用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 幾時可以自由轉冬季校服
樓主: easybring
go

幾時可以自由轉冬季校服 [複製鏈接]

貢獻勳章

短袖冷背心 - 佐丹勞 Kids (過頭笠)

長袖冷衫 - 裕華國貨雪花牌 (扣鈕)

joemyt,

唔該晒你, 等我今日去睇睇先.

wasyinyin,
我今日真係好乖, 幫我仔著返夏季校服了. 朝早都幾大風, 雖然都有成20度. 但同站的其他同學仔都仍然係冬季校服. 好在返埋明天, 下星期都可以轉冬季了... 但好似返天氣會回暖喎, 到時可能寧願著夏季校服??

原帖由 joemyt 於 08-11-12 22:37 發表
短袖冷背心 - 佐丹勞 Kids (過頭笠)

長袖冷衫 - 裕華國貨雪花牌 (扣鈕)

可能唔同老師有唔同制度, 不過唔緊要啦, 這幾日都暖番

原帖由 stliu 於 08-11-12 16:34 發表
mackyfungng,

我冇同老師傾過, 佢又冇寫手冊話唔準著啊!真奇.

wasyinyin,

如果明天回暖返, 好似19 / 20度, 或者我會俾仔仔著返夏季加運動外套囉...

明白架, 咁老師都係按學校指引0者, 學校之前的通告的確係話11月17日先可以換校服. 係呢幾日突然天氣轉涼, 家長有D緊張...

原帖由 mackyfungng 於 08-11-13 11:55 發表
可能唔同老師有唔同制度, 不過唔緊要啦, 這幾日都暖番

Spare trousers

Dear all KV parents,

Anyone know what kinds of trousers should be prepared to spare in school bag for BOY in winter?  Long grey trousers like PE uniform or short grey trousers?

dandau,

好似冇特別規定的,我攞左條棉質運動褲, 咁0岩係灰色的.
因為冬天都係帶條長褲做spare好D, 真係要著時都唔會冷親佢... 雖然, 佢地條校服褲都係短褲  

原帖由 dandau 於 08-11-13 16:52 發表

Anyone know what kinds of trousers should be prepared to spare in school bag for BOY in winter?  Long grey trousers like PE uniform or short grey trousers?

我已經無幫我個仔帶多條褲返學, 我唸佢唔會瀨尿啩

原帖由 stliu 於 08-11-13 17:12 發表
dandau,

好似冇特別規定的,我攞左條棉質運動褲, 咁0岩係灰色的.
因為冬天都係帶條長褲做spare好D, 真係要著時都唔會冷親佢... 雖然, 佢地條校服褲都係短褲  

...

我從來都無同佢帶spare褲架bor .  but spare 底褲仔就有. 唔係怕佢瀨, 係怕佢痾濕.
原帖由 mackyfungng 於 08-11-13 17:39 發表
我已經無幫我個仔帶多條褲返學, 我唸佢唔會瀨尿啩

底褲仔都ok, 因為如有需要, 學校有spare校服借畀小朋友.

原帖由 dandau 於 08-11-13 16:52 發表

~easybring~

Thank you for all mami's precious opinions.

If 唔怕佢瀨, that's good not putting so many things in his school bag.  So far my son never used the spare.  I may consider to just bring the spare underwear.

原帖由 easybring 於 08-11-13 18:53 發表
底褲仔都ok, 因為如有需要, 學校有spare校服借畀小朋友.

All,

原來大家都已經冇攞spare褲落書包了?
我仔開學以來係試過有一次著左條spare褲返屋企, 佢話係倒瀉水...  

原帖由 dandau 於 08-11-13 23:32 發表
Thank you for all mami's precious opinions.

If 唔怕佢瀨, that's good not putting so many things in his school bag.  So far my son never used the spare.  I may consider to just bring the spare underwe ...

仲有k1時, 亞囡會暈車浪.

原帖由 stliu 於 08-11-14 08:48 發表
All,

原來大家都已經冇攞spare褲落書包了?
我仔開學以來係試過有一次著左條spare褲返屋企, 佢話係倒瀉水...  
~easybring~

stliu,

我囝昨日無返. 今日都換返夏季. 而且只著返夏季外套. 因為我怕冬天件外套太焗身. 如果下星期keep住今日d天氣咁. 又有太陽, 都會著返夏季. 因為學校依d度數唔會開冷氣. 應該都ok.

原帖由 stliu 於 08-11-13 09:12 發表
joemyt,

唔該晒你, 等我今日去睇睇先.

wasyinyin,
我今日真係好乖, 幫我仔著返夏季校服了. 朝早都幾大風, 雖然都有成20度. 但同站的其他同學仔都仍然係冬季校服. 好在返埋明天, 下星期都可以轉冬季了... 但好似返 ...

請問有沒有買多一套校服, 我之前只買多一件恤衫, 現在心思思買多一套pe衫. pls share.

我都覺得 winter 著 pe 衫的機會多過校服, 因為 15度或以下都著pe 衫, 所以我都想緊要唔要買多一套
原帖由 BBFan 於 08-11-24 10:29 發表
請問有沒有買多一套校服, 我之前只買多一件恤衫, 現在心思思買多一套pe衫. pls share.

原帖由 BBFan 於 08-11-24 10:29 發表

有呀,我都要買多一套pe衫,因見亞女見pe衫都是JUST FIT,又怕遲些凍又洗唔切.不過現在又諗裙需不需要買多條,因有時怕她食野會攪到很DIRTY.

All,

我買多左一套運動衫俾我仔呀, 好似上星期咁, 有幾日比較涼, 佢總共著左三日運動衫, 有多套就方便替換, 同埋唔怕洗唔切, 而且遲D天氣涼D, 著運動衫機會多D, 講真, 我寧願佢著運動衫, 因為始終係長褲! 不過呢, 我仔細細粒, 所以兩套我都只可以買104, 唔可以其中一套買大D. 我諗, 呢個size捱唔倒3年, 到時又要再買囉...
校服呢,我只係買左兩件恤衫, 一條褲咋, 諗住佢著PE衫機會大D... 如果真係咁論盡, 整污糟條褲, 唯有漏夜幫佢熨返乾... 或第二日著PE衫囉.

原帖由 HM3898 於 08-11-24 11:35 發表

有呀,我都要買多一套pe衫,因見亞女見pe衫都是JUST FIT,又怕遲些凍又洗唔切.不過現在又諗裙需不需要買多條,因有時怕她食野會攪到很DIRTY.

請問額外一套pe服, 可以不用買外套嗎? how much for  one set?

BBFan,

係要一套買的, 一套三件: 外套, 上衣及運動褲! $300元.

原帖由 BBFan 於 08-11-24 20:57 發表
請問額外一套pe服, 可以不用買外套嗎? how much for  one set?
‹ 上一主題|下一主題