用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

我想問吓你,佢通知你係唔收,定係wainting?
其實我同你都係一樣,返緊playgroup(二、四),都已超過3個月。
咁我都有申請k1,playgroup老師話面試的表現係唔會影響入學資格,咁我咪照去面試囉(11月1日),但當日我囡囡的表現就不好,所以我都好擔心係未有優先,因為我見到我去in時個張form係無註明佢係playgroup學生,同街外人都係一樣。
同埋我係9月交表,但佢話11月先會in playgroup。不過我見有部份街外人已經10月in咗仲收埋添,咁如果佢學位咁緊張,點解咁等in哂所有人,比咗讀緊既學生優先,先再收街外人呢!所以呢點我真係唸唔通。
但而家我要到21,22號先寄信通知,我都想打電話問吓校長點?

原帖由 sandrawun 於 08-11-10 11:02 發表
我囡囡係九龍塘迦南返Playgroup,要成千幾蚊一個月,一星期只係返兩、三日,每日只係一小時十五分鐘,一心諗住係到讀K.1,佢地話明返playgroup的小朋友是可以優先處理升讀幼兒園及幼稚園而無需面試,結果不單要面試,重要面試後唔 ...

剛剛打咗電話去找羅校長傾,佢話因為唔係讀n1機會無咁大,係真係好微,多數都係wainting,咁我話我9月遞表,要等到11月先面試,但有d非本校學生就可以10月面試仲收埋添(我話係我有d朋友)?佢仲話唔知點解我話有d朋友係出面既人都收咗(佢有d質疑我的說話)。
跟住佢話Playgroup係徐主任負責,要一個星期左右,佢找徐主任聯絡返我再詳細講,同埋問咗我小朋友叫咩名。
不過我覺得佢好似趕住收綫,唔想再同我講落去咁。

原帖由 sandrawun 於 08-11-10 13:24 發表
每人收三十蚊,分明係為賺錢,我囡囡讀playgroup都幾仟蚊,諗住買個保障,越諗越嬲。

其實我中肯d咁講啦。
我自己就係9月尾交咗表,但我有個朋友响10月中左右打去查詢報k1事宜,當時d老師話已經滿哂額,不接受報名,所以我朋友連報到報唔到名添;所以我相信就唔係話人人都收$30報名費嚟呃錢既。
至於interview當日,面試既老師的確有d急趕,好似有個媽咪所講,佢問完一題問題之後,個小朋友可能未有即時反應,佢已經問第二題啦,整個過程其實真係好快。
同埋我覺得昨日我打電話返去同校長查訽,佢又真係比較無耐性答我,想快d收我線,又話搵主任覆我,到時真係唔知佢會唔會覆啦....
但係我囡囡而家返緊playgroup既老師又好好喎,係真係好好笑容,試過有次我同佢查詢上k1的資料時,佢真係好詳細咁解釋,同即刻幫我打去幼稚園部查詢添。
所以可能真係咁大間學校,有咁多老師,梗有d好,有d唔好啩。
所以我都唸住平常心啦,如果佢比我waiting既,到時佢再通知我有位咪讀,無位都算啦。
只不過我最唔明就係,點解唔係待全部人見哂之後,先比咗係本校既n1同playgroup優先,然後先再比非本校生呢?
因為我見响迦南topic入邊,有d小朋友响10月面試仲收埋添,反而我係playgroup既仲無優先。真係唔知佢收生準則係點。

讀完n1唔揀本校讀k1既原因好簡單。
有部份人係唸住比佢讀n1操fit咗之後,跟住去見一d一線既學校,如st.cath、根德園、培正、民生等等
話哂呢間响九龍塘區此終都只係二線學校

無錯我個係細b(11月),其實我初時都咁唸架,心唸遲d見仲好啦,可以識講多d嘢.....
但最奇怪就係,點解有10月既非本校學生面試而又收咗,反而playgroup學生就話無位。
唔通bk迦南topic果度話取錄咗既媽咪個個都講大話咩。
所以我咪就係唔明佢學校既收生準則囉

原帖由 stone940828 於 08-11-11 18:48 發表
11月1日先interwiew playgroup學生,
會唔會好似之前位媽咪講,
真係以出生月份咁面試呢?

因為我諗playgroup的學生,
大多都未夠2歲吧!
會唔會係希望等小朋友大多dd,表現好d呢?
只係我自己諗咋,因為我知有校interview ...

平時因為唔係我帶返playgroup,由婆婆同姐姐帶,所以我都未有了解所有同學,不過就唔係好多好似我咁返緊playgroup嚟in k1,好多都係playgroup in N1,或者有d之前已報咗n1,等足歲先上n1。
不過我叫我媽返去同我八吓其他人啦。
其實而家未通知收唔收,要等得廿幾號先通知,但因我打過比校長,感覺到其實係無位囉,之但係佢會係通知
"唔收" 定係 "waiting" 我就唔知喇。同埋如果係waiting既,咁我要wait幾多個就又係唔知。

原帖由 stone940828 於 08-11-11 19:49 發表
其實我都有睇過呢個topic,
有媽咪都問過......有冇非playgroup學生,
都被迦南收左....但一直都冇有人回應.

如冇記錯,第二輪interview應該未收到通知,
yan321你有冇其他同學仔今次都有in?
如果今次interview ge play ...

多謝你地報料呀,所以我咪想問吓個校長唔知佢收生準則係點囉,你地都取錄咗,但我讀緊playgroup既反而係話無位...........
真係好唔開心呀,咁我响度返咁多個月playgroup又有咩用呢!!!

原帖由 喜喜兒 於 08-11-12 10:37 發表

Same to u.  My bb was accpeted for pm class and we have the interview on 4 Oct.  We didn't pay for registration and the school called me on Monday.  

My bb didn't study any nursery or playgroup cla ...

我其實响今年7月時都問過報n1,但係佢當時已經無哂位啦,就連响12月同1月開比細b讀的班都無位啦,佢話人地要一年前報架,所以我先playgroup都照返住。所以直到而家更加想讀想插都無呀
至於n1價錢都唔平架,要$26xx半日;但我而家只返二、四就$1500.
唯有等佢通知咗再唸啦!

原帖由 CKAU06 於 08-11-12 21:58 發表
唉! 真係冇計呀!
其實我都好鍾意佢地ge環境,
但收唔收到呢....隨緣啦!

今年真係好多小朋友報k1,
我諗每間學校的要求都會變得高左,
之前見有媽咪話,佢小朋友讀緊n1,
佢地真係由playgroup直上,唔使面試.

如果 ...

CKAU06:
我無報啟思呀!有D人話程度較淺,其實我首選係迦南,另外仲有報創價同九龍靈糧堂,我只報了這些二線學校。
丁丁諾:
雖然我唔係成日帶個女返PLAYGROUP,但我見D老師都唔差,好笑容,尤其我班的佩儀姐姐,佢好好人,有耐性。

丁丁諾:
我咪報返金巴倫道迦南囉,應該呢間最爆。

CKAU06:
啟思又係好爆架,其實而家迦南咁樣(機會咁微),我都有D想報埋啟思,但又見BK媽咪講,九龍塘校有部份人就算取錄咗,都叫佢拎住封信去第二區登記。所以我唸而家咁遲都係無架啦。
你呢?報了邊幾間?參考吓。因為我囡囡面試了3間,仲有創價未見,2間表現都唔多好,1間就OK,OK呢間係沙田浸信會,啱啱收到信收咗,之前都無同你講。不過呢間只係做定Back Up,驚無書讀, 如果有其他好d既,我都會放棄。

‹ 上一主題|下一主題