用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... ...
樓主: owl_2046
go

9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... [複製鏈接]

搵返你個醫務社工, 喊晒口話你亞仔好唔掂, 叫佢幫你遞紙上去, 但批唔批就好睇當時你亞仔個醫生點評估.
我亞仔都有E位返緊, 因E位好在乎我地返屋企跟進, 係屋企佢地又唔合作.....老實講, 如果唔係一路兼住返Joyful我睇佢都冇咩進步, 我勸你可以的話都係轉S位啦, 讀得叻咪再轉I位啦, 始終全天侯訓練係好事.

原帖由 ClaraSham 於 08-11-17 16:06 發表
Owl,

想問吓點樣可以突然轉排S位,我仔上在兩個幾月早期訓練,但冇乜進展,排緊I位,我自己都唔知應唔應該轉S位,想知係咪要再見e生評估先可轉S位。 ...

同e位的社工傾過,佢話出年2月會做一次評估,如果有需要會再轉介s位,佢話之前智能測驗中心只係評估係發展遲緩,好難轉去s位,咁我等多3個月先,到時再睇吓情況先.........

原帖由 owl_2046 於 08-11-17 17:34 發表
搵返你個醫務社工, 喊晒口話你亞仔好唔掂, 叫佢幫你遞紙上去, 但批唔批就好睇當時你亞仔個醫生點評估.
我亞仔都有E位返緊, 因E位好在乎我地返屋企跟進, 係屋企佢地又唔合作.....老實講, 如果唔係一路兼住返Joyful我 ...

Clara,
你個仔情況唔係好差, 起碼好我亞仔好多, 又有幼稚園返緊, 多D在家訓練佢, 我亞仔做家居訓練都係老公負責, 因亞仔唔怕我, 見到我又唔肯認真做, 所以我同工人都避入廚房唔比亞仔見, 咁佢對住佢老豆就冇符.......

原帖由 ClaraSham 於 08-11-17 23:20 發表
同e位的社工傾過,佢話出年2月會做一次評估,如果有需要會再轉介s位,佢話之前智能測驗中心只係評估係發展遲緩,好難轉去s位,咁我等多3個月先,到時再睇吓情況先.........

...

今日見完主任,做了初步評估, 與3T導師, 訓練老師, 護士傾亞仔情況及參觀左協康, 發覺為亞仔排返S位係我明智決定,之前種種擔心及疑慮都一掃而空, 12月可以入讀, 有校車, 工人又可以跟車返學, 實在prefect.
3年時間, 睇下亞仔可以點改善啦.

咁就好啦.... 你又慳返好多錢啦...

原帖由 owl_2046 於 08-11-20 22:15 發表
今日見完主任,做了初步評估, 與3T導師, 訓練老師, 護士傾亞仔情況及參觀左協康, 發覺為亞仔排返S位係我明智決定,之前種種擔心及疑慮都一掃而空, 12月可以入讀, 有校車, 工人又可以跟車返學, 實在prefect.
3年時間,  ...

owl,

咁就好啦!加油!

不過我就要等多幾個月,睇吓e位評估先再決定到可以點做.......

其實想問吓大家,以下幾樣阿仔的行為算唔算自閉傾向,雖然之前(1歲8個月)評估只係發展遲緩,現在兩歲5個月。

- 鍾意fing頭、自轉、自己打自己額頭
- 鍾意重覆玩一些無意義嘅嘢(例如:插卡、將物件放進及取出)
- 未識講嘢.....單字都未
- 叫佢名都唔係經常應
- 对陌生人少眼神接觸
- 未識用手指表逹自己想要嘅嘢
- 最尷尬.......鍾意伸手入褲內玩ger ger

仲未識手指指真係再check 下好d 呀..

我仔仔無你所講的野, 有eye contact, 叫佢會應, 有手指指, 有單字, 識得同小朋友玩, 同人有交流, 都評為自閉傾向呀.

原帖由 ClaraSham 於 08-11-21 11:29 發表
owl,

咁就好啦!加油!

不過我就要等多幾個月,睇吓e位評估先再決定到可以點做.......

其實想問吓大家,以下幾樣阿仔的行為算唔算自閉傾向,雖然之前(1歲8個月)評估只係發展遲緩,現在兩歲5個月。

- 鍾意fing頭、自轉、自己 ...

回覆 # 的文章

owl_2046:
你好呀!我都係南區之友,阿囡讀緊"E"位,剛剛做完兩歲評估,要轉"S"位,剛巧禽日去完大口環參觀,環境唔錯,已同社工講排呢間囉.

努力加油!

Cecilia,
長氣都要講多次, 真係多得你點醒及教路.
同joyful講讀埋今個月, 佢地好似好唔捨得, 又話我咁快有S位, 好lucky.
慳番D錢睇下使唔使比亞仔出去加碼ST,OT啦.
協康話我亞仔感統好差......

原帖由 cecilau 於 08-11-21 09:38 發表
咁就好啦.... 你又慳返好多錢啦...

如果肯俾錢, 咁可以出去再上st & ot. 我個仔而家只係出去上st, 無再上ot 啦. 再一星期加多堂音樂治療俾佢呀.

感統差 ---> 得閒多d 同佢去公園玩下swing 先啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-21 15:54 發表
Cecilia,
長氣都要講多次, 真係多得你點醒及教路.
同joyful講讀埋今個月, 佢地好似好唔捨得, 又話我咁快有S位, 好lucky.
慳番D錢睇下使唔使比亞仔出去加碼ST,OT啦.
協康話我亞仔感統好差......

...

Cecila,

咁你仔仔有咩問題會評為自閉傾向?

原帖由 cecilau 於 08-11-21 12:02 發表
仲未識手指指真係再check 下好d 呀..

我仔仔無你所講的野, 有eye contact, 叫佢會應, 有手指指, 有單字, 識得同小朋友玩, 同人有交流, 都評為自閉傾向呀.

...

唔識講野law... 佢做評估時係22個月大呀.. 醫生話佢唔望佢呀. 所以就評為自閉傾向呀.

原帖由 ClaraSham 於 08-11-21 17:29 發表
Cecila,

咁你仔仔有咩問題會評為自閉傾向?

亞仔已經日日都去公園swing
係呢, 音樂治療有咩用?

原帖由 cecilau 於 08-11-21 15:59 發表
如果肯俾錢, 咁可以出去再上st & ot. 我個仔而家只係出去上st, 無再上ot 啦. 再一星期加多堂音樂治療俾佢呀.

感統差 ---> 得閒多d 同佢去公園玩下swing 先啦.

...

好難先搵到住南區既媽咪.
大口環協康真係唔錯, 空氣好又有校車到.
但如果唔係住南區就真係幾好都冇用, 因相當"隔渉"

原帖由 bvc320j 於 08-11-21 14:15 發表
owl_2046:
你好呀!我都係南區之友,阿囡讀緊"E"位,剛剛做完兩歲評估,要轉"S"位,剛巧禽日去完大口環參觀,環境唔錯,已同社工講排呢間囉.

努力加油!

我都唔知有乜用呀... 我當上音樂堂, 俾佢聽下指令, 唱下歌仔啦.. 我個仔唔識唱歌的, 而家開始跟少少啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-21 20:59 發表
亞仔已經日日都去公園swing
係呢, 音樂治療有咩用?

oh, 我個仔成日亨歌, 間中唱到一兩句.
但一叫佢做訓練就係咁講"驚驚,怕怕"

原帖由 cecilau 於 08-11-21 21:23 發表
我都唔知有乜用呀... 我當上音樂堂, 俾佢聽下指令, 唱下歌仔啦.. 我個仔唔識唱歌的, 而家開始跟少少啦.
‹ 上一主題|下一主題