用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小出左RESULT未?
樓主: ec822
go

崇小出左RESULT未? [複製鏈接]

Me too.  崇小(主流),音小,點揀?

bubuchu

原帖由 vikiepaul 於 08-11-5 09:28 發表
ryanlongmom,

我都同你一樣, 祟小, 音小, 點揀呢?

其實呢2間係完全唔同既學校, 校舍, 辦學方式 都唔同.. 新派, 舊派, 應該點揀呢?

同意這兩間是截然不同不同的學校。
音小有一條龍中學,且校舍又大又新,一讀就12年。但參考其時間表,約1/3時期屬音樂及宗教,恐其他學術上知識未能及得上其他主流中學,將來一齊考新高中試會被比下去。
而崇小有直屬崇中(好似仍要面試),但校舍又細又舊,而且中學剛有負面新聞,不知校風是否差勁。可是在briefing時覺得語言環境好。
原帖由 loy211 於 08-11-5 10:24 發表
我覺得音小和崇小是兩間截然不同不同的學校,崇小偏重學術多一些,(我個人認為),音小給我的感覺是著重藝術發展,以音樂帶動課程,甚麼全人發展.

主流已有信收了

Hi carmanlee,

Received it today or yesterday?

原帖由 carmanlee 於 08-11-5 13:24 發表
  主流已有信收了

今天下午 剛剛收

carmenlee
恭喜你,今日收兩個好消息! good!
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

好同意,點揀 ?是否音小好DD呢?

原帖由 ryanlongmom 於 08-11-5 13:03 發表
音小有一條龍中學,且校舍又大又新,一讀就12年。但參考其時間表,約1/3時期屬音樂及宗教,恐其他學術上知識未能及得上其他主流中學,將來一齊考新高中試會被比下去。
而崇小有直 ...

thank you  ec882

謝謝你的祝賀, 你真細心.  
祝願各位小朋友能入讀心儀的小學,
讀得開心, 家長放心

請問有什麼負面新聞? 可否分享一下?
原帖由 ryanlongmom 於 08-11-5 13:03 發表
而崇小有直 ...

我今天收到取錄信了,終於有一間在手,個心定d.
我覺得間間學校都有乖和壞的學生,只不過是有無見報,有時候學校為了聲譽(或學生,家長本身),權衡輕重下會不報警.

loy211,

I glad to hear that you kid got a first acceptance letter.  Good Luck!

lemonred

原帖由 loy211 於 08-11-5 18:53 發表
我今天收到取錄信了,終於有一間在手,個心定d.
我覺得間間學校都有乖和壞的學生,只不過是有無見報,有時候學校為了聲譽(或學生,家長本身),權衡輕重下會不報警. ...

lemonred:
       我已經等左好耐,終於有一間在手,終於鬆一口氣!!!!
本星期六仍要面試,繼續努力!

算我八掛, 是否陳守仁? 希望你小朋友再次成功, 多一間揀.

原帖由 loy211 於 08-11-5 19:14 發表
lemonred:
       我已經等左好耐,終於有一間在手,終於鬆一口氣!!!!
本星期六仍要面試,繼續努力!

我今日都收到信啦,好開心,收o左啦。
重收到禮賢信,都收o左,又開心多一次

本星期六in培正,明知機會渺茫,不過都試下.

It is a good school. However, it doesn't accept my kid's application as my kid is a very very "small" boy.  Good Luck! [
原帖由 loy211 於 08-11-5 21:26 發表
本星期六in培正,明知機會渺茫,不過都試下.

Me too!

Only $400 register fee to buy "good sleeping".

好開心呀!有OFFER啦!
另一間,就WAITLIST.

想問同時收到TT同KRS的媽咪,你地會點撰?會否放棄其中一間?或是兩間都交留位費?
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

My friend's daughter also got the seat in TT la...
Good!

原帖由 ec822 於 08-11-6 06:08 發表
好開心呀!有OFFER啦!
另一間,就WAITLIST.

想問同時收到TT同KRS的媽咪,你地會點撰?會否放棄其中一間?或是兩間都交留位費?

我個係大仔,2月出世,只是可以有機會面試,不代表甚麼,我識的朋友10個考10個都落空,算是去見識見識,當又獲得一次面試經驗,方便日後叩門之用.
‹ 上一主題|下一主題