用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴之後...
go

學琴之後... [複製鏈接]

剛剛比仔仔學琴, 想問吓買咩琴比佢練琴好呢? 又驚買咗個琴之後佢話唔想學...有無人可以比d意見我呢?
   0    0    0    0
:

Many parents are like you. typically, I recommend:

1) Rent piano hourly from local piano retail store. If you find it TOO mah fan, then...

2) You can buy a 2nd hand piano from a reliable dealer. Costs significantly lower, and if you resell it you won't be losing so much.

3) Buy a Roland digital piano, they are alright for beginners until Grade 2 ? (You have to buy the models that are weighted like the acoustic piano) I used to be quite against this, but now they are really well made. I allow it for new students until they are sure about buying a more expensive acoustic piano. Roland models that are good start at $ 15000 brand new.

4) Rent pianos to your home- but these are not going to be good condition or nice pianos. And if you calculate the costs, after 1-2 years of renting, you might as well have bought a 2nd hand piano.

Hope this helps.

原帖由 kmliu0107 於 08-11-4 22:54 發表
剛剛比仔仔學琴, 想問吓買咩琴比佢練琴好呢? 又驚買咗個琴之後佢話唔想學...有無人可以比d意見我呢?

初學...買二手既琴, 大家有咩建議
:

我都有同你一樣既問題,亦都考慮過好多方法

1)租琴(覺得唔抵,d錢比0左就冇,仲要自己比運費)
2)買二手琴(一來唔識睇,怕比人握,二來好小小既二手琴都唔平)
3)買部平既大陸新琴(但好多人都話唔好買大陸琴,第日唔彈賣出去都唔值錢)
4)暫時唔買住,去琴行練琴(但始終唔方便,冇得係屋企練琴,一定會影響佢進度)
5)數碼鋼琴代替(原來較好既數碼鋼琴都唔平,仲可能會學壞手)

最後我都係決定買部平d既yamaha新琴,最多個囡唔彈就我自己彈,不過我個囡都仲未開始學琴0架~

我都有以下煩惱,終於係上個星期買了Yamaha U1,諗住就算唔學賣出去,Yamaha made in japan有保証,賣出去價錢好d.而且U1音色係靚好多,Yamaha平價琴一般係中國/印尼製造,材料、音色差些,賣出去無咁高價。

原帖由 EvaLam^^ 於 08-11-10 00:10 發表
我都有同你一樣既問題,亦都考慮過好多方法

1)租琴(覺得唔抵,d錢比0左就冇,仲要自己比運費)
2)買二手琴(一來唔識睇,怕比人握,二來好小小既二手琴都唔平)
3)買部平既大陸新琴(但好多人都話唔好買大陸琴,第日唔彈賣出 ...

大家知唔知道初學,一星期要練幾多次呀?
:

醒目開學勳章

原帖由 kmliu0107 於 08-11-10 22:02 發表
大家知唔知道初學,一星期要練幾多次呀?

miss話最好每日半小時

醒目開學勳章

我仔仔學了琴半年,我就比仔仔每日到琴行練琴,看他真的有興趣才决定租或買琴.

我個仔學左2個月, 一星期去琴行練琴2-3次, 每次30分鐘, 如果佢學左一年都仲有興趣, 到時先決定買比佢^^

買琴的確好貴,我細個時,學左半年琴,屋企人先決定買個一手韓國琴比我,學到5,6級先再換Yamaha。所以你都講得啱,當小朋友學左一年都仲有興趣, 到時先決定買比佢。不過,我作為一個老師認為,如果小朋友可以每星期多練2次,效果更佳。

我經常同我D學生講,Practice makes Perfect :)

原帖由 leeyin 於 08-12-4 01:34 發表
我個仔學左2個月, 一星期去琴行練琴2-3次, 每次30分鐘, 如果佢學左一年都仲有興趣, 到時先決定買比佢^^

我都好同意家長唔好一開頭就買鋼琴比小朋友,一來係貴,二來咁容易比小朋友得到,佢地唔會好好珍惜。

其實練習除左係練熟之外,最重要係建立「責任感」同埋「堅持」。因為初級其實比較簡單,小朋友可能練2、3次就練熟(係同一日喎),咁係咪練熟左就ok呢?而且,我有好多生到左考試或者功課多既時候,就話:「miss, 我今個星期冇時間練呀!」咁我就會話:「你每日都有功課做,每日都要交功課,咁你係咪成日都欠交架?」佢地話唔係,每日都交齊功課。咁我就會同佢講:「咁miss一星期比一次功課你,但係你成日都欠交喎!你每日可能花2-3小時做學校功課,咁你都應該可以花20-30min練下琴。如果可以做快半小時功課,咁咪有時間練琴law~」講完之後,佢地就會明白到學習音樂其實同學校學科一樣重要。

雖然我唔建議小朋友長時期用電子琴練習,但各位可以既話,都花幾百蚊,買一部比較多鍵既電子琴比小朋友係屋企練,然後再一星期帶小朋友2-3次到琴室練。

係練習方面,我有好多學生對「練熟」有唔同解釋,有d覺得彈到就得,但可能跟本就唔熟;有d就會由頭到尾都彈得好熟;有d就問我:「miss, 點解我彈得冇你咁好聽既!」
而我通常都會先要求小朋友練熟,然後先再要求佢地將首歌仔彈得好聽,又或者要佢地一路唱,一路彈。咁係佢地彈唱既同時,可以用相機錄低佢,小朋友會覺得好開心,好似表演緊咁。千其唔好要求咁低,但當然要一步一步,如果唔係佢地會覺得好困難而失去興趣架喇~

對於小學或以上既小朋友,我會每一堂都留有一個空間比佢地。例如:今次彈單手,如果小朋友練得快,可以鼓勵佢地係老師教之前自己練雙手,到學琴時,如果小朋友真係彈得到,咁佢咪可以有一種「超越」既感覺,而且都可以建立一種自動自覺機制。當然,再指出唔啱或者彈得唔咁好既地方,佢地就會知道自己有邊到唔夠好,針對性練習。

以上都係一d見意同大家分享,最重要都係父母要先堅持,子女就會跟住學。因為我媽媽都係好堅持,雖然佢唔識音樂,但好有耐性聽我彈琴,咁樣都好足夠!

哈哈~好長氣tim~

Hello pianology

我想幫囡囡(4歲)搵鋼琴老師, 可否留下聯絡電話or e-mail

[email protected]

thanks

sum_mum

原帖由 pianology 於 08-12-4 13:42 發表
我都好同意家長唔好一開頭就買鋼琴比小朋友,一來係貴,二來咁容易比小朋友得到,佢地唔會好好珍惜。

其實練習除左係練熟之外,最重要係建立「責任感」同埋「堅持」。因為初級其實比較簡單,小朋友可能練2、3次就練熟(係同一 ...

有無小朋友學完8級, 屋企係無鋼琴, 只係到琴行練琴?

Yes, I have heard of some. But not much.

原帖由 Crayon 於 08-12-5 15:03 發表
有無小朋友學完8級, 屋企係無鋼琴, 只係到琴行練琴?

簽名被屏蔽

我個人就唔多讚成彈到高級仲去琴行練琴。第一,真係唔多便,如果個學生真係日日或一星期練5次琴,佢就真係好底錫,亦底佢考倒8級;第二,琴行練琴只對住四幅牆,欠缺彈比人聽既習慣,響屋企練琴,地方比琴室大,屋企人又可以給予多鼓勵,總好過自己一個人響琴房練咁可憐,學生必須獲得多鼓勵先有動機、有成就感;第三,絕大多數琴行D琴D質素都較差,個touch唔一致,又浮又鬆.......學生根本聽不到或分辨不到他/她彈出來的音色好與壞。演奏級?演奏級唔係彈熟晒就可以及格,用適當既touch都係其中一樣好重要事情,高級學生,尤其演奏級,當然最低限度都U3啦!(U1就免強啦!)
學琴,尤其是8級以上的級數,真係一個好大既investment!!
唉!有感而發,純粹個人意見

‹ 上一主題|下一主題