用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果你係我會唔會比阿囡返學呢
go

如果你係我會唔會比阿囡返學呢 [複製鏈接]

有冇媽咪既小朋友兩歲半重唔係好識講野, 我個囡依家兩歲八個月, 兩歲個時去健康院的姑娘都話佢講野慢左, 之後轉介去另一部門見兒科醫生作初步發展評估, 上兩個月見左依位醫生, 結果係認知能力(非言語)與年齡大致相符, 言語理解與智齡相符, 言語表達比智齡慢左大半年, 體能發展與智齡相符, 聽覺, 視覺都正常, 依家再等約見言語治療師, 個醫生話佢返學會好的, 但阿囡成日病, 由開學到依家都係返左一個月, 返一陣又病左, 一係支氣管炎, 肺炎, 次次醫好耐先好返, 阿囡睇開個醫生叫佢唔好返學, 出年大的先返, 如果你係我會唔會比阿囡返學呢
   0    0    0    0

其實你出年返學,依家都要報名架!
是否06年出世?明年讀k1啦!
在這段期間就不要返nursury.但如果可以就同佢去多d親子playgroup,揾d有系統d,多d堂,e.g. 3/wk,咁又有幾會聽下學下,又有大人睇住,會好d!

She must have great improvement if go to nursery ,and give her some vitamin ,my son is the same

打流感針,可以減低傷風。

I think if I were you, I would listen to the doctor coz health is the most important thing I concern.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題