用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

唔好唔開心啦!你小朋友讀左幾耐呀?
今年學位真係唔多,
我之前都曾問過呢間學校ge playgroup,
當時好似係話入讀3個月以上ge學生,
會優先處理,免除面試.....
當時都問過....唔代表一定收,!

但我所知今年playgroup d學生,
好多都係有參考加interview,
但結果有冇人被取錄....就唔知!

我今年4月問過n班的資料,
當時已經上午班full晒,下午仲有少少位....
所以順便問埋playgroup d野lor.
我當時都諗,今年的09年k1....都唔易入lu.

大家都唔好唔開心la,
好過迦南ge幼稚園有好多,
被取錄左ge....咪開開心心lor,
如果冇被取錄ge....可能搵到間更好呢!!
唔好因為今次的"不滿".令小朋友感到壓力呀!

講真.....沒被取錄ge學生,
如果"爭取"得到ge,
又會唔會讀呢?我就唔會la,
我怕日後小朋友被"label"左......
學校又會唔會覺得我係一個好煩家長....

你問我的話,我都好鍾意呢間迦南ga,
環境好舒服,我之前遇過ge老師又好友善,
但交通對我嚟講...唔係太方便!!

大家加油!希望大家可以入到心儀ge學校.

11月1日先interwiew playgroup學生,
會唔會好似之前位媽咪講,
真係以出生月份咁面試呢?

因為我諗playgroup的學生,
大多都未夠2歲吧!
會唔會係希望等小朋友大多dd,表現好d呢?
只係我自己諗咋,因為我知有校interview時,
會分批差不多年齡ge小朋友一齊in...

原帖由 yan321 於 08-11-11 14:55 發表
其實我中肯d咁講啦。
我自己就係9月尾交咗表,但我有個朋友响10月中左右打去查詢報k1事宜,當時d老師話已經滿哂額,不接受報名,所以我朋友連報到報唔到名添;所以我相信就唔係話人人都收$30報名費嚟呃錢既。
至於interview當 ...

其實我都有睇過呢個topic,
有媽咪都問過......有冇非playgroup學生,
都被迦南收左....但一直都冇有人回應.

如冇記錯,第二輪interview應該未收到通知,
yan321你有冇其他同學仔今次都有in?
如果今次interview ge playgroup同學仔有被取錄,
會"心甘命抵"d,即係話大家都公平,
雖然話冇位,但始終都有d ge....
我地可以咁諗...或者被取錄果d同學仔,
in ge時便好fit,但係如果一個都冇呢......咁就真係

原帖由 yan321 於 08-11-11 19:18 發表
無錯我個係細b(11月),其實我初時都咁唸架,心唸遲d見仲好啦,可以識講多d嘢.....
但最奇怪就係,點解有10月既非本校學生面試而又收咗,反而playgroup學生就話無位。
唔通bk迦南topic果度話取錄咗既媽咪個個都講大話咩。
所以 ...

我都同意你的說法.

雖然好多人話迦南去年冇位又照收生又照1in人,
但我有兩個朋友(walk-in)都考入左,
一個k1上午班(未讀過n班)
另一個k1下午班(在其他學校讀過n班)
2個都係正取生.

近日大家再聯絡,佢地對學校的評價相當唔錯喎.
小朋友返學好開心, 開學不久,在進食前自己會祈禱.
有時會講一句半句普通話,雖然小朋友屋企無宗教信仰,
但家長好開心,因為可以知道小朋友在學校短短幾日,
係吸收到老師所教ge野.

有時真係每個人都有唔同ge感受,
如果對呢間學校有興趣的家長,
可以自己親身去學校行下,
睇下小朋友返學放學的情形.
家長同小朋友返得唔開心.

老實講, 我鍾意迦南ga.
如果唔係交通問題,我都會揀佢地ga.

原帖由 joychu 於 09-9-21 13:14 發表
其實有邊間會唔收報名費呢
而就算有少量位都會再in多d小朋友,每間都會架啦,第一學校可以選收生,第二,就算confirm學位,家長都有機會最後放棄學位,我有朋友試過報蘇xKG排waiting lis ...
‹ 上一主題|下一主題