用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 想呻~下:看來無緣了..!
go

想呻~下:看來無緣了..! [複製鏈接]

(間間都順利,唯獨見Kentville時至o黎黑仔…)

之前見York,Nikon,Graceful,青衣商會(將軍澳)時都算順利,祇係一見到就稍為忘記平日o既「訓練」(禮貌)。

今日,下晝3點九就要到。由於今天bb遲起身,一直冇午睡。 不過最難控制o既係:佢到出門前都未有大便。

臨in之時,仲好地地。

打招呼:有

老師問畫中物。

兔:(神情開始專注於自己體內狀態)冇答

鐘:有答

配對題:先整蠱,後作答

老師手指旁人是誰:媽媽

不如唱首歌:
(掛住抑制大便,靜止。我介入,提議佢「唱今朝唱過俾爸爸聽o既歌」~)

老師接著問「咁係乜野歌黎咖?」:
(我摸一摸bb,「提」佢:「係咪一路轉咁唱咖?」佢用唇語輕答:「係~」我再鼓勵:「不如一齊丫~」)(跟住終於開始唱…)…炒米餅,糯米「磁」~~(停止)

我問:「唱一半咋?」

老師繼續一個環節。

同時,鄰坐另一位女士開始向我展開連串曾經o係d「攻略」裡面出現過o既發問。

期間,我一直唔覺考bbo個位老師問小兒「顏色」、「水果」、「名稱」、「英文」之類o既問題。係咪覺得佢「唔掂」所以「問都費事問」呢???

「你同bb係屋企講乜野語言?」

其實,我今日狀態都唔係咁好~~生理週期嘛……加上之前o既評估/面試都唔需要答呢d問題~~所以一直都冇準備去答「點解揀呢一間」、「平時你地o係屋企做d乜」之類o既問題。

回應上3題,印象中,我分別係咁樣答:

• 「大部份時間都係講廣東話。不過,佢能力所及o既時候我都會俾佢接觸下其他語言,甚至係中、英文以外o既語言。所以佢(我個仔)識用法文介紹自己叫咩名…」
  • 「我想有個好do既環境俾到佢…(下刪幾十字~)(跟住提下網上口碑,幾十字~)同埋希望佢d基礎可以打好d…(又幾十字。)」
  • 「我平時會多d俾佢參與唔同o既野。例如煮食時,我會俾佢幫手……(~從略)」

老師好婉轉咁送禮物:我俾樣「轉」o既野你丫~

「咦~老師送野俾你喎--」

「點講呀?」老師已搶先我一步…

bb默言,但仍手握禮物。

「唔該~」老師引導,bb仍一言不發。

我按佢肚子打圈擦一擦:「Thank~ you~」

我個仔竟然肯接:「Thank~ you~」

老師同佢講bye-bye:有即時反應

不過呢位「考官」冇邀請佢拖手仔出課室取糖糖。。。

跟住佢唔捨得走,平時會主動泊好座椅,今次要我開口提:「你好似仲有一件事未做喎~」...

到門外交表時,另一老師放低個籃仔,同時有其他人同佢講野,所以轉o左半身應酬。bb即刻伸手入個籃度...

我立即蹲落去問佢「應該點講」,呢個時候,老師發現。。。

總結:
in咁多間都冇事,係in呢間至o黎咁多波折...
講真:人地in咁多個,得閒估你「係咪平時都咁『醒』」咩???

好唔樂觀。唔開心~

0    0    0    0

relax! It's not that bad. Sounds better than my daughter last year. And my daughter is studying in KV K1 now.

原帖由 ahchungma 於 2008/11/10 00:36 發表
relax! It's not that bad. Sounds better than my daughter last year. And my daughter is studying in KV K1 now.

其實「考官」冇邀請佢拖手仔出課室取糖糖是否等於「reject」??

吓乜會帶小朋友出去攞糖咩, 我個仔都冇bor...我估唔關事掛...

不過o個日interview比我嘅感覺真係唔係太好, 個hall好好好嘈, 就連我都差d聽唔好老師問乜, 而阿仔平時都幾專心都一路答一路擰去一邊望其他小朋友...問阿仔o個個老師真係冇乜愛心咁, 可能我expect對小朋友講野唔係一句起兩句止掛...佢真係好似比d野我個仔就係咁望住佢識唔識就算咁....而另外一個就特登不停同我講野, 等我連個老師問過阿仔d乜我都唔知呀, 我淨係掛住聽o個個老師問阿仔野, 搞到我自己心不在言咁答問題, 答得好"行"....唉, 我都係打定輸數, 入唔到咪算lor, 起碼我e家見識到d"名校"係點!

原帖由 muiskyie 於 08-11-10 01:39 發表

其實「考官」冇邀請佢拖手仔出課室取糖糖是否等於「reject」??

同感! 我覺d先生都好"行", 相對來說我覺得st. caterine 同km d先生nice d.

原帖由 蛋蛋媽 於 2008/11/10 10:31 發表
吓乜會帶小朋友出去攞糖咩, 我個仔都冇bor...我估唔關事掛...

不過o個日interview比我嘅感覺真係唔係太好, 個hall好好好嘈, 就連我都差d聽唔好老師問乜, 而阿仔平時都幾專心都一路答一路擰去一邊望其他小朋友...問阿仔o個個老師真係冇乜愛心咁, 可能我expect對小朋友講野唔係一句起兩句止掛...佢真係好似比d野我個仔就係咁望住佢識唔識就算咁....而另外一個就特登不停同我講野, 等我連個老師問過阿仔d乜我都唔知呀, 我淨係掛住聽o個個老師問阿仔野, 搞到我自己心不在言咁答問題, 答得好"行"....唉, 我都係打定輸數, 入唔到咪算lor, 起碼我e家見識到d"名校"係點!

Exactly!!!
But, in York, the interviewer was totally different!! She had tried to lead my son to express his answer well~

muiskyie,

kv 係你的first choice嗎?

唔好唔開心啦..平常心, 我口問句, 你有沒有了解過Kentville呢間學校?

Kentville係一間好傳統的名校幼稚園, 佢都係傳統的教學方式, 注重小朋友品德, 服從性, 個人自理同學習態度及成績。

我個人認為幫小朋友考學校, 唔好考太多間, 點解?
一來, 雖然你可能覺得小朋友當上玩, 無咩壓力, 但當個小朋友去考學校時, 老師不其然一定問佢好多問題, 頭個2,3間可以好SMART, 但去到考第4,5 間佢已經開始有D覺得無咁smart / 有D值頭平時識都唔答, 其實家長緊張之餘, 小朋友都好大壓力, 可能佢地唔知點表達比你聽..佢地會選擇唔答 / 哭。 我都係2個小朋友我媽媽大囡讀緊K2, 細女明年考K1, 所以我好明白, 媽媽的心情同緊張, 完全理解。

我當年幫大囡考左2間, 希望你地的小朋友順順利利考都心義學校, 媽媽安落晒, 唔好唔開心, 你仔仔之前考個幾間咁理想。

原帖由 happyfamilybaby 於 2008/11/12 10:51 發表
muiskyie,

kv 係你的first choice嗎?

如果自己能讓bb提早接受催谷,家長又樂意把一切動向主導權交付於學校的話~根德園的確是數一數二之選。

muiskyie,

有無學校己交了留位費呀? 定係一心一意等kv的result?

原帖由 happyfamilybaby 於 2008/11/13 10:53 發表
muiskyie,

有無學校己交了留位費呀? 定係一心一意等kv的result?

一間都唔交就冒險d~
等結果啦…

佢係你的FIRST CHOICE?

原帖由 muiskyie 於 08-11-19 23:51 發表

一間都唔交就冒險d~
等結果啦…

One of the first choices~

"FIRST" 只有一個,其他的應該叫second,third.... 咁among your FIRST choices, which one comes first out of the FIRSTs?

原帖由 muiskyie 於 08-12-1 00:38 發表
One of the first choices~

I haven't enroll the "first choice" since which is not affordable for me...

老土講句"塞翁失馬,焉知非福"; 如果最終真係入唔到KV,我覺得又唔係損失喎~
老實講, 我同阿女in完KV之後,對呢間學校印象認真麻麻; 由5th choice踢左出心水list(我地總共in 5 間);
所以唔收都完全唔會失望~

呢間學校對妳黎講係1st choice嗎? 如果唔係,睇開d啦~! relax relax~!

很難估結果, 我個女又唱又肯答, 只係waitinglist, 可能我自己答得唔好!!!

請問佢幾多月出世架
?
原帖由 babyduo 於 08-12-2 13:12 發表
很難估結果, 我個女又唱又肯答, 只係waitinglist, 可能我自己答得唔好!!!

原帖由 carfoon 於 2008/12/2 09:45 發表
老土講句"塞翁失馬,焉知非福"; 如果最終真係入唔到KV,我覺得又唔係損失喎~
老實講, 我同阿女in完KV之後,對呢間學校印象認真麻麻; 由5th choice踢左出心水list(我地總共in 5 間);
所以唔收都完全唔會失望~

呢間學校對妳黎講係1st choice嗎? 如果唔係,睇開d啦~! relax relax~!
我明,我明~
只係…唔甘心因為狀態欠佳而失去真正「面試」(評估)機會o者!

原帖由 muiskyie 於 08-12-5 22:25 發表
我明,我明~
只係…唔甘心因為狀態欠佳而失去真正「面試」(評估)機會o者!

U are waiting list or rejected ah?
‹ 上一主題|下一主題