用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人有退學信的樣本,急!
go

有無人有退學信的樣本,急! [複製鏈接]

由於剛於上星期六交票留位,今日一早打去取消學位,希望學校能不要入票,但學校需要寫封退學信後,才決定點做。
各媽咪如有,可否給我,唔該![email protected]
   0    0    0    0

YAN321,

我見日前有人問過類似問題,
bk有媽咪話做stop payment先,
免學校過數,但就要扣回退票手費,
唔知可唔可行,
你小朋友另有心儀學校收了?

原帖由 yan321 於 08-11-17 09:38 發表
由於剛於上星期六交票留位,今日一早打去取消學位,希望學校能不要入票,但學校需要寫封退學信後,才決定點做。
各媽咪如有,可否給我,唔該![email protected] ...

Hi~CKAU06,好開心又撞到你呀,好喬呀!
我都係唸住咁做,其實我都未轉帳入支票戶口添,因為太快啦,星期六成12:00先去到交票。
不過唸住佢一來可以唔入票,二來唸住唔讀都比返個交代人,等佢可留返個位比其他人。
但如果我又唔寫信通知,有得佢彈票,咁得唔得架呢,學校會再幾時通知我呢?

至於邊間學校,我地pm再傾啦。

原帖由 CKAU06 於 08-11-17 10:10 發表
YAN321,

我見日前有人問過類似問題,
bk有媽咪話做stop payment先,
免學校過數,但就要扣回退票手費,
唔知可唔可行,
你小朋友另有心儀學校收了?

原帖由 yan321 於 08-11-17 13:31 發表
Hi~CKAU06,好開心又撞到你呀,好喬呀!
我都係唸住咁做,其實我都未轉帳入支票戶口添,因為太快啦,星期六成12:00先去到交票。
不過唸住佢一來可以唔入票,二來唸住唔讀都比返個交代人,等佢可留返個位比其他人。
但如果我又唔寫信 ...

我已email 退學信sample 給你~
內容你自己再修改一下呀!

如果你係彈票的話,銀行收你的手續費比stop cheque's payment 還要貴,你最好打電話問一下銀行。

原帖由 ChristieMing 於 08-11-17 14:29 發表

如果你係彈票的話,銀行收你的手續費比stop cheque's payment 還要貴,你最好打電話問一下銀行。 ...

ChristieMing,

可否email一個sample俾我呀??
[email protected]

Thanks

我已收到封信了,唔該哂
可以打去銀行stop cheque 架咩?我唔知喎,我張係"中國銀行",要打去銀行邊part呢?咁我仲使唔使入返d錢入支票戶口呢?我知如果彈票要$110.
請指教

原帖由 ChristieMing 於 08-11-17 14:29 發表

如果你係彈票的話,銀行收你的手續費比stop cheque's payment 還要貴,你最好打電話問一下銀行。 ...

原帖由 yan321 於 08-11-17 14:46 發表
我已收到封信了,唔該哂
可以打去銀行stop cheque 架咩?我唔知喎,我張係"中國銀行",要打去銀行邊part呢?咁我仲使唔使入返d錢入支票戶口呢?我知如果彈票要$110.
請指教
...

我都唔知你要打電話去銀行邊個部門喎~
因我係匯豐銀行的..所以唔知中銀...

匯豐彈票要罰$150, stop cheque則$60..
咁當然係停票啦~
如果你打o左電話去銀行停票,
佢應該會話你知即刻會stop o左張cheque的..
咁你當然唔洗入錢落去支票戶口..
但停票o既手續費則要入番入去個支票戶口裡。

但若果你o個間幼稚園講明唔會入票,
你可以主動收番張支票嘛..
咁咪唔驚佢無拉拉入o左張票o羅...
又唔洗比停票o既手續費呢!

xxxx幼稚園
xxx校長

退

學生姓名:xxxx

xx校長:

您好!本人的兒子xxxxxxxxxxxx日獲貴校取錄為2009年下午幼班學生,但因獲得另一間學校取錄為上午班學生,為了不想更改孩子的生活習慣,我們最後選取了這間學校。特發此信,通知取消學位,以便貴校可以盡早安排其他考生入讀。

再一次多謝貴校給予我兒子機會。

祝 教安

xxxxxxx家長)

xxxxxxxx

備註:留位費的支票已取消,如有任何問題,請致電xxxxxxxxxxxx聯絡。不便之處,敬希原諒。

原帖由 sasaivan 於 08-11-17 14:43 發表
ChristieMing,

可否email一個sample俾我呀??
[email protected]

Thanks

個sample 已經post o左出o黎了..
‹ 上一主題|下一主題