用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇媽咪冇比狄士尼美語DVD,但又學到英文.. ...
go

有冇媽咪冇比狄士尼美語DVD,但又學到英文.. [複製鏈接]

我bb8个月大開始用, 現在20个月,記憶中好早就成日睇dvd, 我覺得佢睇完dvd, 然后又always播cd, 佢一邊hear 一邊笑一邊執口水尾, 我捻佢係picture番隻dvd畫面.我覺得佢學得很好, 人地話睇dwe係卡通同真野有出入,小朋友領略唔到, 但佢没問題,我比其它書佢一樣識,無分真or卡通.
佢仲會邊看dvd,邊攞本書跟住turn番去個頁, 甚至本fun with words, 佢聽到34頁都可跟住本書來看, 無分cd or dvd. 佢跌到會話fall down, ow-oh! 好食的food, 佢會話yummy food同自己用spoon好快食完,就話empty.唔好食就走人擰頭.到clubhouse玩見到giraffe, frog, zebra海報都識讀, 這些都是在dwe學的, 完全可apply到生活, 看dvd近視, 我相信全香港好多人唔洗看dwe都近視, 我想自選一些我認為有益的dvd給bb看,好過佢睇其它野.
所以你唔想佢睇dvd係好芧盾, 我覺得套野好就好在視,聽,書配合一齊,我好開心個女無論dvd, cd 同book 都一樣咁enjoy. 或者你比少d dvd佢睇, 但完全唔比就太浪費了.

亞b係早(after breakfast),午&晚(after/before meal,食的時候聽cd), 書就佢一早起身就自己從書櫃中自取書看, 開tv機時, 佢會自己衝入房揾番個本書睇, 當然不是每次都一定, 多咗玩具佢會少佐睇書, 有時我忙就擺佢在bb床, 開隻cd 比佢, 比埋本書佢, 佢自己會跟住turn the page.

btw, 書佢一定撕,起初佢唔係睇,係流吓口水,撕吓,搆吓,實有這混亂期,有得換唔洗憂, 亦無話迫佢睇邊本&睇邊頁,得閒睇吓書聽cd, 有時落街玩,食同瞓都佔了很多時間, 但套教材就平均每日用1.5小時,自自然就學會了.初初佢唔識講野, 唔好以為佢唔識, 其實佢明, 到佢歲幾就會有好多你唔明佢点解會識,你會好開心同好proud of佢嫁!

dvd (1-1.5 hrs), cards (15mins), cd (1 hr瞓覺和起床歌唔計) 佢早上有一個小時在房飲奶和睇書.
小bb好like玩套杯, 大了就無玩了,可能太多玩具和厭了.
我都唔知個schedule好不好, 我無同人比較, 亦無没問sales, 更加無一定時間表給工人跟,由得佢點玩, 只是時常提佢讀card讀耐d, 知道佢學到野就合格, 但my friend set 咗個時間比工人做,佢話佢個女連工人比漏了都會識講出來,佢個女由bb用到現5yrs, 我先生話合埋眼聽佢講野好似鬼妹咁,好正! 我希望女女都學得好和開心, 而眼見都没問題, 你放心用吓啦! 唔好捻咁多近視..洗腦...,都買咗囉.

我女女很多時候都會看其他書,其中一本是first 1000 words,佢好喜歡每頁看, 佢會渣住你隻手指, 叫你讀比佢聽,而佢識的亦會讀,she know不少於100words,裏面有eggplant, pineapple, mangoes, honey....等字是dwe没的,但我只是講了幾次佢都會記得,所以任何教材
(唔一定係dwe)都是幫我bb啓蒙,同在誤樂中學習,而我朋友的女兒現在讀小一,佢從小用dwe,大了媽媽會買其它書本比佢,佢現在上厠所都愛攞本reading入內看,雖不是好習慣,不是跟大人學的,唔知点解,就是喜歡自己看書,没人教,我比本cinderella 佢,全識讀,仲好好聽,自己會分開句子應有的停位,我想當年我要到小4,5才學,講咁多都係唔覺用dvd會影響佢future的學習態度和品質.
(btw, 每次使用dvd係around20分or complete 1cd)
‹ 上一主題|下一主題