用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真正英文小學?
樓主: kschow
go

真正英文小學? [複製鏈接]

TSL = 陳守仁

原帖由 readers 於 08-11-19 23:48 發表
sorry, i am a passing by only.
what is TSL?

呢間程度如何?  係未有直屬中學(西九龍)? 校風好嗎?

不過係政府津貼, 要參加大抽奬!

原帖由 xavier 於 08-11-19 00:29 發表
Dear All,

Have you chose this Gov't school : Sir Ellis Kadoorie (s) Primary School in Causeway Bay.

回覆 # 的文章

Dear zachnana ,

My son is studying now. He loves his school very much.

Dear kschow,

1.校風很好,仔仔沒有比人虾.
2.很少中國人入紙申請1st round.
3.學校有中文及普通話.
4.會有中文查詢學習進度.

Dear Xiaver,

請問你小朋友讀幾年班, 程度較一般小學深嗎?  係唔係除咗中文外, 所有科目都用英文教?  中國人佔?比例?  我想了解多啲! 唔該!

原帖由 xavier 於 08-11-20 22:34 發表

Delia English Primary School & Kindergarten
http://www.deliapri-kg.edu.hk/

官立嘉道理爵士小學外還有李鄭屋官立小學

原帖由 xavier 於 08-11-19 00:29 發表
Dear All,

Have you chose this Gov't school : Sir Ellis Kadoorie (s) Primary School in Causeway Bay.

原帖由 kschow 於 08-11-21 19:03 發表
Dear Xiaver,

請問你小朋友讀幾年班, 程度較一般小學深嗎?  係唔係除咗中文外, 所有科目都用英文教?  中國人佔?比例?  我想了解多啲! 唔該!
Dear KSCHOW,
小朋友讀p.1, 程度一般,全班得4個中國人,除咗中文外, 所有科目都用英文教.最好全英文溝通.

xavier

我想問, 嘉道理既中文科, 是用普通話教學嗎, 點解你會選此校, 其實我仔仔都仲未考小一, 不過我都係cwb 住, 我都有考慮此校同李陞, 我想問下你意見...

thanks

原帖由 xavier 於 08-11-24 21:32 發表
Dear KSCHOW,
小朋友讀p.1, 程度一般,全班得4個中國人,除咗中文外, 所有科目都用英文教.最好全英文溝通.

原帖由 erikalo 於 08-11-24 22:08 發表
xavier

我想問, 嘉道理既中文科, 是用普通話教學嗎, 點解你會選此校, 其實我仔仔都仲未考小一, 不過我都係cwb 住, 我都有考慮此校同李陞, 我想問下你意見...

thanks

...
Dear Erikalo,
中文-廣東話.因為多練習英文就會流利.我仔仔讀迦南.因為沒有太多錢讀國際學校.

xavier

多謝你回覆, 我都係一樣, 因為 沒有能力入好既直資or 國際學校, 而且嘉道理近屋企, 又怕派唔到st. joseph, 所以考慮嘉道理

想問, 校風好嗎, 升中如何架...

erikalo

原帖由 xavier 於 08-11-24 22:44 發表
Dear Erikalo,
中文-廣東話.因為多練習英文就會流利.我仔仔讀迦南.因為沒有太多錢讀國際學校.

原帖由 erikalo 於 08-11-25 23:34 發表
xavier

多謝你回覆, 我都係一樣, 因為 沒有能力入好既直資or 國際學校, 而且嘉道理近屋企, 又怕派唔到st. joseph, 所以考慮嘉道理

erikalo

...
校風好,升英中.訓練六年英文你說好不好?
現時我仔仔有時說我的法音不準,若本地小學生會不會這樣說? 因為他們日日講.

想問吓讀呢類學校, 父母係咪要有一定既英語水平呢? 同埋 15 分有冇機會呢? (仔仔明年要報啦)

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

自己call   Sir Ellis 的校長啦, 她好好人,也歡迎參觀.
要插班亦可以, 但中文要自己跟啦,派英中都有一科中文要讀, P.6 用普通學校的三年級課本.

原帖由 erikalo 於 08-11-25 23:34 發表
xavier

erikalo

...
‹ 上一主題|下一主題