用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? ...
go

聽有位家長講新校長唔係咁好, 請各家長比d意見? [複製鏈接]

回覆 # 的文章

以前係個校長見, 不過就全部人一齊等, 一路玩玩具, 一路等, 有時等成粒鐘都未到, 如果上個家長好多野問就有排都未到你!

我覺得今次安排好好, 見你地果d全部係呢度d老師, 我個大b係度讀左二年, 我唸我一次都冇見過以前個校長, 佢好似做兩間校長, 呢間佢冇咩點出席, 而家個校長好盡責, 起碼我日日見到佢同學生同家長打招呼, 我地參觀仁紀佢同我地一齊去講解!

唔好咁樣批評佢, 佢咁盡責, 好慘!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 prosperityyan 於 08-11-4 16:29 發表
但如果想小朋友好, 真係要家長配合去教架, 無邊間學校係唔駛家長參與既. 老師係學校教係有限架. 好似我個仔咁, 佢都未返學, 日日在家, 我都教佢英文, 佢依家又識聽又識講. 反而去interview個日都無講過中文tim, 不 ...

其實真係睇你地鍾意佢地上課係活動d定傳統d, 士德有好多活動, 有次帶佢地去街市, 重有超級市場, 又去過廸士尼門口, 係學校又有燒烤, 打邊爐等等, 課外知識多d, 但傳統教學就冇呢d, 我有問過一位教過幼稚園嘅老師, 佢住係大窩口, 佢都冇比佢d仔女入士德, 原因係怕佢玩[倉]個心, 上到小一唔識應, 我個b今年第三年, 我時時都自己再教多d知識比佢, 又同佢寫字串字, 帶佢出去上英文班都有幾個士德學生出來補課!

有好有唔好, 你地自己衡量!我住附近, 又唔想佢去咁遠, 所以選呢間, 呢間係大窩口最好嘅一間!

原帖由 prosperityyan 於 08-11-5 15:39 發表
無錯, 佢係 大窩口最好嘅一間, 所以我呢年都會比佢係度先. 由於佢係細仔, 我下年都會再過其他既. 到時睇下佢學成點先.

如果你個b學習無問題, 真係唔駛特登要佢讀多年, 大仔同細仔無分別, 真係睇佢吸收能力, 留班留番中五先留, 同埋要個細路仔年年轉學校都好慘, 佢都有自己嘅朋友仔, 同一間學校讀三年培養歸屬感!

原帖由 231423JY 於 08-11-6 13:21 發表
咁, 請問今年士德校新校長係咪姓何? 男定女?

係呀! 何淑美校長, 你識佢??

原帖由 prosperityyan 於 08-11-6 01:40 發表
唔係咁架, 我問左好多教中學既老師啦, 如果到中學先留級就遲啦, 你布無上BK 睇D VIDEO? 有個好出名既中學老師, 話佢大部份去到中五要REPEAT既學生, 都係細仔, 大部份係男仔TIM, 因為細個時太早入學, 吸收唔到D 知識 ...

我點解會咁講呢? 如果第時小學你唸住讀直資或私校就遲一年入學重好, 好多一定要足六歲先可以入, 但係如果等政府派位呢, 佢計年度出世, 即到佢地2006年出世有十分, 唔係果年出世就冇呢十分!

原帖由 cat_tam 於 08-11-14 01:23 發表
想問下各位K1-K3小朋友的家長, 你覺得士德的課程深淺程度如何? 多唔多功課? 係咪好多功課, 家長都要幫手參與?
另外, 語文的教學又如何? 好似有NET teacher, 但是佢地係咪日日都有英文班? 那麼普通話班又有沒有?

家 ...

我個仔今年k3, 佢教嘅課程唔算深, 寫嘅字亦唔算多, 反而都好多親子功課, 同埋真係要家長配合, 日日都有英文上, 普通話就一星期有兩節, 活動教學就真係多d活動, 到k3好多地方去參觀, 每年有一次全級旅行, k1先要家長倍同, k2, k3就唔駛, 每年亦有另一次全校親子旅行, 要抽籤, 好好玩, 我請假都會去, 同小朋友一齊去, 等佢有個好回憶, 我本人覺得唔深, 寫字唔夠多, 我自己再比其他佢寫, 入呢間之前我都好似你地咁擔心, 但好多同事同我講, 尤佢開開心心返幼稚園, 咁佢呢兩年又真係好鍾意返學, 見佢d同學亦都好乖好有禮貌, 佢都時時提起d同學仔, 所以我細果個都比佢讀呢間!

原帖由 231423JY 於 08-11-15 11:25 發表
你個仔今年K3, 咪要報P1, 你係咪選左仁立做第1志願? 請問知5知入到機會大5大?

我都選左仁立, 不過唔係叫第一志願, 叫第一階段, 只選一間心儀嘅學校交form就得, 當中父母在這間學校工作或以前就讀此校最高分, 哥哥姐姐讀過或而家就讀又係高分, 我個仔係大仔, 只係得十五分, 好難第一階段入到, 就要等出年填表政府派位!

仁立只係聯繫小學, 唔係直屬小學, 所以都要等派位!

其實呢間學校嘅校長好好, 佢對d家長同學生都好好喎, 唔好只係聽人講, 聽吓我地讀緊果d家長講啦!
‹ 上一主題|下一主題