用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

一字馬是前後的.
大字馬是左右的.

原帖由 easonkinki 於 09-3-18 14:11 發表
我想問一字馬係前後定左右果隻?
我記得中學時期PE miss要我考試考體操d野,果時要考一字馬前後果隻,我都係果時先開始練,唔難但左右果隻我到而家都落唔到 ...

穎妍媽咪:
恭喜!! 恭喜!!
你囡囡現在grade ?
面試情況怎樣, 難不難 ?

早前我打電話問過, grade 4先可以參加, 所以有d失望,不過佢地話年年都有, 希望我囡下年可以參加

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-18 22:29 發表
小穎得咗啦!

小穎得咗啦!

我女兒早年也曾經參加,當時金瑤有教佢,女兒回家說她跳得很美,到最後一天還取了她的簽名,到現在還keep住.
我相信你囡囡都會有一個很好的學習經驗,叫佢加油呀!

各位,請問經舞蹈學校報了考試,但想轉校,是否一定要在原校考完試才可以呢?

小穎得咗啦!
恭喜恭喜!!!!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 cody_cody 於 09-3-18 23:20 發表
多班數
每班人數咪少點law
不過人少點老師都可以尊注點
試下先law!
我問左,sat下午2點幾暫時得2個學生

[quote]原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-18 22:24 發表
除了小公主外,附近還有這一間(營x舞).我在網上search.

http://www.ndance.com.hk/ch/html/intro.htm

[/quote
thx!呢間個校長好似好勁仲親自教,都有得試堂,不過佢無post表演,而小公主就比較多演出機會

剛剛打去問左營動舞,幼兒2~4歲班係校長親自教,原來都有表演,最近波兒首映佢地有學生去表演,不過呢間貴D $540逢星期2or6,仲要逢紅放,即係有時一個月返2堂/3堂/4堂都唔定,而小公主就唔知邊個教佢無寫miss名,只係話佢考o左咩牌,呢間就平D$480 4堂

阿囡是grade 5.

面試的情況:是先熱身,然後跟舞蹈員跳一d動作(全部人),最後是5人一組表演.評判有3人.所做的動作係上課時已學過.

至於你的囡囡今年未能參加,請不要失望.明年再來.

阿囡今年已是第2年.上年是參加工作坊.是逢星期日返的.一共14堂和參觀hk ballet 2場show.

你的囡囡是grade 幾 ?

原帖由 candylau 於 09-3-19 12:31 發表

穎妍媽咪:
恭喜!! 恭喜!!
你囡囡現在grade幾 ?
面試情況怎樣, 難不難 ?

早前我打電話問過, 要grade 4先可以參加, 所以有d失望,不過佢地話年年都有, 希望我囡下年可以參加

...

其實是想阿囡見識多一點.看看出面的世界.

原帖由 MM223 於 09-3-19 13:55 發表

我女兒早年也曾經參加,當時金瑤有教佢,女兒回家說她跳得很美,到最後一天還取了她的簽名,到現在還keep住.
我相信你囡囡都會有一個很好的學習經驗,叫佢加油呀! ...

Thanks.

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 14:39 發表
恭喜恭喜!!!!

這個情況未見過.

如果想轉校,最好是考完試或者在未交考試費時轉.原因是考ballet是小組的,要同其他小朋友一起跳.所以,越早收考試費,轉校的機會就越短.

原帖由 YYML 於 09-3-19 13:59 發表
各位,請問經舞蹈學校報了考試,但想轉校,是否一定要在原校考完試才可以呢?

學費是以每堂計,或是每月計.如果每月計,返2或3堂,收540,就是貴的.

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 14:52 發表
[剛剛打去問左營動舞,幼兒2~4歲班係校長親自教,原來都有表演,最近波兒首映佢地有學生去表演,不過呢間貴D $540逢星期2or6,仲要逢紅放,即係有時一個月返2堂/3堂/4堂都唔定,而小公主就唔知邊個教佢無寫miss名,只係話佢考o左咩牌,呢間就平D$480 4堂

係呀,呢間幾貴,但講到個校長好勁,唉!而家真係煩都未諗掂報邊間,因為學埋呢個月就cut鬼o左ymca果到,實在忍無可忍無一次準時上堂

阿囡幾大呀?没有報考試?
老師没有準時上堂,咁放學會遲一點嗎?

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 00:55 發表
係呀,呢間幾貴,但講到個校長好勁,唉!而家真係煩都未諗掂報邊間,因為學埋呢個月就cut鬼o左ymca果到,實在忍無可忍無一次準時上堂

情形如你所說:「越早收考試費,轉校的機會就越短」。

上年暑假因搬屋,見新屋樓下有芭蕾舞學校,便即刻轉了過來學,當時只是八月,一報名便要立即交埋考試費,跳落覺得服務質素不理想,便上來討論區看看家長對其它學校的意見,比較之下,更發覺這間真是學費貴得物非所值(每月$1480每星期兩堂),又就快要交下月學費,又被要求買新服飾準備考試,真想立即走人。但聽你所說,我想還是忍到考完試先!呀!還已預繳了一個月學費作按金,退學要預早通知,真煩!

你估如果老師知道小朋友想轉走,會不會不利考試呢?是否要考完先講?但5月考,然後又要預早通知以扣按金,整整下會不會又到暑假呢?唉!無奈!

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-20 00:43 發表
這個情況未見過.

如果想轉校,最好是考完試或者在未交考試費時轉.原因是考ballet是小組的,要同其他小朋友一起跳.所以,越早收考試費,轉校的機會就越短.

...

我囡今年grade 3
都希望她見識多d, 看多d別人的表演, 對她將來有些幫助

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-20 00:19 發表
阿囡是grade 5.

面試的情況:是先熱身,然後跟舞蹈員跳一d動作(全部人),最後是5人一組表演.評判有3人.所做的動作係上課時已學過.

至於你的囡囡今年未能參加,請不要失望.明年再來.

阿囡今年已是第2年.上年是參加工作 ...

你的囡囡是grade幾? 學費要每堂$185. 上課時間是一小時嗎?

如果屋企樓下,真是很近的.記得開始找ballet 比阿囡跳時,首選是近家裡.學費ok.其他不十分重要.現在就不是了,要講阿囡有否興趣,老師和其他同學的質素, 上課的環境, RAD的成績, 演出的機會等等.

今年,我也想同阿囡轉.想找一間好d的.

原帖由 YYML 於 09-3-20 10:02 發表

上年暑假因搬屋,見新屋樓下有芭蕾舞學校,便即刻轉了過來學,當時只是八月,一報名便要立即交埋考試費,跳落覺得服務質素不理想,便上來討論區看看家長對其它學校的意見,比較之下,更發覺這間真是學費貴得物非所值(每月$1480每星期兩堂),又就快要交下月學費,又被要求買新服飾準備考試,真想立即走人。但聽你所說,我想還是忍到考完試先!呀!還已預繳了一個月學費作按金,退學要預早通知,真煩!

你估如果老師知道小朋友想轉走,會不會不利考試呢?是否要考完先講?但5月考,然後又要預早通知以扣按金,整整下會不會又到暑假呢?唉!無奈!.

多點看人家的演出是好重要的.今個月尾,就倍阿囡看HK Ballet的天鵝湖.如果有時間,仲看電影"昴"

原帖由 candylau 於 09-3-20 10:46 發表
我囡今年grade 3
都希望她見識多d, 看多d別人的表演, 對她將來有些幫助

你現在的情況, 一定不可以比老師知道你想轉校, 如果知道後, 有可能唔幫你囡執返d唔好的動作

原帖由 YYML 於 09-3-20 10:02 發表

上年暑假因搬屋,見新屋樓下有芭蕾舞學校,便即刻轉了過來學,當時只是八月,一報名便要立即交埋考試費,跳落覺得服務質素不理想,便上來討論區看看家長對其它學校的意見,比較 ...

我今年都想幫囡轉校, 但她一聽到就話不想
因為唔想無左現在d同學

講開ballet學校, 5月就考試, 到現在還未教曬考試d動作, 真頭痛, 全部動作學了後, 都要多練習先會跳得好, 上堂得一個鐘, 不是一個小朋友跳曬, 可能一堂跳得10多分鐘, 真是無幾多時間練習了, 其他學校是不是這樣呢 ?

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-20 11:07 發表
你的囡囡是grade幾? 學費要每堂$185. 上課時間是一小時嗎?

如果屋企樓下,真是很近的.記得開始找ballet 比阿囡跳時,首選是近家裡.學費ok.其他不十分重要.現在就不是了,要講阿囡有否興趣,老師和其 ...
‹ 上一主題|下一主題