用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際朗誦節一問
go

校際朗誦節一問 [複製鏈接]

小朋友參加左校際朗誦節詩歌組, 如果有62名參賽者排59出場, 咁應該幾多點到呢? 通常大約幾時完呢
   1    0    0    0

朗誦比賽幾時走得?

我個小朋友都算早出場, 請問幾時先走得?

係咪要等所有人出曬場先可以走呢?

幾時知道成績?

唔該有經驗媽咪比d意見.

醒目開學勳章

係啦,呀仔第一次參加,朗誦完係咪可以回學校ka la?

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 14:27 發表
係啦,呀仔第一次參加,朗誦完係咪可以回學校ka la?

吾等分紙、評判general comment就係囉

原帖由 anixon 於 08-11-17 13:47 發表
我個小朋友都算早出場, 請問幾時先走得?

係咪要等所有人出曬場先可以走呢?

幾時知道成績?

唔該有經驗媽咪比d意見.

全部參加者比賽完、評判計完分,就會即場派分紙(頭三名會由評判親自頒)……
你想即刻知成績咪要等到最後囉

原帖由 littlesister 於 08-11-17 09:40 發表
小朋友參加左校際朗誦節詩歌組, 如果有62名參賽者排59出場, 咁應該幾多點到呢? 通常大約幾時完呢

Generally speaking,多參賽者的那場比賽會分開兩節,中間會有個小休(say 10-15 mins),就算係第二節先比賽,最好都係於小休前到(say 1 hr after starting),小休後坐定定等比賽……

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝!

原帖由 april28 於 08-11-17 18:31 發表

Generally speaking,多參賽者的那場比賽會分開兩節,中間會有個小休(say 10-15 mins),就算係第二節先比賽,最好都係於小休前到(say 1 hr after starting),小休後坐定定等比賽……

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝! ...

oic, thanks. 咁請問知唔知幾時完呢? 因為我要睇吓下午返唔返到工

原帖由 littlesister 於 08-11-17 20:42 發表

oic, thanks. 咁請問知唔知幾時完呢? 因為我要睇吓下午返唔返到工

Around 11:30-12:00

一般黎講, 如果淨係得一個項目的比賽, 無其他搭單的
中間或者有 5 分鐘 break 換參賽者位置
因評判或場地而異

如果有多過一組, 咁個評判未必夠時間再中場小休

比賽諗住 sure win, 那唔睇其他都絛咩所謂
反正都請左假, 入定去看看其他小朋友有無通病, 提醒下都無妨

之前仲有其他項目, 咁就最好早早入座, 聽下評判有咩 general comment, 差唔多年級的 comment 都會有部份相通, 聽左無蝕

原帖由 april28 於 08-11-17 18:31 發表

以上純個人經驗,有錯請指正,謝謝! ...

原帖由 april28 於 08-11-17 22:27 發表

Around 11:30-12:00

吓! 咁早完 我仲諗住亞女去先, 我就11:30先去到睇佢添

咁就要冒下險了
英文黎講, 同一首詩, 男評判會快 1/4
小學約 1.5-2 分鐘, 中學 2-3 分鐘
中文約 2-3 分鐘
再計平均 10% absent rate
咁都差唔多了
另外, 如果有中場 "ready at" 時間
咁會更容易就, 因為會等埋 ready at 之後的一個同學仔係度, 先會繼續比賽
遲到或上 washroom 唔見左人, 真係無價講的, 盡量預鬆

原帖由 cccatty 於 08-11-18 08:15 發表
我已經成日請左假lu.......................

Just want to ask what is the usual range of mark?  How do I know if my kid's performance is good or fair?

問過老師了
中文會好孤寒, 即使 75 合格分都唔係必然的
新派或者會鬆手d, 當係支持小朋友繼續玩

英國來的通常跟佢地評判協會指引打分
3-4分一個 range
無穿無爛會放聲的, 都有很大機會合格
搞掂基本功都有 78-80
去到 87+ 就好掂了
同音樂一樣, 都係阿 sir 鬆手少少

集誦又係唔同玩法, 通常都會高分d, 即係苦勞分數

原帖由 AliJasEd 於 08-11-18 16:53 發表
Just want to ask what is the usual range of mark?  How do I know if my kid's performance is good or fair?

那請問普通話獨誦是否先要報上姓名及誦材,才可開始?還是只須鞠鞠躬後便立刻開始?

中英文都係一樣的
(鞠躬)題目...作者...(停頓定神)...(開始)
(bow)title by author...(prepare to start)
淨係得一樣唔好做, 就係完左講多謝

原帖由 cy.muimui 於 08-11-18 23:12 發表
那請問普通話獨誦是否先要報上姓名及誦材,才可開始?還是只須鞠鞠躬後便立刻開始?

請問父母+老師一齊入場得嗎?

請問知不知道比賽完拿了分紙之後係咪會再有張cert 拿ka?如果是,幾時會有同埋係咪會寄給我們ka?

請問到時係咪有咪?小朋友需要大聲嗎?英文老師說不用大聲,但中文老師就叫囝囝大聲朗讀,變左成首詩都係大聲無晒大細聲。

我女昨天比賽完係無咪ka....

原帖由 mkwok 於 08-11-19 09:54 發表
請問到時係咪有咪?小朋友需要大聲嗎?英文老師說不用大聲,但中文老師就叫囝囝大聲朗讀,變左成首詩都係大聲無晒大細聲。
‹ 上一主題|下一主題