用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年細仔interview唔肯講o野, 好後悔點解唔係年頭先生 ...
go

06年細仔interview唔肯講o野, 好後悔點解唔係年頭先生佢 [複製鏈接]

好擔心, 我囡囡係06年10月出生,今年int k1 , 唔肯答老師問題, 唔肯同老師bye bye, 你地有無這個問題, 點算?我都已事先brief 佢.
但佢係屋企好肯講, 顏色, 圓形, 食物都識講, 好後悔點解唔係年頭先生佢, 好似抹煞佢讀好學校的機會

0    0    0    0

我仔仔係0611bb,到而家都唔識講野,試過去一間頗有名氣的幼稚園面試,老師一知道佢唔識講野,即刻變臉.個刻真係好唔開心,但係唔係怪個仔,而係對間學校失望.仔仔唔識講野,真係好蝕底,所有有名氣的學校都唔使想.不過無辦法,咪當同佢去玩下囉.千祈唔好因為佢面試的表現而唔開心.講真,我地大人去面試都驚啦,何況係2歲人仔?我唔想佢出年同金豬bb爭,爭完幼稚園又要爭小學同中學,我驚到時會仲唔開心.
大家都放鬆點吧!

係, thank you 你提點, 若出年先入k1, 就會同金豬b競爭.

其實我都覺得現在競爭激烈的幼稚園收生, 好似迫一個2歲的小朋友加速成長, 去到大人社會, 係佢地只有2歲, 但當你見到同佢一起interview的小孩, 個樣唔似2歲 (可能差不多3歲, 係大仔), 識講好多野, 對老師好有反應,好有禮貌 我就會覺得好唔公平, e樣唔公平係我比我個仔的, 我點解計劃生佢時唔諗清楚, 唔係年頭先生佢, 所以我奉勸想生bb的媽咪, 千其唔好年未生bb, 可惜我已生了第二個, 佢都係年中渣

原帖由 ffbb 於 08-11-9 01:14 發表
我仔仔係0611bb,到而家都唔識講野,試過去一間頗有名氣的幼稚園面試,老師一知道佢唔識講野,即刻變臉.個刻真係好唔開心,但係唔係怪個仔,而係對間學校失望.仔仔唔識講野,真係好蝕底,所有有名氣的學校都唔使想.不過無辦 ...

原帖由 Janicelobby 於 08-11-9 01:47 發表
係, thank you 你提點, 若出年先入k1, 就會同金豬b競爭.

其實我都覺得現在競爭激烈的幼稚園收生, 好似迫一個2歲的小朋友加速成長, 去到大人社會, 係佢地只有2歲, 但當你見到同佢一起interview的小孩, 個樣唔似2歲 ( ...

有時d野好難預..我大仔係0602, 我o個時都嗚sirsir唔知咩大b細b, 到生細仔, 一路諗住都要生個年頭o既, 點知一路唔中, 諗住放棄時又中左, 結果0808, 好多野都整定..

我個仔咪06年頭,昨日in 4間,有3間咪一樣唔肯講嘢,無關係架,都係睇心情多。

我仔仔係0611bb,到而家都唔識講野,試過去一間頗有名氣的幼稚園面試,老師一知道佢唔識講野,即刻變臉.個刻真係好唔開心,但係唔係怪個仔,而係對間學校失望.仔仔唔識講野,真係好蝕底,所有有名氣的學校都唔使想.不過無辦 ...

ffbb,

想問吓你話有名氣間學校知佢唔識講野就變面,可唔可以話比我知呢間學校既名呀?

回覆 # 的文章

you don't have to consider this kind of school la, teachers are so impolite.

good luck

我個係0611b, 無玩過pn 又無玩過pg, interview 時唔多講野, 但我住果區都有幾間收, 所以唔洗擔心, 只要佢表達到自己一樣ok.

我昨日in st cat. 雖然個仔表現ok, 又係明校, 不過我對該校環境感覺很差.  舊唔係問題, d房太細, 樓梯級較高, 我屋企附近d 屋村幼稚園環境重好過佢, 所以已經由首選変為次選

有冇想過比他遲一年做大仔le?

my BB ...end of Dec tim ar.., she talks a lot at home, but keeps her mouth SHUT at all of the interviews..., still I will let her study K1 next year ar!

我尋日都有呢個被歧視嘅遭遇。我阿仔0611出世,面試一間所謂名校(有學劵嗰隻)

事緣係, 喺嗰到一個family見一個老師, 當個一瞄到個老師都知到"lai"嘢, 佢50歲左右. 見佢個樣, 就知佢冇愛心.

面試主要係考個小朋友嘅能力. 第1, 佢問我個仔叫嘜名, 佢答唔出. 之後嘅測驗, 勉強做到1 半, 佢都唔滿意, 最後佢話, "佢唔得喎, 好多指今都做唔到", 我話佢未夠2歲喎, 佢之後先望下張application, 佢話, "咁, 細仔係蝕低架喇", 你下年再嚟過啦...." 之後佢又再提番我個仔佢呢樣唔得, 嗰樣唔得...

佢學校強調自己"因材施教",我一啲都唔覺得喎.反相佢
一句都冇讚過個小朋友喎, 就算佢完成到嘅動作,佢都冇講過一句, "good" 喎!

最後,最慘係我仲比佢老豆 遷怒, 話我報埋啲咁嘅學校, 等個仔比人踩喎!

原帖由 ayui 於 08-11-9 21:36 發表
我尋日都有呢個被歧視嘅遭遇。我阿仔0611出世,面試一間所謂名校(有學劵嗰隻)

事緣係, 喺嗰到一個family見一個老師, 當個一瞄到個老師都知到"lai"嘢, 佢50歲左右. 見佢個樣, 就知佢冇愛心.

面試主要係考個小朋友嘅能力. 第 ...

嘩..個老c咁都講得出, 唔讀也罷了

係邊間呀?咁過份o既,身為老師都應知道唔好當著小朋友面前咁講啦,好影響小朋友既自尊。係香港區定係九龍區呀?香港我就唔知尋日有邊間in,九龍我剩係知sc & kv,暗示吓比我知都好吖,等我自己都考慮吓嘛。

I think they are 因材"先"教!

ayui話有學卷就一定唔係SC & KV呢兩間啦!

不過我都有興趣知邊間咁過份wor。

原帖由 hahaha1529 於 08-11-9 22:05 發表

係邊間呀?咁過份o既,身為老師都應知道唔好當著小朋友面前咁講啦,好影響小朋友既自尊。係香港區定係九龍區呀?香港我就唔知尋日有邊間in,九龍我剩係知sc & kv,暗示吓比我知都好吖,等我自己都考慮吓嘛。 ...

呢個老師好差喎!
究竟係邊一間呀!方便講出來嗎?

呢 d 有時睇個 miss 既性格同心情, 我 fd 昨天去
sc 唔好彩 .... 個 miss 全程克面 , 問小朋友野係
似審犯一 d 愛心都無架 ....

見完佢都話如果 kln tong 既 school 係甘, 真係
讀唔讀都無所謂

interview 有時好講彩數同眼緣 lor

醒目開學勳章

因為今年多咗出生率, 老師in人都會選d叻d, 有反應果d小朋友(多咗選擇嘛)。 無計啦; 事實老師都係想找d平均, 易教, 無咁勞氣...嚟教姐; 加上有大把人選擇自然學校多咗要求囉! 不過俾著我寧願遲一年先讀, 點都係做大仔著數d, 優勝d!

我昨日同仔仔interview都有呢d類型既事發生, 但d老師唔係咁表面俾我見到, 就係因為咁樣, 我之後同想生bb的朋友講, 千萬唔好安排bb係 9-12月出世, 特別係11-12月....

原帖由 黃黃聯婚 於 08-11-9 23:06 發表
因為今年多咗出生率, 老師in人都會選d叻d, 有反應果d小朋友(多咗選擇嘛)。 無計啦; 事實老師都係想找d平均, 易教, 無咁勞氣...嚟教姐; 加上有大把人選擇自然學校多咗要求囉! 不過俾著我寧願遲一年先讀, 點都係做大仔 ...

我絕對同意, 所以如果我仔仔沒有心儀學校收佢, 我就會俾佢明年再同"金豬bb"爭....
‹ 上一主題|下一主題