用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 等面試結果等得好焦急
樓主: Eugnen
go

等面試結果等得好焦急 [複製鏈接]

HI ALL,

我囡囡都收左PM CLASS, 我仲以為會唔收, 因為IN個個係鬼佬亞SIR,佢淨係同我囡囡SAY "HI", 同問 "HOW OLD",跟住就行左去啦,我都無問過,我見坐係隔離D小朋友問好多野,個時個心已經唔舒服,唔同因為唔收我囡囡,所以唔問佢,所以已經打定輸數,點知今日開信算...竟然收左, 開心到尖叫!!!

我都係FULL TIME媽咪, 我囡囡5月出世唔大唔細, 真係唔知收生標準係咩...第時返學八掛下問老師先得,我都好想知!
Stephanie

我要工作.... 所以唔收我個仔.....!!!

我係民生K1媽咪,
回想上年同仔仔in都唔係in得唔好,
因為仔仔係細仔(10月尾),
之後都係唔收,我都寄咗封求位信俾校長,
到咗今年8月突然收到電話通知叫我 second in,仲叫我準備支票,但係剛剛先幫仔仔報好另一間幼稚園,又買咗書同校服,個陣真係15/16,但到最後都覺得無簡錯
希望真係想入民生的媽咪唔好唔開心,
希望在人間

我有D失望!因為呀仔interview表現幾好,全張檯得佢冇扭過計,重同老師有問有答,我都好比心機去填問卷,離開課室時個老師重讚呀仔好乖,搞到我滿懷希望,而家只係waiting。唔知係咪prefer 大仔大囡呢?

我心不死:

Can you e-mail me the sample of
求位信, I really want to try my best!!

[email protected]

Many thanks!

回覆 # 的文章

我呀女都收左am class, 初時都好驚, 因為上bk見到d mami講到張問卷好重要, 我係臨出門口求祈填, 兩條問題都係咁二答左兩句, 真係好後悔, 好彩而家都收左阿女0乍!

>3<
睇左信啦/.\連waiting list都冇..........
卓軒  30/8/2006

幸運之神去左邊......又肥左

:;pppp: ,到底點解......公務員又唔收,加媽媽湊又唔收,但媽媽做野工人湊又係唔收,表現都唔差架啦....唔通...係爸爸媽媽有好既學歷??明明問卷答得好好架

回覆 # 的文章

I am glad that munsang accepted my boy in a.m. class. My hubby said his performance during the interview was good. I am a working mum though. I discussed with my hubby upon receipt of the letter, we suspect they may factor in parent's occupation when making the decision

妳好,請問妳是不是還報了創價,我好象在那邊見過妳的帖子!

fc1668請問妳是不是報了創價?

原帖由 fc1668 於 08-11-27 22:20 發表
:;pppp: ,到底點解......公務員又唔收,加媽媽湊又唔收,但媽媽做野工人湊又係唔收,表現都唔差架啦....唔通...係爸爸媽媽有好既學歷??明明問卷答得好好架

fc1668請問妳是不是報了創價?

原帖由 fc1668 於 08-11-27 22:20 發表

我覺得樣樣都有o的關係..
同埋..老師合唔合眼緣都好重要呢!

bbbon
你就好喇,唔收我個大隻仔呀,其實那天我仔的表現我比95分,有問必答,仲同老師傾計,MISS給貼紙亦有禮貌說THANKS,我沒有想過他不收,可能老師不合眼緣吧,而我老公同樣都是公務員,我亦是FULL TIME HOUSEWIFE所以不知他們收生準則。BUT ANYWAY 祝您BB開心健康。
而大家落選的BB媽咪不要失望,等待其他心儀學校吧!

Is small bb too?

Waiting or really reject?

I am so sad as I don't know why my bb is in waiting list as I think she performed well too.

原帖由 Milkylai 於 08-11-27 23:54 發表
bbbon
你就好喇,唔收我個大隻仔呀,其實那天我仔的表現我比95分,有問必答,仲同老師傾計,MISS給貼紙亦有禮貌說THANKS,我沒有想過他不收,可能老師不合眼緣吧,而我老公同樣都是公務員,我亦是FULL TIME HOUSEWIFE所以不知 ...

看來 good luck 也很重要....就算有好好的background, 小朋友表現好好, 若不是面試老師心中杯茶, 都未必有用....你知甘短時間IN甘多人, 相信都是憑直覺選. 而老師的喜好各有不同的....所以考不到也不用不開心.

以我的CASE, 我幾 FEEL 到我可能是答中左該老師心中的 MODEL ANSWER, 因為她是停了看了我一眼的. 雖然囡囡全程只顧玩無MUG回笞她的問題, 老師都幾積極與她說話.....LAST ROUND我聽到老師說 " 你終於回答我 LA!".....即是說囡囡只答了一題 LAW...... 所以現在收她讀 A.M. 我覺得是好好彩.

等面試結果等得好焦急

每間學校也有他的標準,我相信民生那麼出名,雖然不能入讀,但也能體檢這間有名的學府已是幸運了.這麼大的校園香港少數的,學生一定很幸福的

我都好失望!因為呀女interview都幾ok..!!!
‹ 上一主題|下一主題