長,但都有感而發,希望與大家交流一下。

我覺得標榜愉快學校的背後,其實要基於一套理念上進行才會有滿意結果。雖然讀書没有壓力,但家庭一定、一定要作出適當的培育。培育是指與孩子多閱讀,多學習,要有自學的精神,那麼孩子才會進步。我經常指出學校祇是個環境,真正影響孩子的是家庭。為何St Paul Co-ed的學生可以那麼出色,因為家庭可以聘請Net日日補習,又可以包月請游泳老師教導孩子。就算學校資源不夠,家庭都可彌補其不足。

我不喜歡傳統學校,那些日日默書、測驗,其實真係無乜用,過一兩周又會全忘記,默得咁辛苦為乜。原來,真正的學習,是潛移默化地吸收,在無壓的環境下每天閱讀各類群書,孩子就有所吸收,而那些的知識可能會是根深柢固呢!

話說回來,維記有無要求家長如何輔助孩子,若學校有要求,應不致那麼糟吧。

原帖由 bobodad 於 08-10-30 15:33 發表
我可以肯定咁講一句, 維記在"學術"上的程度真係比一般的local幼稚園低!  特別係呢排要面試, 接觸更多其他學校的家長而得知.

它的最大賣點兩文三語, 我見唔到有過人之處.  就以上述的弘立, 或者SIS, CIS來比, 已經無 ...

Totally agree. If parents just rely on the school for languages, social skills and other trainings, and do nothing at home to enhance their learning, the outcome will definitely be unsatisfactory.

I don't think any K3 student can be accepted by just asking. Parents must do sth, eg show their high intention and eagerness to enter the school, recommendation by K2 class teachers, the kid's progress, etc..      

原帖由 kyliema2006 於 08-10-30 19:06 發表
我不認識維記的小學家長,但都有感而發,希望與大家交流一下。

我覺得標榜愉快學校的背後,其實要基於一套理念上進行才會有滿意結果。雖然讀書没有壓力,但家庭一定、一定要作出適當的培育。培育是指與孩子多閱讀,多學習,要有 ...

duplicate...

原帖由 maxcat 於 08-10-30 15:26 發表
小女現就讀維記何文田K3!可惜去任何一間直資學校小學校(並沒有考甚麼名校)面試全部都連2nd in都冇,我開始懷疑維記程度與外面小學程度是否有太大差距?又或者外界小學對維記認受性有幾多?,無可否認維記會令小朋友開心 ...

Totally agree.  So many students will join VSA as they haven't other good offers.

原帖由 maxcat 於 08-10-30 15:26 發表
小女現就讀維記何文田K3!可惜去任何一間直資學校小學校(並沒有考甚麼名校)面試全部都連2nd in都冇,我開始懷疑維記程度與外面小學程度是否有太大差距?又或者外界小學對維記認受性有幾多?,無可否認維記會令小朋友開心 ...

1. 實際上學生的英語和普通話只係"普通"程度!

2. 學生都係以"廣東話"為基本溝通語言

3. 學術上比不上傳統local school.  至於英語又比不上international school, 兩頭唔到岸

4. 小班教學?  28 - 30人一班!!!

5. 學費又逐年加根本就覺得唔值! - 2008-09 $7,100 ; 2007-08 $6,500 ; 2006-07 $5,xxx

6. 大部份家長都只係以維小做"後備", 考到其他心宜小學都唔會留在維小!

VSA is not the only choice...Have you ever tried other schools like PLK CKY, SMC, HKUGA & etc...?

7. 對學術有要求的, 寧願揀一些傳統的local名校.

8. 要行IB課程或計劃去外國升學的, 多間international school, SIS, CIS等更好- ESF, KCIS also better than VSA.

9. 無論讀邊間學校, 父母的配合(包括與孩子的溝通語言, 課餘學習班等等)一定有決定性的幫助.
但學校本身的課程, 師資, 又或者學生的背景, 更有直接的影響! - Many ESF's parents are not good in english but their children's english are excellent.

Don't forget the school fee of 弘立 is even more expensive, over $10000 this year.

原帖由 bobodad 於 08-10-30 14:23 發表
當然, 無論讀邊間學校, 父母的配合(包括與孩子的溝通語言, 課餘學習班等等)一定有決定性的幫助.
但學校本身的課程, 師資, 又或者學生的背景, 更有直接的影響!

我們也參觀過弘立, 非常impressive!  
其中一個原因,  ...

I think Victoria Kindergarten is a good school and the English standard of most students isn't bad at all.  But academically speaking , they are really not as competitive, esp. as far as Chinese is concerned.  

From my observation and personal experience, I find that very traditonal famous schools like St. Paul's Co-ed and DGJS really don't prefer students from Victoria.  I guess these schools think students from Victoria can't settle down in lessons and they want more well trained ones (like those from kindergartens in Kowloon Tong).  But I think they are somehow biased.  

On the other hand, it seems that some private and DSS schools like HKUGA do have a much more positive opinion of Victoria since a lot of my child's classmates got second interview at HKUGA and got admitted too.

我嘗試用用持平的角度, 不加個人對任何學校的喜好去想:

首先, 報考直資及私校, 本身就像一場遊戲, 主辦單位定好了遊戲規則, 我們報名參加了這場遊戲. 就像下棋一樣, 有些資歷深厚,對遊戲規則十分之了解, 而且不單止按照形勢佈局, 而是早已在起步時計劃及盤算之後十多步怎樣應變... 有些見步行步, 或是早已下錯了一步, 打亂了以後的部署. 要勝一盤棋, 除了事先的盤算籌劃, 更要得天時地利.

早期部署包括了:
0歲至入學時的學前教育, 怎樣營造語言學習環境, 購買有關教材, 自少培育品德及閱讀興趣, 若聘請外傭有沒有刻意挑選, 自己有沒有注重身教作好榜樣...

挑選適合幼稚園, 積極參與學校事務(投其所好式的家校合作), 安排課外活動以擴闊視野之餘, 並努力收集證書, 但要顯示出唔係用錢可得的那些, 包括要有公開比賽或考試獲獎, 體藝有過人的表現, 在家有沒有建立良好的親子關係等等.

天時地利人和:
年齡及姓別.
(1) 02年細B03年扮大B(因為以為出生率低).
(2) 相信大家會知道, 即使031-6, 比較起037-12, 在一般情況下, 大細B的表達及成熟程度有很大分別, 視乎小朋友早熟或遲熟.
(3) 相信大家會同意, 在一般情況下, 女孩子比男孩子早熟.

語言環境或家境及關係.
(4) 家境富裕或父母及工人的語文程度已很高, 操練的時間, 深入程度及生活化, 在表現的自然度, 發音及語調比單憑靠幼稚園的NET會更勝一籌. 兄弟姊妹及父母與學校的關係不用多說了.

先天性格後天操練VS.學校教育模式及收生取向.
(5) 一樣米養百樣人, 有先天能言善辯; 亦有害羞內向或慢熱的.
(6) 有些學校標榜培訓資優, 但又避免接收隨資優附送的問題.
(7) 最好是多才多藝, 但要坐得定
(8) 有些要學術標炳,有些要創意無限,有些要有家底,有些要能為校爭光
(9) 有後天改造, 參加面試班, 參加朗誦比賽, 以訓練膽量, 熟習名校面試形式, …
(10) 是否花心思製作Profile

如果你認同以上的假設會對面試起了一定的作用, 那麼, 單憑幼稚園, 其影響力有幾多? 單靠口碑? 如果ST.Cat及根德園口碑好, 是否他們整級K3合共超過一千名學生, 可以包辨全部Second Interviews? 我唔相信有任何幼稚園能有絕對優勢可以囊括所有學額, 因此, 可以假設讀CCKG, St.CAT & Ken等等名幼稚園都會有失意之時, 只是沒有人會自己出來說自己的情況而已.

我參考過單是Victoria(HMT)07-08的派位資料, 剔除了上維小那批, 蔡繼有有11, 英華5小拔好像3(?) 我不知道他們是正取生還是後來執死雞, 但都係入到一些人心儀的小學, 而蔡繼有特別多, 個人估計可能CKY & Victoria的教學模式相似, 唔係好像聖方濟各或陳守仁宣小等要比人深的學校. 因此, 入唔到2nd round, 唔一定因為是幼稚園的背景….

原帖由 maxcat
08-10-30 15:26 發表

我都係維記學生家長!非常擔心
小女現就讀維記何文田K3!可惜去任何一間直資學校小學校(並沒有考甚麼名校)面試全部都連2nd in都冇,我開始懷疑維記程度與外面小學程度是否有太大差距?又或者外界小學對維記認受性有幾多?,無可否認維記會令小朋友開心去學習上學我很buy這套!但礙於香港一般學校都做不到lB只做到334,總之confuse!現在維記學費加完再加!如在維小就讀每月開支加埋D課外學習足足成萬幾蚊,現在我囡囡都無路可走,
.維記小學

.政府大抽獎

Don't forget the school fee of 弘立 is even more expensive, over $10000 this year.

相信有能力負擔弘立學費, 其家長及其他配套都不會輸蝕.

各位家長一起參予討論是一件好事, 各抒己見, 但希望唔好好似某些TOPIC般討論變嘈交.   
既然各人的觀點及感受都唔同, 好難去一概而論.

總之, 作為維記幼稚園的家長而言, 我相信我的意見絕對是部份維記家長的心聲!!!

對於呢個TOPIC有些人講到"If parents just rely on the school for........"  "家庭一定、一定要作出適當的培育...."
對於呢點, 我要作出小小補充..
以我自己為例, 妻子是ABC, 和孩子說英語; 我則和孩子說廣東話.  至於課外學習/支援方面, 無論普通話, PHONIC, CAMBRIDGE TEST, 公文數, 鋼琴, 繪畫, BALLET etc...... 女兒通通都有學習.  回家亦由全職媽媽替她綀習和督促.
至於同班的同學之中, 以我較熟悉的5位而言, 情況都差唔多-------意指家庭投放的資源和支援.
而我所一直提出的問題, 就是學校的課程和政策而已....

又就今屆我所知道維記考小學的情況而言,  有些家長一開始已放棄維小, 不申請.  亦有家長明言以此作為"後備". 真正一心一意申請維小的, 我熟悉的人當中是"沒有", 反而有些聽聞是不想煩, 讓孩子入維小就算.

Dear bobodad and all,

我好讚成"各人的觀點及感受都唔同, 好難去一概而論."..."各抒己見, 但希望唔好好似某些TOPIC般討論變嘈交. " 所以, 我都盡量小心言辭, 免得挑起爭端, 但怕言者無心,希望我的言論唔會無意中冒犯到任何人.

原帖由 bobodad 於 08-10-31 01:03 發表
各位家長一起參予討論是一件好事, 各抒己見, 但希望唔好好似某些TOPIC般討論變嘈交.   
既然各人的觀點及感受都唔同, 好難去一概而論.

總之, 作為維記幼稚園的家長而言, 我相信我的意見絕對是部份維記家長的心聲!!! ...

我都覺得維記好難考小學,因為個個家長都係咁講!

但從客觀睇,維記的小朋友英文及普通話比一般好,當然比St Cat, KV中最好的三成(30%)學生差;因為佢地有成千幾個畢業生,一定有好多入名校,至於維記又未到好差。

可能考小學,要睇小朋友的心情同表現,維記小朋友有兩個特徵,一是怕羞,二是坐唔定。這都是名校唔想收,如果沒以上特徵,單是英文已經贏。

我都想多D家長分享維記小朋友面試的問題。

回主題:維小,應該是好多家長的後備,因為遠及貴,如果有名校收一定讀名校,我覺得讀得維記,一定有其望,想讀名校或者國際學校。

Hi maxcat,

我都係維記家長,小兒及他的同學舊年大部份都入到心怡小學,例如SMC、CKY、YW、PK及TSL,當然有一部份入返維小,所以我並唔覺得維記嘅認受性有問題,相反係維記呢三年幼稚園生涯,令到我覺得當初無選擇錯誤,個個小朋友行出來都好有自信,由第一天見到外籍老師調頭走,到後來同老師玩到唔願走,最初聽唔明普通話,到K2時係北京同啲當地阿姨玩,就明白到係維記其實學到好多野。

到依家小兒讀緊小一,都唔覺得佢比其他幼稚園同班同學差,雖然有啲同學仔係外籍,但佢地都可以玩埋一堆,而且大家啲成績都係不相伯仲,其實小朋友嘅能力係好強,只係有時未發揮出來,千其唔好灰心,明天會更好。

小女現就讀K3!可惜去任何一間直資學校小學校(並沒有考甚麼名校)面試全部都連2nd in都冇,我開始懷疑維記程度與外面小學程度是否有太大差距?又或者外界小學對維記認受性有幾多?,無可否認維記會令小朋友開心 ...

講真,有很多幼稚園真的會花上資源,為學生上小學舖路。如自行安排很多面試班予學生,又會將課程貼緊近小學,以便學生適應新環境。

當日我為囡囡報讀學之園,因為其理念近似蔡繼有,所以就報。入學後,才知原來要求都很嚴謹,每周會給予家長字卡,又會有不同種類的教材,好讓家長在家中教導孩子。K3亦會要求寫周記,並不是很悠閒,作為Pn的家長,都要緊貼她的進度呢!

請問維記會否為升小一,而作出任何的配套安排呢?

維記會否為升小一,而作出任何的配套安排呢?
完全沒有!

Anyway, 今天送女兒回校時, 她也很開心-----基本上每天都很開心!  可以看到她一年比一年更有自信, 主動..  老師亦很細心, 這是維記幼稚園的優點!

原帖由 kyliema2006 於 08-10-31 10:10 發表
講真,有很多幼稚園真的會花上資源,為學生上小學舖路。如自行安排很多面試班予學生,又會將課程貼緊近小學,以便學生適應新環境。

當日我為囡囡報讀學之園,因為其理念近似蔡繼有,所以就報。入學後,才知原來要求都很嚴謹,每周會 ...

好高興咁多家長回應

其實維記一般英語同普通話環境係0K嘅!至小我個女睇明珠台一D兒童卡通及國語卡通也明白故事內容,不過佢個性比較內斂,愛絵畫也有攞獎,對住父母親人老師年紀相約小朋友應對都冇問題好熱情多多嘢講,可惜佢見陌生人佢就唔多答問題,就算答都係很細聲,所以佢面試不成功也難怪, 邊有一間學校願意喺幾千人面試中花時間慢慢發掘引導你?後恢當初冇帶佢去參加D面試班有冇用都好至少習慣揾人客觀評估吓佢有咩唔妥,可以改進吓!而profile好多學校都有收其實有冇人真係有心機去睇成千上萬本Profile,所以小朋友個人表重要過一切!喺依度恭喜一D有學校2nd in 及接受申請嘅維記學生
‹ 上一主題|下一主題