用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

好似無咁易..."sir"滑落... 好怕D長襪, 著到變短襪....

原帖由 lola2008 於 09-6-11 17:26 發表
without MCS logo, 普普通通一對襪,but good quality and comfort.

通告話夏令放學時間為1:15pm, 冬令放學時間為2:50pm. 夏天咁早放學, 係咪都係喺學校食lunch?? 咁連埋食lunch, 咪得好小時間上堂??

醒目開學勳章

請問 瑪利諾修院學校有沒有幼稚園 ??
如果冇, 是否只可以藉大抽獎入讀 ??

I register in Nov, also don't have those notices.  On 10 Jun, I ask the lady at the front door about school hours and she only gave me one notice with winter/summer school hours.

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:33 發表
NatalieMaMa,

Thanks, 唔怪得知校車公司問我有無form ???

Felicia726,

你地有無??
Hello Baby !!

I think we received the notice about school hours upon registration back in Nov 2008.
Ok la, I think the school will not let us miss anything.

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:33 發表
NatalieMaMa,

Thanks, 唔怪得知校車公司問我有無form ???

Felicia726,

你地有無??

哦~咁 11/08 註冊嗰班家長, 包括我都無收到??...
明天call 學校問吓先.

原帖由 sam_sam_ng 於 09-6-11 18:12 發表
I register in Nov, also don't have those notices.  On 10 Jun, I ask the lady at the front door about school hours and she only gave me one notice with winter/summer school hours.

原帖由 lola2008 於 09-6-11 17:23 發表
唔係 school bag,係鞋袋,有 maryknoll 的 logo,橙色底另有黑色邊咁,我大約3:20到,做咗校服就俾囡囡拉咗去PTA 精品個邊掃貨,眼尾睄到個袋好靚,想買,問咗原來係迎新禮物,入會送嘅,當時尚餘極少量,但我cash 已經所餘無幾,急call 老 ...

Oh, 打錯字, 唔好意思, 應該係shoe bag

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 17:45 發表
通告話夏令放學時間為1:15pm, 冬令放學時間為2:50pm. 夏天咁早放學, 係咪都係喺學校食lunch?? 咁連埋食lunch, 咪得好小時間上堂??

我問過先生, 夏令時間要返屋企食lunch,
冬令時間, 如果自己帶飯, 係要帶飯壺, 返到學校放係自己個架到, 等到lunch time自己攞出嚟食, 唔比屋企人中午攞飯盒去, 學校都有得訂飯, 不過聽講唔係好好食

醒目開學勳章

唉!咁你哋有冇 idea 買邊隻牌子嘅暖壺,可以保暖長D,or 有冇mircowave 叮飯呢?

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 21:26 發表

我問過先生, 夏令時間要返屋企食lunch,
冬令時間, 如果自己帶飯, 係要帶飯壺, 返到學校放係自己個架到, 等到lunch time自己攞出嚟食, 唔比屋企人中午攞飯盒去, 學校都有得訂飯, 不過聽講唔係好好食 ...

我估冇得叮飯...
我問過同事, 佢地話大象牌幾好wor, 不過我都要做吓資料搜集先

I also register in Nov. last year, I didn't get as many notices as those registered this week!!  If I remember correctly, I just got a notice to add an English name to the birth cert. & pass a copy to school in Aug. this year.  Anyway, I am sure we all will get more info. in Aug.  My friend's daughter are currently studying in P.2 & P.3, but she said her daughters do not have complaints about the food.

我問咗朋友 係咪 象印??

lunch.... 我多數會 Order...

帶飯?? 都唔知煮咩好, ... 等小朋友試吓 Order 嗰D先, 真係接受唔到, 我先再諗???..

書包應該會好重, 再要帶 飯壺, 水壺... 咪仲重??

而且小一生, 失物率好高....

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 22:26 發表
我估冇得叮飯...
我問過同事, 佢地話大象牌幾好wor, 不過我都要做吓資料搜集先

嘩, 早上七點幾就出門番學, 放學番到屋企都差不多兩點先食lunch, 都幾肚餓喎, 我諗要預備豐富嘅早餐先得...

題外話, mmak, Nataliemama, 知你地都係 st cat 家長, 依家停課, 真係好擔心會取消7月5,6日嘅畢業典禮, 如果真係要取消, 實在好遺憾...

我mami個朋友個孫女讀p.6, 佢話d飯唔好食, 所以帶飯, 不過可能大個d會yim 尖d...
不過我都想帶飯, 因為我女食野非常慢, 我想check吓佢每日食剩幾多野, 真係好頭痛...

jjbaby0307
今日班主任打比我, 話係學校冇得綵排, 至於演出嗰日都要視乎教統局嘅停課日子會否延長, 如果要取消真係好可惜!

Hello jjbaby,

原來你都SC家長..

jjbaby & NatalieMaMa,

我好希望畢業禮唔會取消啦, 我識有mami 佢小朋友係正停課時間行畢業禮, 佢地幼稚園已宣佈取消, 仲唔會補返... 佢超級失望吖....

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-12 14:56 發表
jjbaby0307
今日班主任打比我, 話係學校冇得綵排, 至於演出嗰日都要視乎教統局嘅停課日子會否延長, 如果要取消真係好可惜!.

好似有小息, 應該可以食D小食??

我囡平日都唔肯食早餐, 佢話食唔落....?? 只飲少少奶 咋..

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-12 14:21 發表
嘩, 早上七點幾就出門番學, 放學番到屋企都差不多兩點先食lunch, 都幾肚餓喎, 我諗要預備豐富嘅早餐先得...

題外話, mmak, Nataliemama, 知你地都係 st cat 家長, 依家停課, 真係好擔心會取消7月5,6日嘅畢業典禮,  ...

原帖由 mmak 於 09-6-12 04:58 PM 發表
Hello jjbaby,

原來你都SC家長..

jjbaby & NatalieMaMa,

我好希望畢業禮唔會取消啦, 我識有mami 佢小朋友係正停課時間行畢業禮, 佢地幼稚園已宣佈取消, 仲唔會補返... 佢超級失望吖....

...

我竟然無留意呢個topic,現在先報到,小女同是from SC ,HI!all -- 如果真係取消畢業禮,真的非常非常失望,囡囡負責帶操和有幾句說話講,所以5月份老師已燒了光碟給她回家練習,她非常高興,不停話她是最重要,不能有錯,而家佢每天都練,若取消她真是超級失望

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 11:10 AM 發表
我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添... ...

咁似我個女嘅,她超喜歡MCS,超喜歡MCS公仔

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:05 發表
係吖, 我都係咁諗, 我到時一定會行多幾個圈先走 ............

PTA D folder 好靓, 想再買多D....

有無家長買咗 八達通套??? .. 靓唔靓 ?? ... 我想買個俾阿囡, 佢鐘意個著校服公仔.

...

有八達通套賣咩? 我唔見有嘅? 我都想買.

我正在訓練個女有分吋地用錢. 自己衡量下值唔值得買. 越早教小朋友理財越好, 等佢知道賺錢好辛苦的.

mmak,
sorry, 張通告我錯手掉左. 請各位上來報料是否黑or白鞋都可以著.

原來有不少SC女生入了MCS,我個女都是from SC,本來昨天輪到佢地嗰班參觀小學,無奈取消了,不知有冇得補返,不過機會都很微了.......

原帖由 鎧惠 於 09-6-13 00:16 發表

我竟然無留意呢個topic,現在先報到,小女同是from SC ,HI!all -- 如果真係取消畢業禮,真的非常非常失望,囡囡負責帶操和有幾句說話講,所以5月份老師已燒了光碟給她回家練習,她非常高興,不停話她是最重要,不能有錯,而家佢每天都練 ...
‹ 上一主題|下一主題