用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

不嬲都覺迦南差,亦唔係咩名校,我個女之前入左,讀左一年我轉返佢出黎,咁辛苦入迦南不如讀其他普通幼稚園好過,我可以話你知迦南同出面的普通幼稚園一樣,响見小學時唔會因為你讀迦南而有幫助,所以如果讀迦南不如搵其他好過

我好記得個女剛升K2時因為我自己湊返學,星期一通常書包好重,我就幫個女拎,點知一入到學校門口,個主任就好惡同個講"你做咩自己唔拎書包?快D拎返個書包" 因為我拎住左個女就望一望我,跟住個主任就話"你重唔拎返? " 我幾嬲,費事理佢同個女上班房,因為佢班房要上一層要行20幾級樓梯我唔放心米同佢上,跟住佢又黎"你自己上去!" 我都費事彩佢,一D禮貌都無,你估我個女黎返軍校咩?!同埋基本上我唔鍾意佢地上課時的活動安排,每日頭一個鍾都係做同一樣野,分3組,一組畫畫油顏色,一組玩玩具,一組小肌肉活動(剪紙,夾豆,串珠),成個學期有一個鐘頭就係做這些

兩文三語你唔好信,主要中文教,一個星期只得1或兩堂普通話,英文米都係間間都會教個D,重未必係外籍教,佢地所謂兩文三語間間幼稚園都係架la,我個女個間就真係兩文三語,直情外籍做班主任,維多利亞都係,一個外籍一個普通話

原帖由 丁丁諾 於 08-11-13 18:28 發表
我差唔多每次倍小女上課, 發現她們真係好商業化, 如果小朋友是長客 或 有爸爸媽媽倍去, 她們的咀臉會好些, 例如茶點時常常和你交談.....同你小朋友玩 (我見過好多case和也試過有一次小女婆婆倍上課........之後婆婆 ...
‹ 上一主題|下一主題