用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分岐
go

分岐 [複製鏈接]

0    0    0    0

個人認為各有各理由. 但小學生不宜太早起床上學, 路遠的話講真打風落雨都會好擔心.

入普通學校, 6年後成band 1, 一樣入得番名校, 而且經過這6, 是龍是鳳都略知一二, 到時先決定各校課程是否適合女兒能力都未遲; 如果好好好top的話, 女拔都會去學校點名要人, mut.

入左名校咪以為真係無優, 首先入得去無人想出悉o, 但跟唔上成日比老師召見, 仲要山長路遠, 你話幾煩!
如果只是直屬唔係一條龍, 仲要成日比老師話你個女係邊緣人, 你話死未, 有排驚. 係大塘成唔到大魚ke小魚係好可憐的.

所以如果近近地都無所謂, 唔試有時唔心息 亦唔知得唔得. 因為就算叻女被召入校隊, 好多時校車照顧唔到, 送出送入又要遲放學, 小朋友好辛苦.

原帖由 goodmama2003 於 08-11-17 02:54 發表
我同老公在小女讀書上出現意見分岐:

我老公說: 名不名校不緊要, 最緊要女女讀得開心, 君不見 xxx 個仔, 在普通學校出來, 一樣拿左7個A. 如果勉強入左名校, 跟不上, 又大把人叻過自己, 又大把人有錢過自已, 女女好容 ...

其實無話邊個啱啲嘅, 想法始終只係想法, 唔去親身睇過可能無感覺.

不如請日假帶埋先生一齊去埋想嘅學校睇睇, 試吓d交通, 見一吓d同學仔, 比較下樓下xxx, 到時都邊個轉軚都話唔埋.

不過,如果只係諗緊,未曾被確定收之前,都唔使咁緊張, 名校報名都唔易.

原帖由 goodmama2003 於 08-11-17 02:54 發表

我老公說: 名不名校不緊要, 最緊要女女讀得開心, 君不見 xxx 個仔, 在普通學校出來, 一樣拿左7個A. 如果勉強入左名校, 跟不上, 又大把人叻過自己, 又大把人有錢過自已, 女女好容 ...

其實沒有誰對誰錯, 兩人都有說得對的地方
教育是沒有一面倒的事實,
要小朋友辛苦, 對小朋友是壞事嗎 ? 有人覺得要讓小朋友過快樂童年, 不要他們受苦, 事實上, 現代出現了很多"廢人"般的自閉青年, 他們很多的童年就要過得太舒服, 太沒有辛苦, 沒有人對他們有要求, 自己對自己都無要求
有人認為不要讓小朋友受挫, 所以不可打, 罵大聲少少都不可以. 但是, 有些一直一帆風順, 少遇挫折的青年人, 怎料處理不了很小的感情失敗,或小小的輸, 最後自了生命
有競爭, 可以有進步, 又可以變成壓力太大, 沒有競爭, 可以令今天生活偷快, 但又可以令人沒有推動力, 他日生活很苦
pressure curve 是 倒轉的u-shaped 的, 太小和太大的壓力都沒有好處, 問題是對於你的小朋友來說, 那一點是要求太高, 那一點是壓力太大
其實我個人都buy 你的想法, 幸好我們兩夫婦在這觀點上相似 (其實我較為強烈, 而先生不太反對)
你可以看看我的見解, 看你是否認同...
http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=460

同意.

原帖由 pamelaywy 於 08-11-17 10:57 發表

其實沒有誰對誰錯, 兩人都有說得對的地方
教育是沒有一面倒的事實,
要小朋友辛苦, 對小朋友是壞事嗎 ? 有人覺得要讓小朋友過快樂童年, 不要他們受苦, 事實上, 現代出現了很多"廢人"般的自閉青年, 他們很多的童年就 ...

可不可以一人讓一步? 名校之中都有 D 係無咁谷。儘量幫阿女報一些不太谷又較近屋企的學校, 會不會大家都接受?

起初我同我老公都出現過呢個問題, 我就希望個仔讀一間開開心心既學校(你先生對你所講既說話同我差唔多), 而我老公就好想個仔讀名校, 望子成龍, 佢希望個仔有良好既學習環境, 大家同學都係努力讀書既
宜家個仔真係考到一間好既學校(但路程真係好遠), 佢又想個仔讀返附近一間普通學校, 因為真係考慮到個仔會好辛苦
反而到宜家係我同老公講, 咁辛苦去考個學位返黎, 既然學校收得佢, 即係証明佢有咁既能力啦! 點解唔比佢試下o者?
宜家我同老公都仲係為左呢個問題而煩惱緊!!仲有半個月我地就要落決定(因為要交留位費)
你地既問題同我地一樣, 無話邊個錯與對, 大家既出發點都係為左小朋友, 希望我地大家都能夠盡快解決問題!!

我覺得校風及學校(小學及中學)之校生表現,
亦是很關鍵的.

始終小朋友很客易被Peer Group影響.
群好的同學固然錦上添花,
但亦要考慮會否與不良的結交, 影響一生.
所以小朋友的個性亦要小心考慮.
不單單只是功課, 考試.

你地會不會問下個仔想怎樣?  去年我最後都是叫亞仔自己決定, 從兩間中揀一間, 講哂pros & cons 比佢知, 最後亞仔揀了現在的一間, 他很開心, 常說沒有揀錯.  他是揀了較遠的一間.  

原帖由 phoebelau 於 08-11-17 11:37 發表
起初我同我老公都出現過呢個問題, 我就希望個仔讀一間開開心心既學校(你先生對你所講既說話同我差唔多), 而我老公就好想個仔讀名校, 望子成龍, 佢希望個仔有良好既學習環境, 大家同學都係努力讀書既
宜家個仔真係考 ...

我有問過個仔呀!!
哈哈...唔知佢係咪同我玩野,
仔: 媽咪我唔要講男校呀!
我: 點解呀?
仔: 我要讀男女校!
我: 點解要男女呢?
仔: 因為我要拍拖, 同埋結婚
比佢激死左

原帖由 lemonred 於 08-11-17 12:15 發表
你地會不會問下個仔想怎樣?  去年我最後都是叫亞仔自己決定, 從兩間中揀一間, 講哂pros & cons 比佢知, 最後亞仔揀了現在的一間, 他很開心, 常說沒有揀錯.  他是揀了較遠的一間.  

...

我仲想同你講我個仔好mature呀, 可以自己make decision. 原來你個仲mature, 已經識咁想, 真是了不起.  講笑咋, 你都係慢慢想下再決定.  

原帖由 phoebelau 於 08-11-17 12:49 發表
我有問過個仔呀!!
比佢激死左

...

回覆 # 的文章

如果你仔仔肯自動自覺讀書 , 而你又肯跟進仔仔的功課和學習 , 我覺得不妨一試 . 始終班上的學習氣氛好重要 . 如果群o的同學仔唔讀書只顧玩 , 小朋友一定受影響 . 而一些普通學校考第一和一些名校考第一 , 程度亦可能有好遠距離 .

It is true that "唔試有時唔心息".  Now we do not have any arguement because we are really 心息 (no offer).

No more arguement ====> More worry!

One way to look at it is that even if your kid does well in a 普通學校, he / she still might not get into a 名校 later. Wheras if he /she finds 名校跟不上 , it shouldn't be too difficult to move to a 普通學校. Since you have been given a chance, why not give it a try?

醒目開學勳章

我個仔k2 o個時已經同我講話要同個女同學結婚~~~

原帖由 phoebelau 於 08-11-17 12:49 發表
我有問過個仔呀!!
比佢激死左

...

Phoebelau

SSCPC ?
I think we are the same situation. My husband is also 15 16.   

原帖由 phoebelau 於 08-11-17 11:37 發表
宜家個仔真係考 ...

樓主可唔可以講下已經有邊間名校收左他的小朋友?小朋友我學習氣氛很重要,因他們會互相影響.

報幼稚園時,根德園收咗我個女,我開心到流淚,但最後因為怕佢辛苦而選擇入一間普通d開心d嘅…到K2時,發現呀女可以做d更深課程。我先知道原來囡囡可以接受高程度教育,攪到我要自己買練習比佢做。而家要報小一先醒覺多數名校鐘意根德園學生。唉!後悔都黎唔切。所以我選小一時會比囡囡試下讀好校,唔得仍可以轉校!

都是好的小學,我會俾他試,今年試過in小學,先知名牌幼稚園著數d,豈馬一般的小學知道它的課程,不過我唔會回頭望,阿仔現在愉快學習,幼稚園老師很有愛心,不過課程極淺,我要自己跟,每日跟他串生字,看圖書等.(尤其英文)
‹ 上一主題|下一主題