用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際朗誦節一問
樓主: littlesister
go

校際朗誦節一問 [複製鏈接]

理論上係得的
實際上呢
1. 有個場叫 martha boss 包美達 hall, 個場太細要做集誦, 一早講左唔歡迎其他非參賽者和直接帶隊老師
2. 其他場次, 都係視乎大細, 通常一帶一唔會有問題的, 開 party 就唔係太好了, 各區大會堂演奏廳較大, 一家大細都 ok
3. 係大會堂演奏廳有個規矩, 就係唔好亂咁接同學走, 大會若發現混亂, 實會 delay 全部幾百人的放學時間, 如果排左期看醫生, 一定要預先同帶隊老師講左先, 家長唔可以走落去同學席接人, 呢個係大組比賽禮貌, 其他補習原因就唔駛諗了
4. 都係講個句, 年年比賽都有人電話響, 仲會講野, 通常係家長, 自己樣炳唔緊要, 若評判發老脾, 下幾個同學仔實會嚇親

原帖由 goodday 於 08-11-19 00:27 發表
請問父母+老師一齊入場得嗎?

分紙即場俾 (除非係極少數初賽連續賽事)
cert 下年 easter 左右, 學校/member 一lot過收
自己係拿不到 cert 的

原帖由 ruru 於 08-11-19 09:30 發表
請問知不知道比賽完拿了分紙之後係咪會再有張cert 拿ka?如果是,幾時會有同埋係咪會寄給我們ka?

千人大場都唔會有 mic 的, 個場有幾大, 就係你彩數
問過老師了
如果係新的參賽家庭, 你可以咁諗
中文用聲量似做大戲, 大聲都有高低的
英文可以 project 聲音出到中場就可以了
你老師會跟同學仔的特質, 說要幾多聲, 基本功唔會教錯的

原帖由 mkwok 於 08-11-19 09:54 發表
請問到時係咪有咪?小朋友需要大聲嗎?英文老師說不用大聲,但中文老師就叫囝囝大聲朗讀,變左成首詩都係大聲無晒大細聲。

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 10:27 發表
4. 都係講個句, 年年比賽都有人電話響, 仲會講野, 通常係家長, 自己樣炳唔緊要, 若評判發老脾, 下幾個同學仔實會嚇親

仲有係唔好影相+錄影。我仔尋日比賽, 之前都講左話唔比人影相, 但係仲有人夠膽死用閃光燈影左野....
尋日我係香港大會堂, 好多人真係一家大細都去(連賓賓), 所以唔夠位, 有d家長要企。

btw, 我仔係幼稚園咋。所以成個場都好嘈...

Sharon0908,

謝謝妳的回覆,等我返屋企再跟囝囝練習下先。

囝囝英文就係大會堂(應該係大場),而中文就係佐敦培正教育中心,不知道大不大。我聽到有位家長話有些場太細, 家長不能入。

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 10:35 發表
千人大場都唔會有 mic 的, 個場有幾大, 就係你彩數
問過老師了
如果係新的參賽家庭, 你可以咁諗
中文用聲量似做大戲, 大聲都有高低的
英文可以 project 聲音出到中場就可以了
你老師會跟同學仔的特質, 說要幾多聲,  ...

sharon0908,

Thx.

灣仔小童群益會個場大唔大?

可能有些家長離開學校有一段時間了
規矩係規矩
我都見過有些執法頗嚴的翻譯, 講一次家長都唔聽, 就會「請」人走, 費時阻住落堂和罰場租, 之後d家長仲惡人先告狀走去投訴
校際比賽係公開試的一種唔係表演, 家長唔守評核規矩, 點教自己的小朋友
真係...

原帖由 silvia_ng 於 08-11-19 10:57 發表

仲有係唔好影相+錄影。我仔尋日比賽, 之前都講左話唔比人影相, 但係仲有人夠膽死用閃光燈影左野....
尋日我係香港大會堂, 好多人真係一家大細都去(連賓賓), 所以唔夠位, 有d家長要企。

btw, 我仔係幼稚 ...

課室幾間, 大極有限, 不排除人數多的話, 家長只好門口望下

原帖由 mkwok 於 08-11-19 11:31 發表
Sharon0908,

謝謝妳的回覆,等我返屋企再跟囝囝練習下先。

囝囝英文就係大會堂(應該係大場),而中文就係佐敦培正教育中心,不知道大不大。我聽到有位家長話有些場太細, 家長不能入。

...

當係 sch hall 好了, 好闊, 其實唔太大

原帖由 goodday 於 08-11-19 11:48 發表
sharon0908,

Thx.

咁灣仔小童群益會個場大唔大?

簽名被屏蔽

那麼佐敦培正教育中心呢?大嗎?

Sharon0908,

Thank you very much for yr reply especially for us which is first time to join.....

培正有幾處作比賽場地,有禮堂,演講室,13和18號室,個禮堂就當然大,13室就由兩間課室打通,18號就未入過去,最差就系個演講室(仲要比賽過3次),因為佢個門口設計的問題,每逢有人出入都會比所有人和評判看見,好擾民。但因為是台階式的座位,所以就會看得比較清楚。

原帖由 mkwok 於 08-11-19 14:34 發表
那麼佐敦培正教育中心呢?大嗎?

尖沙嘴的St Andrew是大禮堂。

原帖由 shirley73a 於 08-11-19 14:22 發表
請問尖沙咀嘅ST.Andrew堂大唔大架??!!

簽名被屏蔽

禮堂在1樓,而地下有好多空間,所以好多小朋友會系周圍練習,仲可以好大聲都吾會影響到人。

原帖由 shirley73a 於 08-11-19 22:47 發表
tkx~violetching,

There are 2 venues, one is hall, one is not.
原帖由 goodday 於 08-11-19 11:48 發表
sharon0908,
Thx.
咁灣仔小童群益會個場大唔大?

hi Sharon,
還記得我嗎?  我是經你介紹的老師代為報名, 再一次說聲謝謝^.^
想問為什麼不可以在朗誦完後說"多謝"呢?
又是不是開始前都不用說自已的名字與年歲等等?
煩請你再為我解答問題, 謝謝!

Iris

原帖由 sharon0908 於 08-11-19 00:10 發表
中英文都係一樣的
(鞠躬)題目...作者...(停頓定神)...(開始)
(bow)title by author...(prepare to start)
淨係得一樣唔好做, 就係完左講多謝

violetching,

Thanks.

原帖由 violetching 於 08-11-19 19:17 發表
培正有幾處作比賽場地,有禮堂,演講室,13和18號室,個禮堂就當然大,13室就由兩間課室打通,18號就未入過去,最差就系個演講室(仲要比賽過3次),因為佢個門口設計的問題,每逢有人出入都會比所有人和評判看見,好擾民。但因 ...

想問下d有經驗的媽咪, 朗誦完, 係咪人人都有將分紙? 係咪將分紙比學校定點呢 ?

‹ 上一主題|下一主題