用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 收到信啦, 12月中比留位費
go

收到信啦, 12月中比留位費 [複製鏈接]

今日收到信, 收左! 係上午班呀!

昨天都去見左礸石山靈糧, 覺得好似有d 暗, 同埋好焗速咁, 可能我之前上網見d 相, 覺得好靚, 所以睇近真實比想像中差...同埋佢約我4:20, 要in 到成5:20, 等左好耐呀~

之前都收到培道收左, e 家考慮近讀邊間...

原帖由 chengmic 於 08-11-23 00:03 發表
我今日都收到聖母幼稚園上午班取錄信,好開心呀!  

hi all,

我想答下咀~

我同我老公都決定讀聖母啦, 諗住近近地, 學費又平, 如果直升小學的話, 小學同中學的成績又幾好~ 睇下我老公邊日得閒就叫佢落去交留位費, 如果我可以, 我都想自己去交, 想再睇多一次再間學校 (我只係interview 時去過一次咋)

我個女之前讀過tko 有間playgroup, d 老師都ok呀, 佢都有英文playgroup 架 (不過我當時就唔係讀英文playgroup), 而學費都唔係太貴, 大家可以去睇下... http://www.wholeperson.org.hk/

我都諗住等我細女到歲半都會報e 度~

係呀~ 我想下年會同個女報併音班, 知唔知邊度有好的併音班呀? 同埋想問知唔知聖母有無外籍老師敎英文架?

原帖由 晞晞豬 於 08-12-1 10:58 發表

學費平d, 就可以俾多d機會 & 留多d錢 去學其他野~

真係架, 係咪上午呀! yeah!!! 但你仲有無其他choice 呀?定係摺埋心水讀聖母呀?

原帖由 hungcat 於 08-12-2 13:57 發表
Hi rebecca,

My daughter also study at  聖母 !!

晞晞豬,

我住官塘架~

我睇過教處個web-site 09-10年學卷係$12000, 聖母學費每年係$11500, 咁我諗係咪已經唔洗交學費啦...

我諗我都會10號去交留位費, 因為我老公果日放假, 不過我就見下可唔可以在公司鼠出來先, 如果唔得就叫我老公自己去交左先, 遲d 有機會先去睇lu...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-1 17:46 發表

唔好話答下咀啦, 一齊吹下水都好~~~
好似得我一個鬼咁得閒咁...... 你都係全職mami?
我返緊工, 都好hea下.....

我之前都無留意學費咁平.... 雖則要搭校車, 不過都ok!!! 小學&中學都好呀~ 不過三年後既事, ...

我個女叫晞曈呀, 係上午班呀! 希望可以做同學啦!

唉...我老公一時一様, 因為之前民生又收左下午, 但因我老公話民生太深, 所以想讀聖母, 但今日又話佢朋友話民生又唔太深喎~ 唉...惟有兩間都留哂位先啦~ 不過我想聖母囉, 因為我想近D 嘛...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-2 17:11 發表

hohoo~~~ 真係近, 我住西貢(近彩虹), 娘家藍田, 返工牛頭角!!

咁我估聖母會多多少少都加番d學費嘛....無理由唔收掛, dont know, 開學先算~~~

我記得你好似係收上午班, 唔知大家可唔可以同班呢? 你個女叫咩名呀? ...

我都有報禮賢呀! 但睇下到時IN 唔IN, 因為民生同聖母都收左, 所以唔太想再IN 啦, 覺得好辛苦~

原帖由 hungcat 於 08-12-2 17:45 發表
waiting 九龍禮賢學校 interview at early Jan 2009 lor, still thinking which one is better...

我未問其他媽咪d 意見呀~ 民生同聖母都算係一條龍, 因為中, 小都係私校, e 兩間都聽人講係深同多功課做, 兩間個視學報告都係話佢地的幼稚園都係著重抄寫方面, 而民生k1有上下午班, k2 全上, k3全下, 我係唔想個小朋友要成日習慣d 上課時間囉~ 所以我諗住兩間都留左位先, 到下年再睇下我個女仲會唔會訓晏覺, 又或者會唔會訓咁耐先決定, 因佢依家訓成2.5hrs, 如返下午, 好似無哂時間, 唔好講話學其他嘢呀, 連做功課都好似無哂時間...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 09:48 發表

民生~ 其他媽咪有無俾d咩建議你呀? 我只係知道佢係一條龍, 好似好多人想入喎~

係呀~ 所以e 個都係我撰民生有保留的地方囉, 但我聽人講話聖母小學都多功課架, 不過就唔知係多功課, 但課程唔太深, 定係多功課而課程又深囉~

多口一問...你地有無諗過小學會否在聖母小學讀呀?

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 10:14 發表
我有個親戚今年由民生幼稚園升上小學佢話小學一年級功課已經好多同好深。

係呀, 我都係咁諗...

其實到了小學可能教處D 嘢又唔同哂, 到時可能又會再變~~~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 11:36 發表

其實到小學真係又唔知咩環境 (如:教育方針係點, 自己份工既情況, 聖母小學既情況等等)

報依度係可以多一條出路~ 多一個選擇~

係呀! 上午班D 時間真係好好多, 如果唔係都唔會咁多媽咪想轉上午班啦~

不過我有個朋友, 佢係在職媽咪, 佢話如果小朋友返下午班, 可以夜D 瞓, 咁大人下班後可以有多D 時間同小朋友相處~
但當然我自己既諗法就係想小朋友早睡早起啦~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 11:29 發表

其實真係返上午班好d, 除非小朋友既習慣係夜瞓, 或都唔會瞓晏覺, 不過我朋友個仔仔今日k1, 讀上午班, 都唔係好需要瞓晏覺.  上午班d時間好似見使d (特別係在職媽咪嚟講). ...

我諗你係 首名子女 + 5分, 與那學校同一宗教 + 5分, 適齢 + 10 = 20分, 咁我諗都大機會既, 好似我咁, 咩宗教都無, 所以一定得15分~ 所以我到時自行分配抽到的機會好微啦, 惟有等第二輪大抽獎 or 升直原校 or 找其他私校啦~

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 12:57 發表
昨天收到靈糧堂既信係 waiting, 唉今年考幼稚園真難, 我想像到考小學等同考幼稚園一樣咁多人爭。如果係聖母讀小學一定收就唔駛煩, 不過我先生唔鍾意亞囡讀下午班, 我諗第時我又周圍搵學校。

我想問如果抽政府學校如 ...

都唔係, 我聽我家姐講問得多啫, 佢個女讀緊小學就升中, 咁我有時又問下佢, 所以我咪知少少囉~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 15:08 發表

你都好熟識小學既派位情況喎~~~

ei~ 你住邊架? 幼稚園讀聖母, 小學要去灣仔既?

我聽民軒尼詩官小係好架, 同埋又係聽我家姐講呢, 有d band 1的中學會預留多些學位給官小的, 所以讀官小升到band 1 中學的機會會大些, 所以一些官小的學位都後搶手的 (這只是我家姐聽人講的, 不知是否正確)

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 15:36 發表
我都係無宗教, 不過我先生係軒尼詩小學舊生所以有10分, 各位媽咪你地知唔知軒尼詩小學好唔好呀? 因為我唔係好熟香港區既學校。

我都有in 礸石山靈糧, 都係waiting list~~

我聽民, 礸石山靈糧有成9百幾人in, 但只係收百幾人咋...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 09:26 發表

我覺得靈糧堂都唔錯, 聖母同靈糧既教學方法係唔同, 之前藍田靈糧都收咗阿囡(am), 我地都俾咗錢留位..... 聖母未收之前, 我都同自己講 : 靈糧堂一定俾到一個好開心快樂既童年晞晞....

我估鑽山石靈糧一定多人報過 ...

係呀, 佢同籃田, 馬鞍山, 銅鑼灣靈糧係同一個機構, 佢係音樂做教育, 同埋係活動教學, 佢係表磅小朋友有個開心的童年...

in 完靈糧佢會有本嘢派, 其實果本嘢係教處08年的視學報告, 我就無細心睇, 不過心諗, 佢咁印得出, 應該都係寫得好好~

我當初報係鐘意佢師生比例係1:6.2 (如無記錯), 同埋上網睇礸石山的學校環境唔錯, 但最終interview 時去到學校環璄比較暗同埋有d 舊 (可能我想得太好), 同埋果時聖母又收左呢, 咁聖母同靈糧比, 我又覺得聖母d 環境好d, 所以佢唔收都無話可惜既~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 14:42 發表

嘩!!! 9百幾人?? 仲勁過聖母一倍...... 其實點解佢咁好呢? 好似藍田靈糧都係同一個機構.... 以音樂做教育.....

"開心既童年.......我都想回到我的童年...咩都唔駛煩~ 幾好...." 完全同意你既講法 & 我都想~~~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-4 17:40 發表

我in完藍田都係睇, 只係放埋一邊就算鬼數~ hahaa!!! 我有個朋友話藍田靈糧都好, 佢朋友個仔都讀過, 仲好開心添!! 講真, 好多地方都唔及聖母, 因為佢真係有一所校舍 (凡事都係講相對啫~) 可能有d又比聖母好都未定.. ...

係呀, 我諗佢都著重音樂呀跳舞e 方面, 因為我地interview 的時間佢都叫小朋友找樂器跳舞, 我個女當時只拿著樂器"肉" 都唔"肉", 我以為佢會唔收tim 呀~

原帖由 chengmic 於 08-12-4 22:26 發表
我都覺得聖母同鑽石山靈糧堂比,聖母d 環境好d。我同樂樂一共 in 左 4 間幼稚園,九龍靈糧堂同藍田啟思都收左樂樂下午班。不過,我地全家一致都喜歡聖母多 d,所以會比樂樂讀聖母。Interview果日,聖母貼左 d 平日活動 d 相出 ...

你就好啦, 我老公一時又話聖母好, 一時又話民生好...唉...

之前話一定要讀聖母, 依家就話一定要讀民生..., 只係聽佢d 朋友講, 一d 都唔聽我講...

不過我諗住找日帶個女去多一次聖母 & 民生, 問佢鐘意邊間 or 睇下佢對間學校的反應, 雖然小朋友的說話係唔可以完全作準, 但當決定唔到既時候, 就交返個波比佢地

原帖由 晞晞豬 於 08-12-5 11:57 發表
我尋日問老公使唔使唸下靈糧, d人講到咁好.... 俾佢一句band咗我  : 唔好唸咁多, 聖母就聖母啦....

係呀~ 明天民生留位啦, 我要返工去唔到, 不過我都諗住叫我老公帶埋個女去再睇下~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-5 12:36 發表

其實民生都好多人想讀, 所以慢慢同老公商量下, 實地參觀下, 又了解下, 可能會得出不同既結果

佢留位的時間係9:00-1:00咋, 我要返工返9:30-12:30, 早又趕唔切返工, 晏又趕唔切去...唉...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-5 12:43 發表

明天星期六喎, 返工都要返全日?? 唔係放下午, 一齊去??
‹ 上一主題|下一主題