用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無關於聖保祿幼稚園收生準則
go

有無關於聖保祿幼稚園收生準則 [複製鏈接]

dabyhou,

請問妳囡囡班中有幾多個男同學?
知唔知男女同學相處上有冇問題?
我想同囝囝報, 不過又怕女多男少會唔平衡。

原帖由 DabyHou 於 08-11-16 18:09 發表
收生準則就不大清楚 ,但肯定不是外傳的只收大女 ,因囡囡班中也有細女 。

上年面試時要分開見但在同一課室 ,內容都同其他幼稚園差不多 ,但生活常識也會問 ,如老師拿出梳 、牙刷用品問小朋友知唔知係乜同點用等 。 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

invitation,

將男仔編埋1或2班比每班2, 3個好。

我都聽聞st paul仔會apply st joe k2,
其實對小朋友黎講都幾大轉變,
k1好多好多女同學, 男仔係極少數,
k2就完全冇女同學, 變左全男班﹗

另外想問st paul係咪傳統教學,
多功課嗎? 程度係咪比一般深?
我相信天主教修會辦學會特別注重培育學生品德,
st paul係咪一間對學生紀律同品格嚴緊嘅學校?  

原帖由 invitation 於 08-11-16 22:12 發表
in my daugher's class, no boy classmate, 30 girls.... in the other class, total 6 boys among 30 student.  seems they put most of the boys in the same class.

i know that some boys will join St. Jospeh ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

如果k1開始學寫字, k2開始有功課都唔算淺,
出面好多活動教學幼稚園係k2先學寫字,
k1, 2都唔會有功課, 3年都唔會有默書測驗架﹗

我接受唔到"過份"活動教學,
我覺得st paul呢個程度好適中呀﹗

原帖由 invitation 於 08-11-16 23:39 發表
多功課嗎? k1, no homework, only monthly Bible Homework (colouring picture). Last month of K1, begin writing, but no homework, classwork only, very happy.  k2, average 2-3 homework daily,

程度係咪比 ...

男仔享st paul真係極罕有動物,
唔知會唔會比女同學排斥架呢?

真係唔明點解淨係女修會辦幼稚園,
男修會辦嘅好似得st jo(no k1).

原帖由 DabyHou 於 08-11-17 00:13 發表
我囡囡班中沒有男仔 ,看她上課的影片 ,其他班男生好似得 2 or 3 個

我都希望spk男生嘅家長可以分享下,
囝囝享學校女多男少嘅環境下學習有冇困難/問題?
係咪真係多數spk男生k2會去考st jo?
spk男生畢業後唔可能升上spcs,
咁去天主教學校叩門, 或者考直資/私立有冇優勢呢?

many thanks in advance!

Hi whitesheep,

Our case very similar, pls check pm.

原帖由 whitesheep 於 08-11-26 17:25 發表
Hi BabyHilary,

I'm also struggling whether I should apply SPK for my boy. We are Catholics and personally I like this school v. much. But my concern is that even if he's lucky enough to get in, the ...

交表要父母陪同小朋友一齊去?
應該係面試當日先須要wor﹗

原帖由 kyliejet 於 08-11-28 10:00 發表
如果只有爸爸陪同, 會否扣分? 因我要帶細仔要去醫院做檢查.

大家知唔知道大約幾時面試?

before chinese new year??
that means in jan 09?
still have over 1mth to go!

原帖由 HebeMama630 於 08-11-28 21:27 發表
My friend called the school office 2 times with the same answer, will be before Chinese New Year but the exact day didnt confirm yet!

thanks invitation!

原帖由 invitation 於 08-11-28 23:09 發表
for your information, last 2 interview date:

26th January 2008 (Sat)
27th January 2007 (Sat)

收0509-0612, 都幾明顯鍾意大b!

另外我見佢地chop個catholic紅印享張form,
即係相同宗教係一個幾重要因素﹗

原帖由 tvnotallow 於 08-11-29 10:11 發表
big girl + catholic + your kid's performance

其實我都發覺天主教學校大部份學生都唔係catholic,
只係見spk特別chop個"CATHOLIC"紅印,
一睇張form就明顯悉別到...或者係我會錯意﹗

我都想知點解spk講得咁明
唔會保送或推薦學生到任何小學?
讀spk嘅男仔唔可以直升spcs,
學校都唔會因應情況寫推薦信比佢地?

ps. 幅圖真係好清晰, 唔該哂﹗

原帖由 kyliejet 於 08-12-1 18:28 發表
嘩, 明白晒, Thanks.

聽說讀SPK的學生多數可以直升St. Paul Convent. 但我見學校網頁又話明學校不保送及推薦學生升讀任何小學, 咁直升係咪學校認可的, 面試時可唔可以話哩個係選SPK的其中一個因素呢? ...

原來男生有推薦信, 咁都好d!
st jo絕對係我心儀小學,
但佢係津校, 有推薦信都幫唔到,
除非叩門位, 但叩門都優先比st jo kinder啦﹗

其實係咪多數spk男生都有姐姐讀緊?
同埋係咪多數spk男生k2會考st jo?

原帖由 jmiu 於 08-12-2 10:11 發表
我理解男生可獲兩封校長推薦信.
很多男生都會報讀St Jo or Wah Yan because both are Catholic school.
女生則沒有推薦信.

至於K3時小學校長面見, 是全班學生一起的,
很Relax, 對小朋友完全沒有壓力.
她們只是覺得 .
..

thanks jmiu!

原帖由 jmiu 於 08-12-2 13:21 發表
1. 是.
2. 有D會, 有D唔會.

咁奇怪, 2兄弟...選擇spk真係少有d wor,
相信多數係有姐姐讀緊, 細佬跟住讀, 方便照顧!
而我就因為1仔1女, 如果囝囝入到,
2年後妹妹考會比較有優勢,
到時2個一齊返學又容易照顧﹗

不過女仔學野叻d又定d, spk都鍾意大囡,
我囝囝(細仔)入到嘅機會極渺茫,
帶佢去面試當為妹妹預習﹗

原帖由 invitation 於 08-12-2 16:09 發表
據我所知,有一個男仔讀緊SPK K2,佢無姐姐,暫時只有一個細佬.
‹ 上一主題|下一主題