用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完培正了!!
go

見完培正了!! [複製鏈接]

今日見完培正..好多人..平均一個時段有成100人.再分約六組..每組再分三小組去面試...去到waiting room 都有野玩...我果組有兩個妹妹被逐出來...好彩阿仔冇比人逐出來..不過真係唔知佢係入面做乜..問阿仔仲唗氣...我係出面等都聽到房入面有細佬喊..但唔知係咪阿仔...不過我都好滿意啦..對一個2years old 既小朋友來講..算唔錯啦..不過收得二百多人..機會真係好細..
   0    0    0    0

我個女今日都見了培正, 當她要獨自一人進課室時都有些不安, 幸好沒有大哭, 出來時並沒有眼腫.  不過我不明白為何不讓家長陪同, 其實對一個2歲的小孩來說, 去到一個陌生環境要獨自面對真是頗為難的.  不過當是一個經驗吧!!

全程在半小時內完成,小朋友入課室面試只有五分鐘。其後聽到其他家長話老師考好多動物和顏色。
我問亞女課室有咩玩? 煮飯仔
老師有冇問動物呀? 長頸鹿
老師有冇叫你唱歌? 有...
不過都唔知有幾成真。

我個仔都見完啦,我老公帶佢上去,我一直都不敢露面,老公話佢跟老師入咗去,出黎就同我老公講,話佢係入面(做功課).

唉,個仔無喊已經感恩.唔想佢唔開心,考唔到咪讀番屋企留下個間啦.

in嘅時間好快呀, 好似入左課室無耐, 就出番嚟喇, 問仔仔, 都得唔到答案...anyway, 成二千人, 得10%...都好難...

IN完喇,囡囡好霸道,成日坐係滑梯唔肯行開,如果有阻住你地既小朋友係度講聲唔好意思先。

學校都安排得好好,唔係等左好耐,我囡囡果組有個男仔喊到失控,好彩佢冇受影響啫。

My son did a good job, he willing to go into the interview room by his own without cry.  However, too many BB apply PC.  I don't think he has chance to get in.

個個都想自己既小朋友入到培正,我都唔例外,我個女女今日1:30PM INTERVIEW,之前都早左45分鐘去到,比佢認識下環境,之前我都不斷灌輸女女,同佢講媽媽係門口等佢,仲叫佢見完後提我買COOKIES比佢食,SO 佢都知要同我分開,好似佢平時返學咁,佢自己入班房果時,我都驚佢喊,但佢無喊喎,仲跟住小朋友入去TIM,我係出面等,我都聽到小朋友喊,做媽媽係好認得係唔係自己小朋友喊,SO我好肯定佢無喊,之後佢跟住個小男孩出黎,佢竟然唔係搵媽媽,佢係舉高隻玩具鱷魚比個小男孩媽媽睇,比佢激死 ...

我問佢老師問妳D咩野呀????
佢話有個女仔係度喊‧.
我又問佢...咁個女仔點解喊???
佢話佢掛住媽媽
所以都唔知老師問佢D咩...
Anyway, 就算培正唔收,都無辦法,只怪呢間學校同女女無緣啦....
你地知唔知究竟有幾多人apply呀????
我老公計過如果29/11都仲有interview既話都有成2千幾個apply 喎,唔知有無計錯呢?????

原帖由 connieandsimon 於 08-11-22 22:13 發表
個個都想自己既小朋友入到培正,我都唔例外,我個女女今日1:30PM INTERVIEW,之前都早左45分鐘去到,比佢認識下環境,之前我都不斷灌輸女女,同佢講媽媽係門口等佢,仲叫佢見完後提我買COOKIES比佢食,SO 佢都知要同我分開,好似佢平時 ...

絕對有幾千啦...收報名費..都賺到笑

唉,我個仔今天突然“反骨”,不肯單獨進去,用盡什麽方法都不肯進去。後來老師也讓我陪他進去,問的問題和其他幼稚園一樣,都是認顔色,物件名稱,問名字和年齡等等,基本上如果一個小孩不是因爲害怕,都會答得到的,沒有什麽特別難度的問題。
我也當是一個經驗而已,沒有什麽期望。interview之前,我和小兒說過,如果你聽話,到時候就帶他去吃他最喜歡的薯條和玩太空船。雖然他令我很失望,最後in完之後我還是和他去玩了。
想深一點,他也只不過是兩嵗多,突然間要去到油痲地人來人往的鬧市,又要單獨進去interview, 不要說兩嵗多,就算我幾十嵗,都有d緊張。

各位靚媽, 平常心吧!!! in完就唔好再諗啦! 如果取錄既話當然高興, 如果唔取錄, 咪當比小朋友多一次面試機會囉! 如果佢地咁細個已經感受到壓力都幾辛苦架!!!

我今日帶囡囡去in時, 過程都順利, 之後我就帶咗佢去遊樂場玩添!

回覆 # 的文章

Totally agree,  it is too hard for child with 2 years old to face such kind of interview.

各位家長, 想問你們係咪培正收你們的小朋友, 你們會100%選讀嗎?

Difficult to tell, still considering....anyway....no need to think too much as I may not receive the acceptance letter from PC.

HI 各位

其實去考培正我同我老公都預左亞女,唔可以自己入課室.
因佢平時都好(痴)身.又點會肯.
結果如我地所料:囡囡都係唔肯自己入課室, 而且見到其他小朋友哭,佢又哭,最後老師比我陪佢入去.老師問問題佢都有八九成答對同做到,但我估計唔收佢多,因佢唔可以自己一個入課室已扣晒分.其實考培正我都係抱住比亞囡試下,取下經驗吧!!

回覆 # 的文章

我都有去考民生,我都覺得民生既環境好過培正好多,我都覺得女女LIKE民生多D,但好多人叫我地考埋培正喎.....咁咪試下LAW...因唔知佢INTERVIEW 講咩,所以IF 民生收佢,我都會比留位費KA...

my son went inside interview at2:30 that the time he is take a nap,i heard that he was just yelling for mom at once and little little tear in his eye.though teacher did not ask him to get out of the room.Just hav a question that back of the yellow silp wrote something on it?But i dont know what that?Can some of u check it and tell me?Thanks

原帖由 cy36baby 於 08-11-22 16:17 發表
今日見完培正..好多人..平均一個時段有成100人.再分約六組..每組再分三小組去面試...去到waiting room 都有野玩...我果組有兩個妹妹被逐出來...好彩阿仔冇比人逐出來..不過真係唔知佢係入面做乜..問阿仔仲唗氣...我 ...

想問吓點解o個兩個妹妹會被逐出來?因乜事呀?

原帖由 connieandsimon 於 08-11-22 22:13 發表
個個都想自己既小朋友入到培正,我都唔例外,我個女女今日1:30PM INTERVIEW,之前都早左45分鐘去到,比佢認識下環境,之前我都不斷灌輸女女,同佢講媽媽係門口等佢,仲叫佢見完後提我買COOKIES比佢食,SO 佢都知要同我分開,好似佢平時 ...

今年有2仟7佰幾人見, 我估我亞b都係無機會
‹ 上一主題|下一主題