用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園有沒有按成績排名
go

根德園有沒有按成績排名 [複製鏈接]

有朋友話自己識人個女係根德園全級考第一(k3),我好疑惑,佢點知?默書又冇計細分,點分名次?
   0    0    0    0

原帖由 fishcakes 於 08-11-7 22:15 發表
有朋友話自己識人個女係根德園全級考第一(k3),我好疑惑,佢點知?默書又冇計細分,點分名次?

我之前睇人地d blog, 見過真係有考第一嘅Certificate, 但只係全班唔係全級, 而且我諗好難會分到全級考第一, 每班個老師比分鬆緊都唔同啦。

回覆 # 的文章

不要強求第一,小朋友太辛苦啦!
~easybring~

貢獻勳章

Ys, I never heard any student got the first place overall the same grade. Only first place in class. Don't mind this cert!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-8 02:22 發表

我之前睇人地d blog, 見過真係有考第一嘅Certificate, 但只係全班唔係全級, 而且我諗好難會分到全級考第一, 每班個老師比分鬆緊都唔同啦。

你見到嘅係叫做品學兼優獎,每班會選一或兩個小朋友,考試4科100分加上乖,是但一樣唔達標都攞唔到,除此以外就唔會分名次.

大家都係隨緣, 小朋友壓力真大.

原帖由 docomo 於 08-11-10 00:54 發表

你見到嘅係叫做品學兼優獎,每班會選一或兩個小朋友,考試4科100分加上乖,是但一樣唔達標都攞唔到,除此以外就唔會分名次.
~easybring~

原帖由 easybring 於 08-11-10 10:19 發表
大家都係隨緣, 小朋友壓力真大.

D壓力有好多時係來自家長自己,老師從來冇同你提名次,你又煩黎做咩呢?想得太多啦!

小朋友盡左力, 唔好比太大壓力自己同小朋友, 順奇自然, 有時弄巧成拙。

我都知係家長畀壓力小朋友.  我唔緊張名次, 已經好滿意亞囡既整體表現(不只是學術上), 十分平均.

原帖由 docomo 於 08-11-10 10:43 發表

D壓力有好多時係來自家長自己,老師從來冇同你提名次,你又煩黎做咩呢?想得太多啦!
~easybring~

是否K1都有品學兼優獎嗎?每一年一次or每一個學期一次嗎?

原帖由 docomo 於 08-11-10 12:54 AM 發表

Evita & Fargo's Ma Ma
Candy Law

貢獻勳章

I don't know K1. But my son got the cert twice in K2 second term and K3 second term. The name is  "First Place in Class".

可否分享考小一情況如何?
謝謝!!

原帖由 joemyt 於 08-11-10 22:57 發表
I don't know K1. But my son got the cert twice in K2 second term and K3 second term. The name is  "First Place in Class".

貢獻勳章

It's depend on the kid's situation. Someone pass at DBSPS but failed at St. Joseph A/C. And my son is opposite, he failed at DBSPS but pass at St. Joseph.

比你勉強入到去,到頭來次次考第尾,又有乜為姐! 最緊要係小朋友讀得開心,在一間適合的小學讀六年,話唔定中學可以入番去 "名校" 呢!

謝謝回覆 !!
但 St.Joesph 是否統一派位的呢??
還是我搞錯了.

原帖由 joemyt 於 08-11-15 17:59 發表
It's depend on the kid's situation. Someone pass at DBSPS but failed at St. Joseph A/C. And my son is opposite, he failed at DBSPS but pass at St. Joseph.

比你勉強入到去,到頭來次次考第尾,又有乜為姐!  ...

貢獻勳章

St. Joseph's Anglo-Chinese 係觀塘果一間私校 (彩石里)。 亞仔讀左2個多月,叫做頂得住。如果唔係KV的特訓 (多功課做),我諗亞仔死得! 因為呢間學校雖然不及那些名校出名,但論歷史、論功課絕不比名校差! 而且都幾谷D小朋友添!

咁諗啦,小學出多D力,中學就無咁辛苦!

唔怪得之亞仔以前100分都冇獎啦,我諗佢太曳

原帖由 docomo 於 08-11-10 00:54 發表

我從來都唔知有呢的獎, 但阿仔K1 時 , 4次assestment, 4科都是 100分, 佢都唔係曳, 但都無拿咩獎   
‹ 上一主題|下一主題