用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Pauls Convent
go

St. Pauls Convent [複製鏈接]

正在考慮報自行收生, 想對這間中學有多些了解:

1)  老師好不好? 惡不惡?
2)  功課多嗎? 測驗考試多嗎? 辛不辛苦?
3)  同學普遍需要補習嗎?
4)  校風如何?

請大家分享下.  謝謝!
   1    0    0    0

This school is famous and good .This school's major subject has French And 100% student get into the university

回覆 # 的文章

what kind of student they like to accept. If the academic need to be very top

學校係幾好架!
成績唔錯!
我有朋友既女入左去讀都幾好!

但聽講裡面既學生富貴得好緊要......
唔排除女女入到去會覺得自卑
但其他方面都非常好!

請問你朋友個女是原校升上去定外校考入去? 同學乖嗎? 老師教得好唔好? 定係主要靠私人補習?

原帖由 JoeyyeoJ 於 08-10-31 20:44 發表
學校係幾好架!
成績唔錯!

但其他方面都非常好!

請問有無人有其他意見? 謝謝!

4)  校風如何?

我是該校學生家長, 你問題的答案,很大程度是比較值而已.
讓我試試:

1) 有惡有不惡. 惡的可以大罵學生一頓, 留堂兼罰抄。唔惡的與學生幾friend.  我個人覺得惡比不惡好, 最緊要惡得有道理!
2) 功課唔算多. 好睇你女女做功課快不快。正常每學期一測一考, 各自學科有quiz. 不過要有心理準備頗多成績排名.
3) 唔覺得大部分人要補習。
4) 好睇你的要求與標準。 講真我唔清楚其他學校現今的校風如何. 其實任何學校都有好有壞學生.  但我相信此校一般算不錯。 讀書氣氛很濃, 感覺大部分對學業認真。

謝謝你的回應, 換然之你對該校老師都頗滿意? 可否解釋一下"頗多成績排名"是甚麼意思? 那是不是同學間會鬥成績? 請問有無規定要學樂器?

不好意思, 有那麼多問題, 希望你能解答.

原帖由 KK07 於 08-11-6 00:03 發表
4)  校風如何?

讓我試試:

1) 有惡有不惡. 惡的可以大罵學生一頓 ...

Dear KK07,

請問你囡囡是校內還是校外生考入呢? 製作個人網頁是必須嗎?

原帖由 KK07 於 08-11-6 00:03 發表
4)  校風如何?

讓我試試:

1) 有惡有不惡. 惡的可以大罵學生一頓 ...

醒目開學勳章 王國長老

無可能會"富貴得好緊要", 當然, 上一代既spc畢業生, 今日可能事業有成比較well off, 令呢一代學生都環境好d, 但未至於人人都大富大貴lor
我就係spc隔離, 日日都見到佢地d學生, 都識得d街坊家長, 大部分都係普通家庭呀
原帖由 JoeyyeoJ 於 08-10-31 08:44 PM 發表
學校係幾好架!
成績唔錯!

但其他方面都非常好!

同意Charlotte_mom, 學校大部分都係普通家庭, 過千學生, 哪有咁多大富大貴呀?

annew1128,

我對學校overall 都滿意的。我是盡量讓女兒自己應付學業的那類家長, 所以我不是很仔細清楚每位老師的performance. 印象都是從女兒處聽到, 當然中間有主觀意見。 成績排名方面, 學校每科全級排名, 學生每學期全級排名等.. 雖然不全部公開, 但同學間都知道的。這是跟小學時的最大分別. 小女是校內直升中學的, 同學間鬥成績又不見得很嚴重, 反而某科成績好的會替比較差的補習, 這種風氣我都很欣賞, 當然我想總有exception的。

學校沒有規定要學樂器, 但如同學懂彈琴樂理, 會比較容易應付music 課。

flowerlily,

校內生升中的, 那時是要在網上寫點東西 and book reports submit 給學校, 但我不太清楚因我都是let my child did it by herself.

Dear KK07,

謝謝你的回覆, 現在清楚了!

Dear Flowerlily,

你係咪有去聽簡介會? 我都有去聽, 好似無規定要整個人網頁, 只是如果有的可以把條link寫上去, 讓老師可以瀏覽, 了解多些小朋友.

Dear KK07,

請問中學form幾開始分精英班?什麼資格才能入?  Thanks.

精英班 starts from F1. No formal selection critieria given, probably based on P6 result.

原帖由 欣欣媽 於 08-11-6 22:09 發表
Dear KK07,

請問中學form幾開始分精英班?什麼資格才能入?  Thanks.

原帖由 kids-kingdom 於 08-11-6 23:04 發表
精英班 starts from F1. No formal selection critieria given, probably based on P6 result.

但外校生如何based on P6 result來甄選入讀精英班呢?是否P班和A班都是精英班?

應該升中一時有分班試, 學校從沒正式公佈有精英班, 所以不太清楚。但也聽說P班成績總體較好。 個人認為其實不用太在意, 因F1 升F2是同一班的, F3又已分科, 精英班意義不大.

有冇媽咪知道 - 如果中一報考收咗,重可以參加大抽獎嗎??

原帖由 kids-kingdom 於 08-11-6 23:04 發表

應該唔可以.

原帖由 mummy911 於 08-11-8 07:47 發表
有冇媽咪知道 - 如果中一報考收咗,重可以參加大抽獎嗎??
‹ 上一主題|下一主題