用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔中學一問
樓主: vincybb
go

大埔中學一問 [複製鏈接]

如果你住林村, band 2, 應揀迦密聖道。 從公開試成績看,迦密聖道應該收band 2生為主,學生的banding與校風有非常密切的關係, 如果將迦密聖道放第1志願,應該入到。

因為宗教的原因,圓玄二中可能易入d。由林村去圓玄二中,可乘64K在大埔中心下車,步行10-15分鐘,或在大埔中心轉乘往富善村的巴士, 例如 73X, 75X, 271。

乘校巴的好處是一程車到學校,但留意校車要否在大埔行大運,因而要很早出門。另要留意校巴在放學後的班次,會否對留校進行活動有很大的限制。萬一趕不到校巴如何回家....

原帖由 monchhichiip 於 08-12-6 23:43 發表
請問你所指的聖道是否迦密聖道?校風如何?難入的嗎?其實我都想同仔仔選擇圓玄二中,但係林村返學好似好遠咁,所以我會考慮孫方中多d,起碼佢有校車去到林村嘛,(如果仲有校車的話),唉!我真係好煩呀 :n ...

請問迦密聖道同孫方中是不是同一banding?
校風那間比較好呢?

若小兒大約是band2成績,自行選校時選這兩間ok嗎??thx~

我想問 .... band 1 學生 , 跨區考第一 round , 莫壽增 / 迦密柏雨 / 恩主教 哪間會比較好 ??

如果你是Band One頭的學生

1.能自律讀書、少學校壓力、又崇尚自由,不愛過嚴校規,莫壽增。

2. 如果讀書要有壓力才有好成績,自已習慣乖乖仔,又唔多咀,柏雨啦!

咁大埔的中中 首幾位你又會點排位.

原帖由 ricetaster 於 08-12-9 22:23 發表

1.能自律讀書、少學校壓力、又崇尚自由,不愛過嚴校規,莫壽增。

2. 如果讀書要有壓力才有好成績,自已習慣乖乖仔,又唔多咀,柏雨啦! ...

多謝 !!  另外想問, 莫壽曾.....之前個年收 F.6 , 文科幾多分, 理科又幾多分 ??

佢地收中一, 會唔會要埋小四既成績 ?? 因為我心儀北區個間中學要收埋小四個年既野, 想順利問埋, 方便整理資料

2008年中學會考合格率

學校名稱

中文

英文

數學

迦密柏雨中學

99%

100%

98%

聖公會莫壽增會督中學

99%

100%

99%

恩主教書院

97.8%

100%

99.4%

王肇枝中學

99%

100%

92%

沐恩中學

97.4%

97.4%

95.9%

救恩書院

97%

94.1%

90.6%

香港道教聯合會圓玄學院第二中學

平均85%

港九街坊婦女會孫方中書院

76.4%

72.7%

77.4%

靈糧堂劉梅軒中學

79.2%

64.7%

78%

資料來源:09/10 升中選校全攻略 明報出版

原帖由 ricetaster 於 08-12-9 22:23 發表

2. 如果讀書要有壓力才有好成績,自已習慣乖乖仔,又唔多咀,柏雨啦! ...

全對
我大女是讀莫壽増, 真是讀得很輕鬆,很多活動,校園活動很多,功課沒壓力, 但真是要自律, 有時都會心散...但一見成績退步, 又會再開夜車....
二女則是讀柏雨, 因為她可以在壓力下的環境中不斷進步, 可借課外活動類型比較少選擇,但學習氣氛濃. 這兩所中學是頗不錯, 但在選校時要先了解亞仔亞女的性格才決定比較好, 不然會錯配~~

原帖由 阿切 於 08-12-9 21:56 發表
我想問 .... band 1 學生 , 跨區考第一 round , 莫壽增 / 迦密柏雨 / 恩主教 哪間會比較好 ??

可以比你參考下:

我個仔今年讀F.4, 佢之前響大埔區讀小學,當年全級考第七。報自行時,班主任叫我唔好幫佢報柏雨,因柏雨頭一round只收全級頭5名既學生。所以如果你個小朋友唔係考全級頭5名,就唔好搏呢間。

原帖由 dabbycheung 於 08-12-10 13:19 發表

可以比你參考下:

我個仔今年讀F.4, 佢之前響大埔區讀小學,當年全級考第七。報自行時,班主任叫我唔好幫佢報柏雨,因柏雨頭一round只收全級頭5名既學生。所以如果你個小朋友唔係考全級頭5名,就唔好搏呢間。 ...

這又不一定的, 又要視乎小朋友讀的小學派BAND ONE百分率高不高. 因為每間學校的程度都不一樣, 不同學校考取相同名次,也不是相等的成績,因此中學會參教署的學生排名次序作比較. 另外此校是不需要面試, 因此如想在面試中増加分數, 便會失望D~~

我都係問定先, 我女今年小五, 我想知道 d 學校會點決定收唔收呢個小朋友

我女間小學舊年派得好好 .... band one 學校既比率都好高 !!  我地係北區多數派去鄧顯 , 我自己就心儀莫壽曾 ..... 我仲有成年可以慢慢諗 .....

原帖由 阿切 於 08-12-10 17:10 發表
我都係問定先, 我女今年小五, 我想知道 d 學校會點決定收唔收呢個小朋友

我女間小學舊年派得好好 .... band one 學校既比率都好高 !!  我地係北區多數派去鄧顯 , 我自己就心儀莫壽曾 ..... 我仲有成年可以慢慢諗 .. ...

去年莫壽增只是用英文面試, 幾個一起對答, 學校對英文水平要求高一點, 要主動一點..如果有比賽優勝証書更好, 學生操行要良好, 推薦信去年已不計分, 今年則不知, 你可以上學校網先查看今天評分標準, 作一下準備.

多謝指點 !!

我女同我個外籍老闆交談都無問題 .... 我估 interview 難佢唔到 ~~

請問有無人可話我知靈糧堂劉梅軒中學係 BAND 幾呀 ? 校風如何?老師對學生熱誠嗎? 佢同孫方中邊間好d呢?謝謝幫忙!

劉梅軒創校時以取錄 Band 2 學校為主,所以2008年的會考成績與孫方中差不多,2008年的會考成績反映該校5年前入學新生的水平。

但隨著大埔區升中學生人數不斷下降,去年只有九百幾個 Band 2 學生,但受歡迎程度高於劉梅軒的中文中學還有圓玄二中、孫方中、迦密聖道、何郭佩珍、康樂及靈風... 所以,劉梅軒去年的中一新生應以 band 3 為主。

一間學校的校風與其學生的banding 有密切關係。

2008年中學會考合格率

學校名稱

中文

英文

數學

迦密柏雨中學

99%

100%

98%

聖公會莫壽增會督中學

99%

100%