用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會荊冕堂青衣校
go

聖公會荊冕堂青衣校 [複製鏈接]

想知這間好唔好, 升到那間小學多?
今年校長是士德校的張校長, 會否
與仁立關係好些?
急!
   0    0    0    0

其實張校長之前都係青衣校(我大仔細時)架!之後因為士德開校,所以至去了士德。 朋友(佢個仔現在讀緊K3)話我知佢只是今年多了返黎青衣校睇住。

今日知道左佢地收左我個仔, 我想問一下, 佢地係活動教學, 咁小朋友學得多唔多生字 (中文及英文), 老師又如何呢 ? 因為 interview 時我見 d 老師都好年輕.

原帖由 Agnetako 於 08-11-5 15:33 發表
今日知道左佢地收左我個仔, 我想問一下, 佢地係活動教學, 咁小朋友學得多唔多生字 (中文及英文), 老師又如何呢 ? 因為 interview 時我見 d 老師都好年輕.

我的女兒昨天才去面試, 由張校長見(是否個個都是由她親自見?), 之前黃副校長介紹學校時指出, k1只會畫線, 不會寫字, 每天有外籍英語老師堂約20分鐘, 每星期有普通話老師約半小時, k2開始才寫字, 我見大多數幼稚園都是由k2才開始寫字的. 其他我就不清楚了.

原帖由 Mcdull 於 08-11-5 15:26 發表
其實張校長之前都係青衣校(我大仔細時)架!之後因為士德開校,所以至去了士德。 朋友(佢個仔現在讀緊K3)話我知佢只是今年多了返黎青衣校睇住。 ...

請問有沒有升小學的資料?多升讀那一間?

原帖由 Agnetako 於 08-11-5 15:33 發表

我同老公就 LIKE 佢老師夠年經, 有沖勁同熱誠.  果日上午我去左聖多默, 校舍大, 不過老師年紀較大, 有D傲慢, 年輕果D無呢D問題.  我好相信阿仔讀荊冕堂一定有一個開心童年.

如果荊冕堂校舍聖多默一樣, 我會連學之園都放棄!

原帖由 仔仔錫錫你 於 08-11-6 13:14 發表

我同老公就 LIKE 佢老師夠年經, 有沖勁同熱誠.  果日上午我去左聖多默, 校舍大, 不過老師年紀較大, 有D傲慢, 年輕果D無呢D問題.  我好相信阿仔讀荊冕堂一定有一個開心童年.

如果荊冕堂校舍聖多默一樣, 我會連學之 ...

我先生反而驚老師太年輕會經驗唔夠, 事緣 interview 果日有個小朋友趺倒撞到 d 硬物, 個小朋友就勁喊, 但我先生話見唔到有老師走去了解, 只係靠小朋友對父母自己攪掂.  

我個朋友個囡o係聖多默讀緊 K2, 佢地好滿意間學校, 佢話聖多默 d 老師好有愛心, 好多時見到小朋友都會攬下佢地, 感覺上好 warm, 不過就衰在佢地冇外藉老師囉.

係未5點幾果陣?  其實好睇你點諗, 1個小朋友起身勿生環境下跌倒, 只會要求見到自己相信的人才會收口, 而且父母亦在場, 老師走過去真係無咩意思.

其實青衣果幾間幼稚園so far 都唔會有人讀緊有咩投訴, 只係睇你想唔想英文好d同學卷問題

原帖由 仔仔錫錫你 於 08-11-6 16:27 發表
係未5點幾果陣?  其實好睇你點諗, 1個小朋友起身勿生環境下跌倒, 只會要求見到自己相信的人才會收口, 而且父母亦在場, 老師走過去真係無咩意思.

其實青衣果幾間幼稚園so far 都唔會有人讀緊有咩投訴, 只係睇你想唔 ...

係呀, 你又係 in 果個時間呀 ? 我地係奇怪點解 d 老師冇反應啫, 正常都會行埋去睇下有冇野要幫手架嘛.

HIHI, 咁啱既, 我個囝又係响嗰個時間in 喎, 見到個小朋友整親大喊, 不過也見到有個肥肥地既老師有上前看看咩事喎. 我反而覺得d 老師唔錯, 咁啱我囝要食藥, 有一支我囝好怕食, 次次食親都打大交咁.... 有兩位老師就好好咁, 一齊叫我囝食藥, 我囝又真係好乖咁食左喎, 老師仲話佢叻, 請左粒糖佢食添
最後, 佢地收左我囝讀上午班 ~

原帖由 Agnetako 於 08-11-6 16:41 發表

係呀, 你又係 in 果個時間呀 ? 我地係奇怪點解 d 老師冇反應啫, 正常都會行埋去睇下有冇野要幫手架嘛.

原帖由 cskclare 於 08-11-7 09:08 發表
HIHI, 咁啱既, 我個囝又係响嗰個時間in 喎, 見到個小朋友整親大喊, 不過也見到有個肥肥地既老師有上前看看咩事喎. 我反而覺得d 老師唔錯, 咁啱我囝要食藥, 有一支我囝好怕食, 次次食親都打大交咁.... 有兩位老師就好 ...

咁可能我先生睇唔到啦.  我個囝都收左讀上午班呀, 有機會同佢囝囝做同學喎.  

不過我都仲有問題想問下, 佢地好似冇咩攀爬架俾小朋友做大肌肉運動既 ? 有冇媽咪知道可以話我知呀.

佢地都收左我個女上午班,1號面試,5號收到取錄信

請問大家有冇興趣平買男仔校服, 我個仔K1時著,有冬夏季.

原帖由 tracyb 於 08-11-7 18:40 發表
佢地都收左我個女上午班,1號面試,5號收到取錄信

我的女兒也收到上午班取錄信

原帖由 wcodi 於 08-11-10 12:18 發表

我的女兒也收到上午班取錄信

點呀, 決定荊冕堂or聖多默未?  我黎緊重有康傑&維多利亞, 不過都應該唔會去in, 因為報名時只係諗住取個interview 經驗等in LH, 荊冕堂, 聖多默, 啟思習慣D.  點知依家最遲係佢

聖多黓係唔差架!@如果唔係佢都唔會一級有成16x人啦!派位亦唔差,不過我小朋友唔係讀呢間
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

明天我都要去報名啦!!

原帖由 仔仔錫錫你 於 08-11-13 12:47 發表

點呀, 決定荊冕堂or聖多默未?  我黎緊重有康傑&維多利亞, 不過都應該唔會去in, 因為報名時只係諗住取個interview 經驗等in LH, 荊冕堂, 聖多默, 啟思習慣D.  點知依家最遲係佢 ...

聖多默只收為下午班 :(
荊冕堂就是上午班
我兩間都比了註冊費
如果聖多默可改為上午班, 就不需考慮一定是聖多默.
你點睇?

無話點睇, 自己鍾意邊間buy邊間就讀邊間.  你依家重問呢個問題, 你應該都比左兩間留位費, 重有大把時間決定.  而且你又鍾意聖多默(係米buy佢校舍大), 咁米申請轉am囉, 遲d一定有位.

‹ 上一主題|下一主題