用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小学
go

德雅小学 [複製鏈接]

本來唔諗住申請, 但阿女最近間間無得2nd in, 所以我先再考慮. 有冇人知, 比d意見‧
謝!
   0    0    0    0
mimia

徳nga band1英文中學,校風好,就算徳nga 唔收番上中學深水渉英文中學多還有機會,照in到時再想,佢p1讀p2課程好深功課多,較傳統學校細和舊

德雅好似英文教高一年級, 數學就高半級架, 校風都好好架, 我朋友個女都係度畢業, 入返德雅女中, 唔錯架, 只係名氣唔夠大咋

原帖由 樹熊 於 08-10-30 13:47 發表
徳nga band1英文中學,校風好,就算徳nga 唔收番上中學深水渉英文中學多還有機會,照in到時再想,佢p1讀p2課程好深功課多,較傳統學校細和舊

原帖由 樹熊 於 08-10-30 01:47 PM 發表

1小時前我去左交表啦, 真係學校細,舊, 好傳統, 入到去有如自己返回小學的感覺, 不過佢d英文幾好, 如無一線學校起手, 可考慮一下

依晴Hillary, 依韻Eleanor

我細佬個女今年係德雅讀小一, 對間學校都好滿意. 佢個女屬於快手快腳, 但是功課真係好多, 係K3時, 個小朋友有7-8樣課外活動, 包括:水墨畫, 游水, 鋼琴(2級131分), 英文, 公文數(B)...

我細佬話個個星期D默書溫死人, 記得第一次英文默書, 全班23個同學都係100分, 真係小D心機都唔得, 10月初開始停咗5樣課外活動, 只有留住英文同公文數, 最可惜係鋼琴, 2級試考到131分都要停, 佢話唔可能有時間日日練習, 因為時間有限, 每日都好忙.......

原帖由 Hillary2002 於 08-10-30 15:52 發表

1小時前我去左交表啦, 真係學校細,舊, 好傳統, 入到去有如自己返回小學的感覺, 不過佢d英文幾好, 如無一線學校起手, 可考慮一下

Hillary2002,

真的好像自己返回小學的感覺,我前幾天去左交表啦十一月五日in

点解你咁早in既, 我比你還早交表, 都要15號先有得in.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我以前都係德雅小讀過 (不過好耐之前), 這所學校對我而言, 壓力很大! 我媽媽亦是!

每天有很多功課回家做, 做極都做唔完, 一到周未十幾樣, 情況更可怕!

星期六/日, 以為可以跟爸媽去街玩吓, 但又要應付黙書及功課, 所以...自問都有點怕怕!

原帖由 樹熊 於 08-10-30 16:24 發表

Hillary2002,

真的好像自己返回小學的感覺,我前幾天去左交表啦十一月五日in

你好呀,點解你咁快IN,吾系十一號先CUT咩,我仲諗位十一號先交表,可以早交早IN 的話我就明天去交表啦...

最初我都以為11/11先開始交表, 原來上網下載, 星期一至五9:00-11:00 / 2:00-4:00, 而11/11係公開派表, 交表即有面試日期及時間, 15/11

原帖由 羊咩囝 於 08-10-30 04:36 PM 發表
我以前都係德雅小讀過 (不過好耐之前), 這所學校對我而言, 壓力很大! 我媽媽亦是!

每天有很多功課回家做, 做極都做唔完, 一到周未十幾樣, 情況更可怕!

星期六/日, 以為可以跟爸媽去街玩吓, 但又要應付黙書及功課, ...

我有聽聞過

唔係呀?? 好驚喎, 還諗住幫呀囡報tim. 点算??

原帖由 羊咩囝 於 08-10-30 16:36 發表

星期六/日, 以為可以跟爸媽去街玩吓, 但又要應付黙書及功課, ...

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-30 18:19 發表
唔係呀?? 好驚喎, 還諗住幫呀囡報tim. 点算??

報就照報, 到時OK左才作決定!
不過你自己同小朋友要有心理準備, 因為佢始終讀高半級至一 級.

Sorry 係十一月十五日打錯字

Thank you for your comments, anyway, I will take my daughter to try try as one more chance. Thanks again.

原帖由 羊咩囝 於 08-10-30 20:38 發表

報就照報, 到時OK左才作決定!
不過你自己同小朋友要有心理準備, 因為佢始終讀高半級至一 級.

請問面試時用中文?英文?

謝謝
‹ 上一主題|下一主題