用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs St Paul church
go

寶血vs St Paul church [複製鏈接]

寶血定St Paul church好?
   0    0    0    0

anyone have comment?

原帖由 didima 於 08-11-19 00:01 發表
anyone have comment?

我都係考慮囝囝返寶血(am)定 聖保羅堂(pm)

寶血開心d
聖保羅堂就派位好d

我就係救恩同聖保羅堂。

大家都係pm,但係救恩就大好多,有好多活動空間,不過聖保羅堂就派位好好多。

我諗我most likely都會揀聖保羅堂。

原帖由 tammytam124 於 08-11-19 09:54 發表

寶血開心d
聖保羅堂就派位好d

其實派位唔係應該跟屋企地址, 點解你地覺得好o的.
定係St Paul church考直資或私校容易o的?

原帖由 tammytam124 於 08-11-19 09:54 發表

寶血開心d
聖保羅堂就派位好d

condition is same ,
我正就師資,校舍,交通,上小一,視學報告,家長質素,consider緊

派位無関係的,
寶血就有小學back up,st paul church係無嘅,另小學可考直資,我大囝由靈糧跳入DBSPD

but most likely 會選寶血
didima

原帖由 moubb 於 08-11-19 10:45 發表
我就係救恩同聖保羅堂。

大家都係pm,但係救恩就大好多,有好多活動空間,不過聖保羅堂就派位好好多。

我諗我most likely都會揀聖保羅堂。

我有朋友個女讀救恩, 朋友同佢囡囡都好鍾意哪間學校, 試過八號風球唔使返學, 佢囡囡反而唔開心
今早路經聖保羅堂看小朋友上學情況, 感覺唔錯

原帖由 tammytam124 於 08-11-19 12:01 發表

我有朋友個女讀救恩, 朋友同佢囡囡都好鍾意哪間學校, 試過八號風球唔使返學, 佢囡囡反而唔開心
今早路經聖保羅堂看小朋友上學情況, 感覺唔錯 ...

St paul Church 我無參觀過,寳血就有主任帶我地睇過全校,活動空間好多,最impressed係每個課室有個複式設計的玩具閣或讀書閣,
唔知st paul church空間大唔大,
救恩亦不太清楚
邊間近屋企多d

didima

師資,校舍,視學報告 ~~~ 寶血真係非常好!

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 12:33 發表
師資,校舍,視學報告 ~~~ 寶血真係非常好!

yes,agree
St Paul Church我找過,但找不倒
didima

原帖由 didima 於 08-11-19 12:31 發表
活動空間好多,最impressed係每個課室有個複式設計的玩具閣或讀書閣

That's what I love! 學校佈置很有心思!

didima, 你仔好o力, 佢讀邊間LLT? 今年你有無報聖公會?

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 12:36 發表

That's what I love! 學校佈置很有心思!

didima, 你仔好o力, 佢讀邊間LLT? 今年你有無報聖公會?

Thanks
囝讀Causeway Bay LLT,當年大囝報11間,想起都覺得痴痴地
細囝報左2間,無報聖公會
didima

原帖由 didima 於 08-11-19 11:37 發表

condition is same ,
我正就師資,校舍,交通,上小一,視學報告,家長質素,consider緊

派位無関係的,
寶血就有小學back up,st paul church係無嘅,另小學可考直資,我大囝由靈糧跳入DBSPD

but most likely 會選寶血
d ...

didima,

如比較2間學校, 我覺得
師資 - 覺得聖保羅堂好d
校舍 - 一定是寶血
上小一 - 直資spc好d, 但寶血又有寶小
視學報告 -  聖保羅堂未見有, 寶血評語好好
交通 - 2間對我來說路程都差不多
我亦考慮咁囝囝性格
返am定pm班對囝囝好

真係好難選擇

原帖由 didima 於 08-11-19 12:31 發表

St paul Church 我無參觀過,寳血就有主任帶我地睇過全校,活動空間好多,最impressed係每個課室有個複式設計的玩具閣或讀書閣,
唔知st paul church空間大唔大,
救恩亦不太清楚
邊間近屋企多d

didima ...

SPC 得5個班房, 好細

原帖由 tammytam124 於 08-11-19 13:14 發表

didima,

如比較2間學校, 我覺得
師資 - 覺得聖保羅堂好d
校舍 - 一定是寶血
上小一 - 直資spc好d, 但寶血又有寶小
視學報告 -  聖保羅堂未見有, 寶血評語好好
交通 - 2間對我來說路程都差不多
我亦考慮咁囝囝性格 ...

tammy,
really Spc 上直資好d?
有無report睇呀?
師資我估差不多,老師年資無斷層,經驗重要過學歷,
交通我就寶血近
ST Paul Church d小朋友上課無睇過,
寶血就好好,另一令我impressed係學習時d小朋友好留心,好乖,但上唱遊,就很投入活潑,另外小朋友有禮貌
家長似LLT,有教養but純樸,大囝d家長仲keep住好friend,
ST Paul Church d家長則尊貴大方,有大囝學校feel

didima

原帖由 didima 於 08-11-19 12:41 發表
Thanks
囝讀Causeway Bay LLT,當年大囝報11間,想起都覺得痴痴地
細囝報左2間,無報聖公會
didima

8掛問句... 細仔點解唔讀返LLT?

我因為寶血收佐女女AM, 所以另外3間可以skip唔報, 頭尾total報6間!

有關派位, 可以去學校網站. 好像男仔較有優勢. 多去St. Paul Boys.
我唯一要考慮的是少女仔讀, 因為我個係囡囡. 定係女仔係學校會吃香o的  
交表個日, 我同老師傾佐都好耐, 我感覺好舒服同埋會好放心放小朋友係度讀書, 佢地好有愛心同有經驗. 你地有無呢種感覺.
其實校舍唔一定要大, 我個人比較著重軟件, 但如果軟件相同, 會考慮硬件.

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:38 發表

8掛問句... 細仔點解唔讀返LLT?

我因為寶血收佐女女AM, 所以另外3間可以skip唔報, 頭尾total報6間!

因LLT要裝修,借用左一間小學暫用,小學校舍配套合幼兒用嘛,忍痛無報,如果LLT不是裝修,根本不作它選
大囝當年very happy,課程好淺,軟件buy 課程深一定唔like,buy愉快學習,就會鐘意,初上DBSPD會辛苦d,宜家都ok,補習也不需要喇

大囝成績只是so-so,其他LLT玩開嗰班,在始南,St Joseph,St peter,考頭1,2名
didima

原帖由 didima 於 08-11-19 13:35 發表
really Spc 上直資好d?
師資我估差不多,老師年資無斷層,經驗重要過學歷,
寶血就好好,另一令我impressed係學習時d小朋友好留心,好乖,但 ...

SKH考直資仲好過SPC wor!

我都覺師資差不多! 寶血係出名老師有愛心, 校長服務學校30+年! 呢層係interview裡面就睇得出! 朋友帶仔仔in SPC, 頭尾淨係問佐3條問題, 5分鐘走人, 最後收佐PM班! 兩間的校舍真係差好遠!

不過, 個人感覺如果係仔仔, 想試下考聖保羅, SPC會優勝過寶血!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 14:41 發表
有關派位, 可以去學校網站. 好像男仔較有優勢. 多去St. Paul Boys.
我唯一要考慮的是少女仔讀, 因為我個係囡囡. 定係女仔係學校會吃香o的  
交表個日, 我同老師傾佐都好耐, 我感覺好舒服同埋會好放心放小朋友係度 ...

St paul boys 係自己考定派位?
‹ 上一主題|下一主題