用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2nd interview for DBSPD
樓主: vinmond2
go

2nd interview for DBSPD [複製鏈接]

都是九龍塘那邊的KG, 但邊間唔好講啦, 費事俾人誤會我是教職員.

其實我覺得世事很有趣, 我仔仔剛剛失意於SPCC, 而我最喜歡的CKY則到今天還未有2nd in.的機會, 反而以平常心去面對的卻仲有機會在'爭扎', 當中神是一定有安排的. 其實我覺得阿仔他已超額完成給我了. 起碼他在這麼激烈的競爭當中也可有點成績, 所以如果最後一間都考唔到我都應承了太太唔會唔開心.

原帖由 LLPP 於 08-11-10 15:17 發表
你阿仔好勁,邊間KG架?

原帖由 susanl 於 08-11-10 11:07 發表
I just had a phone call from DBSPD to make sure we already received the letter for 2nd interview.

Did u received the letter also?
Can u tell me the phone no.
I have a missed call today and I don't know whether it is DBSPD or not?
I think the game is over now!!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

別擔心missed call
有入選 就一定會再打過
原帖由 hannah616 於 08-11-10 21:30 發表

Did u received the letter also?
Can u tell me the phone no.
I have a missed call today and I don't know whether it is DBSPD or not?
I think the game is over now!!

Received letter - 8/11
Received call - 11/11 am

Received letter - 08Nov
Received phone call - 10Nov am
2nd Interview date - 17Nov

我囝囝亦有幸入了第2輪面試,點知我個朋友囝囝就唔得,佢就話:緊係啦,你屋企住在豪宅,你先生和你又是專業人士.所以這些是內定的.我聽後有些不舒服.大家覺得點呀?

醒目開學勳章

我覺得你唔需要咁介意, 好多時你都會聽到人地話d學校揀小朋友係睇佢係咪住豪宅,係咪讀名幼稚園,係咪有錢人,父母係咪專業人士,小朋友係咪大仔.... 完全抹煞o左小朋友o既資質同努力, 我覺得咁樣對呢d小朋友好唔公平... 不過呢d都係人之常情, 因為個個父母都覺得自己個小朋友好叻, 冇理由唔夠人掙, 唯有搵d理由等自己舒服d咁解嗻~~ 你都唔好咁唔開心o勒!! 祝你o既小朋友入到心儀學校啦!!

原帖由 梅蘭菊竹 於 08-11-11 17:42 發表
我囝囝亦有幸入了第2輪面試,點知我個朋友囝囝就唔得,佢就話:緊係啦,你屋企住在豪宅,你先生和你又是專業人士.所以這些是內定的.我聽後有些不舒服.大家覺得點呀? ...

Don't feel upset about those comment. Maybe for some parents, they can't face the reality only. Even though I haven't received any letters from DBS, I wish you all can enter to your dream school! You all should be proud of your sons and no need to bother about what other people said.

Congratulations!

我也覺得是
每個學校收生標準 根本很難定論
無論如何 我們都要肯定我們的孩子
因為經過這一輪
孩子又長大了不少
你們不覺得嗎
起碼我很以兒子為榮\\

也恭喜300個入圍的小朋友
因為第二關 也很不容易  1/2的機會
加油囉~
能夠入圍都是最棒的

面試~是種很主觀的方式
短短的幾分鐘要論孩子的前程 根本不公平
所以 別為難孩子  也別為難入選的爸媽
況且 孩子根本搞不清楚哪一個小學是叫做好~哪一個叫做差
那只是我們大人的論調罷了

原帖由 2046 於 08-11-11 19:35 發表
Don't feel upset about those comment. Maybe for some parents, they can't face the reality only. Even though I haven't received any letters from DBS, I wish you all can enter to your dream school! You  ...

根據我囝囝所講,在1st Interview時,老師曾交一幅圖畫給他看,之後反轉幅畫,跟住再用電腦播一套卡通片給囝囝看,看完之後,老師便問了兩條有關該卡通的問題,囝囝答完之後,老師又再問番有關該幅圖畫的問題!大人當然明白老師會稍後問有關該圖畫內的問題,但一個5歲的小朋友,又那會明白個中的玄機,我囝囝話係一幅有關遊樂場的圖畫,但老師最後問佢有幾多人在遊樂場騎木馬,我囝囝當時答老師唔記得,我聽後都知道這條是最致命的題目,阿囝唔識答,再加上又唔係有哥哥曾在DBS讀,兼且又無宗教分,我估佢都Out咗九成,果然,今日都無信收到,Game is over!Anyway,我都想讚讚有份2nd Interview的小朋友,你地一定好Smart,尤其係好似我咁,一 啲 Extra分都無嘅家長,你地嘅囝囝一定好醒,原因我已經覺得我個囝嘅Interview表現好勁,但DBS最後都衰咗!我估DBS係選擇觀察力強,記性好的小朋友,So Good Luck to you all!

囝囝int完常常不會告訴我int的內容, 只說好唔好玩, 我亦不會太追問! 不過, 睇完你所講的, 才知道原來囝囝經歷了這些情節!!!      

很幸運地,囝囝入選為最後300佳麗.我們沒有舊生分,沒有宗教分,不是專業人士,也不是住豪宅.只是普通人一名.

好可能2nd int 只是陪跑! 

原帖由 TaoTaoMa 於 08-11-11 22:05 發表
根據我囝囝所講,在1st Interview時,老師曾交一幅圖畫給他看,之後反轉幅畫,跟住再用電腦播一套卡通片給囝囝看,看完之後,老師便問了兩條有關該卡通的問題,囝囝答完之後,老師又再問番有關該幅圖畫的問題!大人當然明白老師會稍後 ...

請問有冇己經second in 佐的家長可以分享下問D乜同埋小朋友做D 乜? 今日係咪第一日 in 呀?

雖然我囝囝被Out咗,但根據我啲Friend講,2nd Int首先會見父母(同囝囝一齊入房),要你兩公婆講吓個仔嘅優點同缺點(或強項同弱項),有限時,唔會俾你表現,之後好快父母就要離開房間响出面等,而小朋友就繼續响入面面試,問乜就未收到風!

我明年想替囝囝報DBSPD, 想做定research.

聽朋友講今年唔使用1分鐘介紹自己小朋友, 有無沒家長已經面咗試可以分享吓呀?

好似用不多於一分鐘時間作介紹!一般媽咪都會搶答,原因通常她們都準備好,其實當時老師望住邊個,佢就想邊個答,所以爸爸最好準備一下,與及介紹後引申的問題!

原帖由 IncyWincySpider 於 08-11-18 21:38 發表
我明年想替囝囝報DBSPD, 想做定research.

聽朋友講今年唔使用1分鐘介紹自己小朋友, 有無沒家長已經面咗試可以分享吓呀?

didn't receive any call nor letter, it means that failed ?

我囝囝今天已面試了,我答的問題不是介紹囝囝的優點和缺點。DBS 應該有幾條問題,每組父母問一條。我毫無準備,答得好差 。我囝囝表現不夠自信,「旭」身「旭」世,我問囝囝答的問題內容,發覺他答得不好,所以我已打定「書」數, Game over 各位有机會2nd Interview 家長及小朋友努力!

原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-19 17:19 發表
我囝囝今天已面試了,我答的問題不是介紹囝囝的優點和缺點。DBS 應該有幾條問題,每組父母問一條。我毫無準備,答得好差 。我囝囝表現不夠自信,「旭」身「旭」世,我問囝囝答的問題內容,發覺他答得不好,所以我已打定「書」數, G ...

請問你是否答完問題後,先出去再等你囝囝繼續面試呀!

HI, 不用灰心, 只要表現比其中150人好, 囝囝便有機會啊! 同時, 校長和老師看的, 可能有別於我們所看的呢?

我星期六也要面試, 我想請問一些基本問題(公平起見, 不是問面試的問題):
1. 家長是否只需要答一條題目,便可出去?  
2. 有幾多位老師見我們? 是否只有羅校長加多一位老師?
3. 面試多少時間? 10分鐘?
THANK YOU!

祝大家好運.

原帖由 幼兒媽媽 於 08-11-19 17:19 發表
我囝囝今天已面試了,我答的問題不是介紹囝囝的優點和缺點。DBS 應該有幾條問題,每組父母問一條。我毫無準備,答得好差 。我囝囝表現不夠自信,「旭」身「旭」世,我問囝囝答的問題內容,發覺他答得不好,所以我已打定「書」數, G ...

原帖由 COP 於 08-11-19 17:46 發表
HI, 不用灰心, 只要表現比其中150人好, 囝囝便有機會啊! 同時, 校長和老師看的, 可能有別於我們所看的呢?

我星期六也要面試, 我想請問一些基本問題(公平起見, 不是問面試的問題):
1. 家長是否只需要答一條題目,便可 ...

1.有兩條問題, 家長答完先出去
2.有三位
3.大約十至十五mins

有一點想講的是, 之前看到有些BK 的家長說DBS 員工的態度不太友善, 但我覺得今次second in 時, 無論校工到教職員也很友善和有禮貌. 令家長感覺很好.
‹ 上一主題|下一主題