用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江維多利亞學校(小學)﹐想聽一下大家的意見 ...
go

滬江維多利亞學校(小學)﹐想聽一下大家的意見 [複製鏈接]

原帖由 俊賢 於 08-10-29 22:34 發表
幾年來, 參觀過他們的教學示範, 聽過簡介會, 睇過她們學生的表演, 兩文三語也不錯, 新校舍更設備齊全, 而且他與蔡繼有同是全港兩所由政府撥地及撥款資肋建校舍的優質私校.除此, 她更是由幼稚園至中學文憑都行IB及雙 ...

我女兒在海怡維記由PN班讀到K3.
在參觀完維小之後, 決定唔會比佢升讀維小!

兩文三語係維記的"賣點"之一.  但實際上學生的英語和普通話只係"普通"程度! 可能比一般香港的local小學較好, 因為始終以英文&普通話教學.  當你參觀過小學之後, 會發現學生都係以"廣東話"為基本溝通語言.  甚至開放日在台上表演的學生, 無論英文或普通話發音都不太標準.

論學術, 比一般local school淺好多. 我女兒正在海怡校讀K3, 她表姐在另一間local傳統學校讀k3, 比較之下, 會發現女兒的中文, 數學, 甚至英文生字等的程度都比不上!

但當然唔係無可取之處, 雙班主任制係好好 (普通話+英話老師), 令女兒每日返學都好開心.  

只係覺得學術上比不上傳統local school.  至於英語又比不上international school, 兩頭唔到岸..

讀開維記的家長都一定會發現, 呢間標榜兩文三語的國際性學校, 其實只係一間for香港中產的"local school"吧!

小班教學?  no way!  30幾人一班!!!  學費又逐年加根本就覺得唔值!

最後一提,  以我所知, 今屆大部份家長都只係以維小做"後備", 考到其他心宜小學都唔會留在維小!
而且, 今年的內部發生好大問題, 初初唔夠位比學生原校升上, 後來變成太多多餘位, 只要想讀, 同老師讀聲就即收!

首先要澄清一點, 我絕對無仇恨呢間幼稚園! 亦從來無發生過不愉快的事情.
相反, 女兒返學一直都非常開心, 老師亦十分nice, 連學校護士甚至看門口的保安亦一樣好nice!

今年k3, 她讀全日班, 我起初都怕佢唔適應. 但剛好相反, 佢讀得好開心. 今年的2位班主任亦很好, 甚至間中都打電話比我地傾傾女兒在學校的情況.

至於我上述所講, 只係就學校的學術/課程等方面的意見.  以一間標榜兩文三話的國際性學校而言, 在參觀完維小之後, 我父婦倆都覺得有點失望.  
特別是再參觀過其他學校之後, 感覺就更強烈.

另外, 今年升小的安排, 實在攪得太混亂.....  維記幼稚園的家長會明白我講乜.

再講, 對學術有要求的, 寧願揀一些傳統的local名校.

要行IB課程或計劃去外國升學的, 多間international school, SIS, CIS等更好.

我唔係針對維小, 只係我地的個人意見.
原來都想女兒繼續升維小, 但參觀完維小之後就.....

但要重申一點, 維小的校舍的確好大好靚, 師資都應該OK. 相信在維小讀書的學生都一定會好開心.  
只係我地的期望有D分岐吧.

"小班教學?  no way!  30幾人一班!!!  

小學每班多達35人或以上一班!

當然, 無論讀邊間學校, 父母的配合(包括與孩子的溝通語言, 課餘學習班等等)一定有決定性的幫助.
但學校本身的課程, 師資, 又或者學生的背景, 更有直接的影響!

我們也參觀過弘立, 非常impressive!  
其中一個原因, 相信同學生來自不同國藉和較好的背景有關.  維記的學生絕多數都是本地中產的local family.

原帖由 Mememe0319 於 08-10-30 11:54 發表
我仔仔而家喺維記讀緊PN, 自去年開始我已經去參觀個別幼稚園/小學。宏立嗰次參觀後個人感受至深,很多時候學校對外表現的高水準,仔細留意後你便會發現往往很多好水平或超水平的表現都是需要家長背後積極努力配合安排的 ...

30幾個學生一班, 我係聽其他家長講的.

原帖由 cherubic 於 08-10-30 12:46 發表
My son's class has 27 students.  35 students seems incorrect.  I consider the class size is OK.  The teachers can take care of every students.

我明白, 當然每個小朋友都唔同..  但以弘立為例, 見到唔小外籍學生, 父母唔識中文, 但佢地可以講到一口流利的國語----呢點, 除左父母比錢請人專補國語之外, 我相信同學校的課程, 老師, 甚至一齊讀書的同學有直接關係. 呢個就係一個"學習的atmosphere"!  就係因為弘立學生比較上國際化, 而課程又特別著重中國文化和普通話, 加上大多數學生的英話水平都高. 所以它的雙語學習會更有成效.

呢個情況, 維小相對上就比下去了.  

原帖由 Mememe0319 於 08-10-30 14:46 發表
that's why i said platform, "學生的背景" - is unique to each of the student

"...又或者學生的背景, 更有直接的影響...!"

anyway, 我們仍然以傳統的local school為首選.

對維小的意見, 只係我小小的感想. 係我地參觀過唔同學校之後和自己親身經歷的體會.  

維記幼稚園絕對係一間好學校, 女兒在維記開開心心地學習.  但現在係時候要邁向另一階段. :loveliness:

我可以肯定咁講一句, 維記在"學術"上的程度真係比一般的local幼稚園低!  特別係呢排要面試, 接觸更多其他學校的家長而得知.

它的最大賣點兩文三語, 我見唔到有過人之處.  就以上述的弘立, 或者SIS, CIS來比, 已經無得比.

若果想孩子繼續在香港讀中學, 大學, 就更加要想清楚.

HAPPY LEARNING, 維記係完全做到的, 無可置疑.  仍然係果句, 維記是一間好學校.
但家長對孩子有咩期望呢?  孩子的性格係點呢?  升小學就更加要選擇一所適合自己小朋友和切合家長要求的學校.

各位家長一起參予討論是一件好事, 各抒己見, 但希望唔好好似某些TOPIC般討論變嘈交.   
既然各人的觀點及感受都唔同, 好難去一概而論.

總之, 作為維記幼稚園的家長而言, 我相信我的意見絕對是部份維記家長的心聲!!!

對於呢個TOPIC有些人講到"If parents just rely on the school for........"  "家庭一定、一定要作出適當的培育...."
對於呢點, 我要作出小小補充..
以我自己為例, 妻子是ABC, 和孩子說英語; 我則和孩子說廣東話.  至於課外學習/支援方面, 無論普通話, PHONIC, CAMBRIDGE TEST, 公文數, 鋼琴, 繪畫, BALLET etc...... 女兒通通都有學習.  回家亦由全職媽媽替她綀習和督促.
至於同班的同學之中, 以我較熟悉的5位而言, 情況都差唔多-------意指家庭投放的資源和支援.
而我所一直提出的問題, 就是學校的課程和政策而已....

又就今屆我所知道維記考小學的情況而言,  有些家長一開始已放棄維小, 不申請.  亦有家長明言以此作為"後備". 真正一心一意申請維小的, 我熟悉的人當中是"沒有", 反而有些聽聞是不想煩, 讓孩子入維小就算.

維記會否為升小一,而作出任何的配套安排呢?
完全沒有!

Anyway, 今天送女兒回校時, 她也很開心-----基本上每天都很開心!  可以看到她一年比一年更有自信, 主動..  老師亦很細心, 這是維記幼稚園的優點!

原帖由 kyliema2006 於 08-10-31 10:10 發表
講真,有很多幼稚園真的會花上資源,為學生上小學舖路。如自行安排很多面試班予學生,又會將課程貼緊近小學,以便學生適應新環境。

當日我為囡囡報讀學之園,因為其理念近似蔡繼有,所以就報。入學後,才知原來要求都很嚴謹,每周會 ...

qqzzma:

點解你無比仔仔繼續升上維小呢?

其實我一直覺得維記幼稚園係唔錯 (in terms of happy learning), 只不過到"小學"呢個階段,  覺得需要另覓一所更配合我地的期望和適合小朋友的學校..

老實講, 知道呢度有家長以維記作為first choice, 我都覺得開心的~   當初替女兒報幼稚園, 都只係報呢一間而已.

相信仍然有些家長會以維小做first choice. 但我熟悉的同學家長當中就沒有了.  
每個人的期望都唔同. 比較過唔同學校之後, 都係想幫自己的孩子找一間最適合的.

無論如何, 都希望在維小讀書的小朋友讀得開開心心!

完全同意!

就正如我女兒的普通話, 都不是因為學校老師/課程教得好(她是英粵班), 而是我另外請私人普通話老師和讓她參加朗讀班而已.

即使是數學, 看見她的進步是在參加公文數之後, 每天做練習而培養出來.   學校的數學功課不單只少, 而且十分之淺.....

原帖由 Yau_Cheung 於 08-10-31 16:44 發表
I agree that Victoria Kin is not bad but the academic of VSA is not good compared with top local schools.

唔覺得佢比其他幼稚園同學差 - My kid is studying K3.  Now he can read Oxford Reading Tree lev ...

不知道大家有否參加維小今年的OPEN DAY呢?

最記得...  不單是台上表演的小朋友英文和普通話都好"普通", 特別是一位家長Q&A時間答辯的普通話老師, 她的普通話一聽便知道是香港口音的普通話!!!!!!!  和其他家長傾開, 大家都有同感.....  試問在北京上海等地聘請一個地道NATIVE的普通話老師有幾難呢?

老實話, 在參觀維小前, 我們都打算讓女兒繼續在維小升學的.  但參觀完後........

原帖由 Yau_Cheung 於 08-10-31 23:00 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1675573&extra=page%3D1

很抱歉...
自己在回覆messgae後重看一遍, 都覺得有點兒"唱雙簧"般批評維記...

但其實只係自己的實際感受, 實在無心評擊.   

我們沒有接受維小的offer.
我報左幾間私校, 還有DSS...
現在正等11月份的result
已有心理準備, 若果全部fail, 寧願大抽獎.

原帖由 theresayeung 於 08-10-31 23:45 發表
Dear bobodad,

Then, have you appled for other DSS schools for your child?  I have paid $3500 deposit to VSA but have decided not to let my daughter study there la!!

八卦一問, 是否CIS呢?

恭喜晒!

原帖由 Yau_Cheung 於 08-10-31 16:44 發表
I agree that Victoria Kin is not bad but the academic of VSA is not good compared with top local schools.

唔覺得佢比其他幼稚園同學差 - My kid is studying K3.  Now he can read Oxford Reading Tree lev ...

我相信俊賢對維記應該有點"偏好"-----記憶中你的小朋友不是在維記讀書的, 對嗎?

在我而言, 因為女兒一直在維記諗書, 所以感受更加深, 對於同學間的情況亦頗清楚-----但要強調, 我絕對唔係"憎"維記, 只係想講講它的學術課程&親身感受...

1) St Cat都要出外補英文,  KV都要出外補數學--------- 維記的學生都係一樣. 我女都有另外補英文, 普通話, 數學等等. 其他同學都大致一樣..

2)至於---"是實上, 幼稚園的學生可以用英語流利地面向全班show & tell 自己的 project; 睇DVD movies要求聽英語, 可以明白及覆述劇情及內容; 沒有上過訓練班但可以自己跟CD學普通話古詩獨誦及以英語獨誦英詩, 參加北大比賽而沒有歉場; 在街上遇到外籍人士可以隨便交談, ... "

WOW....  似乎你遇上了最TOP的維小學生!?  
以我自己的女兒和所熟悉的同學仔而言, 只有
"在街上遇到外籍人士可以隨便交談"是肯定的.

突然又想起..
女兒的一位同學, 在面試期間, 連簡單的普通話對答也不行-----你喜歡什麼顏色/食物? etc
因為她的父母都不懂普通話, 也沒有讓她上普通話班.
‹ 上一主題|下一主題