用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人考左 "根德園" ?
樓主: carol716
go

有無人考左 "根德園" ? [複製鏈接]

if no question from the door side teacher, that mean no chance, even my son said thank you with her?

唔一定嘅,如果出面派糖嗰位老師冇questions問小朋友,一係就學你話事解"no chance",一係就interviewer已經好滿意你哋嘅表現,無需再問。當年派糖嗰位老師猛問排我哋前面個小朋友questions,反而我亞囡就一條question都冇問過,亞囡in完個幾星期後就收到acceptance letter。

原帖由 Makmavis 於 08-11-12 18:45 發表
if no question from the door side teacher, that mean no chance, even my son said thank you with her?

其實我初初都好似大家咁緊張架, 不過我個仔IN完聖若望之後(IN 既時候老師問左我個仔三條問題, 我個仔一條都冇答過), 聖若望竟然收左佢, 令到我更加相信收吾收其實係睇彩數, 所以我同個仔IN St. CAT同KV既時候都吾係咁緊張, 我個仔IN KV既時候仲玩野, 叫佢唱歌佢就走去唱首DO RE MI, 個老師仲話你做乜唱首咁難既歌呀, 真係比佢吹漲!
依家THINK收左佢, 我就REJECT 左聖若望, 睇吓St. CAT同KV又會吾會咁好彩啦!

原帖由 Makmavis 於 08-11-12 18:45 發表

think好好

有幾好?

原帖由 ericby 於 08-11-13 12:49 發表
think好好
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

醒目開學勳章

想問問若老師問若上午班滿左, 下午班考唔考慮 ?
若答不考慮, 係唔係收的機會會少很多 ?

原來Sat interview 時老師問我老公下午班考唔考慮,
我老公知亞仔下午要午睡,
同埋佢不知道原來K2是要返下午,
結果佢居然好老實咁話不考慮,
唉 .....  我真係俾佢激C啦

回覆 # 的文章

吾好吾開心,
其實你先生咁答都有好處,
如果kv 收你小朋友, 你非常大chance
有am offer
因為我上年都係咁. 

係. 真係唔需要擔心咁多. 我舊年都答我唔會考慮下午班. 因為事實當時我真係唔想亞囝返下午班. 所以我照答. 好彩, 今年成功上左am K1.   Good luck to you.
原帖由 qoo_pooh 於 08-11-13 14:17 發表
想問問若老師問若上午班滿左, 下午班考唔考慮 ?
若答不考慮, 係唔係收的機會會少很多 ?

原來Sat interview 時老師問我老公下午班考唔考慮,
我老公知亞仔下午要午睡,
同埋佢不知道原來K2是要返下午,
結果佢居然好老 ...

Wish you all are able to be "Kentville boys and Kentville girls". Go for it!
gusi

醒目開學勳章

Mamusia, 雙子媽媽,

原來你地都係咁,
我都無咁驚,
等我仲'哦'左老公成晚 ~~
希望亞仔可以成為你地師弟啦 ~~

你地知不知KV係唔係男女各收一半 ?
因我見男女分開面試 ?
同埋咁細個, 女仔通常表現好似好D喎 ~~
d仔機會又細左 ??

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-13 14:32 發表
係. 真係唔需要擔心咁多. 我舊年都答我唔會考慮下午班. 因為事實當時我真係唔想亞囝返下午班. 所以我照答. 好彩, 今年成功上左am K1.   Good luck to you.
...

我女都 in 左, 我地 in 9:00 個轉 !
不過 hb 講入面 2 個 miss 都唔多
笑 , 目無表情甘架 !!   反而收表個個
仲 nice 的 同有 d 笑容 lor !!

好似 12/5 先放榜 , 希望大家都有好消息啦 !!  

原帖由 prosperityyan 於 08-11-15 23:48 發表
今日我阿仔考左啦, 麻麻地啦, 老師都幾好, 唔係其他人講咁COOL, 我諗個個老師唔同. 而且我係得一個老師IN, 佢問哂阿仔先再問我既, 佢問我阿仔名, 幾歲個D, 都唔答架. 不過問書入面個D野, 都識既, 不過我阿細係細仔,  ...

cash ma,

cash表現合作嗎?

btw, 我8號in嗰張notice寫12月1日前寄出通知。

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

就係根德園老師int 時當住我個囡(細仔)話佢把口撓極唔開, 有性格, 你話佢地老師nice 唔 nice, 有無耐性, 對小朋友體唔體諒, 真係見仁見智........

係呀, 我個囡都係8號in , 我打過電話去根德問, 佢回覆因為太多人in , 所以原來2 weeks內通知取錄改為12月1日前通知 (回條有寫) 真係心急死人!我地做mama的都要幫小朋友諗定好多後路, 咁遲覆....

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 08:13 發表
cash ma,

cash表現合作嗎?

btw, 我8號in嗰張notice寫12月1日前寄出通知。

原帖由 Janicelobby 於 08-11-16 10:29 發表
就係根德園老師int 時當住我個囡(細仔)話佢把口撓極唔開, 有性格, 你話佢地老師nice 唔 nice, 有無耐性, 對小朋友體唔體諒, 真係見仁見智........

老師亦當住我亞囡面前問我你個囡識唔識講野添...當時我都想問返佢你識唔識做老師架?

我昨天in完,D miss 好nice,都有問我個小朋友識唔識講嘢!我答:能講單字和叠字,有時能講一些不清楚的句子等。
不過,我想問下個miss問我會選上午or下午班,我答下午班,有否問題呢?

parco ma,
原來係 12/1 前收到通知呀 !

cash 昨日都 ok , 我 hb 陪佢入去
無聽錯都答到 80% wor ! 佢話 miss 無叫唱歌 , only 問 cash 識唱咩歌咋!!

不過 in 個 2 位 miss 無咩表情, 收表個個真係 nice 好多 lor

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 08:13 發表
cash ma,

cash表現合作嗎?

答到80%...vow, cash好叻呀﹗
parco嗰日連8%都答唔到﹗

尋日去in一間活動教學幼稚園,
parco又竟然用句子答老師問題,
去kv嗰日連叫咩名都唔肯講, 真係激c我﹗

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-16 22:11 發表
parco ma,
原來係 12/1 前收到通知呀 !

cash 昨日都 ok , 我 hb 陪佢入去
無聽錯都答到 80% wor ! 佢話 miss 無叫唱歌 , only 問 cash 識唱咩歌咋!!

不過 in 個 2 位 miss 無咩表情, 收表個個真係 nice 好多 lor  ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題