用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS GH 你哋會揀邊間呀?
go

SFA VS GH 你哋會揀邊間呀? [複製鏈接]

DEAR ALL:
想請教一下大家,你哋會揀邊間呀? 我囡囡而家接受緊傳统式教學,應該適合邊間多D呢!請大家多多指教!
   0    0    0    0

兩間都收左你個女女?定係佢已經讀緊小學?

原帖由 hellorachel 於 08-11-15 23:52 發表
DEAR ALL:
想請教一下大家,你哋會揀邊間呀? 我囡囡而家接受緊傳统式教學,應該適合邊間多D呢!請大家多多指教!

兩間都收咗!唔知點好!

I prefer SFA, because their graduate's prospect are excellent.

原帖由 hellorachel 於 08-11-15 23:52 發表
DEAR ALL:

我會揀德望
有中學駁腳 唔駛再煩!
加上學校環境稍優

Hi JustinJustin,

我都係會揀SFA架, 但係their graduate's prospect 有幾好呀? 可否share 吓? Thanks!

原帖由 JustinJustin 於 08-11-16 00:14 發表
I prefer SFA, because their graduate's prospect are excellent.

其實最緊要係你小朋友鐘唔鐘意讀書,你有冇時間陪佢讀書,你個小朋友可唔可以乘受壓力,其實我知兩間課程都難,但SFA一定比GH更深,睇返兩間學校D post就知,我已經揀左GH,學校環境好D,如果你覺得個女可以應付到又想學深D野米揀SFA

原帖由 hellorachel 於 08-11-15 23:56 發表
兩間都收咗!唔知點好!

Professional. They entered different secondary school, but finally being Doctors, lawyers, engineer, teachers..........

原帖由 wynma 於 08-11-16 00:28 發表
Hi JustinJustin,

我都係會揀SFA架, 但係their graduate's prospect 有幾好呀? 可否share 吓? Thanks!

回覆 # 的文章

我會揀 GH,有埋中學,吾駛再煩多次。

我囡囡都鍾意讀書,但我聽朋友話GH好多功課,請問有無人知佢哋有乜分別呀?請指教下!

Both schools have the same stuff of homeworks.
If you can take accept this kind of educational game(interview, interview and interview many times), OK just take because you have repeat one more time in secondary level. It is also one more time pressure on your kid again.
Is it deserved to do it again?
please consider seriously because to a certain extent both schools are similar and they have respective strength and weakness.
thanks
原帖由 hellorachel 於 08-11-16 02:06 發表
我囡囡都鍾意讀書,但我聽朋友話GH好多功課,請問有無人知佢哋有乜分別呀?請指教下!

係,起碼GH有中學,唔駛6年後又要驚一次,雖然我都可能會比個女考其他中學,但起碼有間打低無咁驚. 至於話SFA有好多都做左Doctors, lawyers, engineer, teachers我個人諗為只要小朋友肯讀書,學習環境好就邊間的小朋友都可以做Doctors, lawyers, engineer, teachers. 我有幾個friends响雜嘜中小學讀書,一個宜家係醫生,一個係律師,一個係accountant,我老公都係雜嘜中小學讀佢都係engineer. 所以我覺得最緊要搵間適合的學校比小朋友,令小朋友喜歡讀書,如果家長同小朋友都可以乘受壓力米揀間課程深D,我响小學一覽個到睇左這兩間學校的post,其實兩間都難,但SFA的家長就乳佢地真係讀到 D小朋友都係剛好合格,而且好多野做,如果要返工的媽咪真係未必應付到,我就預左一至五D時間比哂個女,希望六日有時間同佢出街玩.
hellorachel你可以去小學一覽到睇下這兩間學校P.1家長的內容就最好,因為佢地D小朋友真係讀緊P1,情形最真實
原帖由 Mamahui 於 08-11-16 02:04 發表
我會揀 GH,有埋中學,吾駛再煩多次。

多謝你哋寶貴嘅意見!

I went through the same dilemma last year and opted for GHS because it has a pretty good secondary school and we could avoid another torture after she completed her primary education, although we eventually went for the allocated school because it's our first choice.

DEAR ALL:

本人舊年也為此問題考慮了一段時間,最終為囡囡選了SFA.放棄GH只是不希望將來囡囡會讀12年的女校.開學到現在已近三個了,SFA的確對學生有要求,但不是外間所說的那麽恐怖.每天的功課有部份也可在學內完成.另外,我們希望為囡囡打好基礎,將來上中學會讀得輕鬆一D,所以選了SFA.

我都唔想個女讀12年女校,所以就算我揀GH將來中學都會同佢考其他中學,不過宜家有間中學可以比佢直升咁將來無咁大壓力

原帖由 QQMa42 於 08-11-16 23:46 發表
本人舊年也為此問題考慮了一段時間,最終為囡囡選了SFA.放棄GH只是不希望將來囡囡會讀12年的女校.開學到現在已近三個了,SFA的確對學生有要求,但不是外間所說的那麽恐怖.每天的功課有部份也可在學內完成.另外,我們希望 ...

HELLO QQMa42:
咁請問你囡囡番學嗰陣,係咪正如佢封信話上堂只准用英文及普通話溝通呢?

但係GH中學雖唔雖要追平均分升原校?

咁我相信如果你成績好差的話當然未必可以升上佢的中學,你成績差的話想搵返有名的中學入都唔得啦

原帖由 hellorachel 於 08-11-17 01:33 發表
但係GH中學雖唔雖要追平均分升原校?

Hi QQMa42,

妳囡囡讀邊班呀 ? 看看是否跟我囡同一班, 佢 o地讀 1a & 1b.

原帖由 QQMa42 於 08-11-16 23:46 發表
本人舊年也為此問題考慮了一段時間,最終為囡囡選了SFA.放棄GH只是不希望將來囡囡會讀12年的女校.開學到現在已近三個了,SFA的確對學生有要求,但不是外間所說的那麽恐怖.每天的功課有部份也可在學內完成.另外,我們希望 ...
‹ 上一主題|下一主題