用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

是否要去補習班?

Hello, My daught also accepted by 20 marks, thanks the Lord!!!
Would anyone of you plan some special summer programes for your kid to get ready to MCS?

唔怕, 我亞女都係著校服...:)
我聽人講p.2開始分班, A,B班係最勁的精英??? 有無人知???

mmak,

many many thanks for your kindness!

mo mo

各位好!
09/10好似多d家長有交流, 希望大家可以日後互相幫助, 到底第一年小朋友自己寫手冊, 肯定錯處多多, 有少無多...

但請問有無家長知分班是在8月知, 定開學先知? 9月開學先知的話, 會唔會好難找課室?

奇 啦, 我又聽人話會年年重新編班? 但開學第一, 二日好似可以跟上堂一陣, 咁到時就可以交換電話了。
但如果一早知會去邊班, 咁就大家可以早d在bk上分班相認, pm大家d 電話!

睇番舊年d 08/09交流區, 似乎在交留位費日就知自己個女入邊班!

有無媽媽知道家課成績s+/g-是什麼?

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-17 02:11 發表
你地有冇小朋友已開始補習?
邊度有專為瑪利諾的小一預備班讀?
我好擔心

另外, 請問廁所是坐廁還是"mouse"廁? 乾唔乾"鄭"?

pangpyiyee, 點解妳咁緊張呀? 唔好太緊張, 怕個女都緊埋一份。
maryknoll 附近好多都有小一預備班, 隨便一間都應該得。

原帖由 yyy_michelle 於 09-6-16 16:05 發表
Dear Lucky Parents,

Would you please tell me which kindergarten was your kid from?

九龍塘聖若望英文幼稚園, 我個日都見到幾個同校校友。
不過個學位是大抽獎來的, 應該讀邊間都有機。

小一好似無什麼課外活動, 只有2樣自費的。

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-18 00:18 發表
今日同事個大女過嚟探mami, 佢係MCS F.3 升 F.4, 於是我就把握機會訪問佢, 佢話P.6升F.1嘅成績會分成A, B, C Grade, 取得A Grade嘅學生可全數升上F.1, C Grade則冇得留低, 而B Grade則因為人數超過中學收生人數, 所 ...

唔好担心啦, 仲有6年, 可以慢慢打好底, 反正九龍塘好的英中亦不少。大家一齊努力!

Chenez, 你係唔係第2輪入到呀? 第2輪唔計分, 只有地址分及運氣分,  你話得15分入到, 會有好多20分入唔到的家長唔開心同有不必要幻想.

NatalieMaMa, 我想我應該同你係街坊...到時問功課都方便d

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-25 10:40 發表

Hi, momochiu,

打聲招呼先, 你會唔會坐校巴呀?

自己送, 有無機會見?

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-25 23:43 發表

me too, 7:30出門口, 但聽說門口好擠擁, 好多車塞住, 可能要早d出門口, 可能我地有機會見到wor, 不過放學要坐校車, 因為我未放工...你放學都係自己接?

是的, 我個女是Claudia Leung, 希望有機會一班, 可以互相照應!
妳住邊條街? B, M, 定 F字頭街?  我住MARCONI.(又名屎尿街) 真係好臭!!!好危險!!!

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-26 12:42 發表

me too, 都係M, 係3M, 咁arm嘅, 咁我地要互相照應la, hehe...
吓!!!條街叫xx街!? 不過又真係幾臭wor, d賓賓比d狗隨地xx, 又唔清理現場lor...

係呢, Claudia 讀邊間kinder? 唔知係咪同學呢? ...

hello NatslieMaMa & jjbaby0307,

我住5M呀! 我囡囡唔係讀妳地d幼稚園, 而係聖若望(sjc)的。
mcs年年重新編班, 總有一年會同班!
summer 了, 會否幫囡囡們操定?  我就要操定中文, 因為Claudia 中文最差。
mcs 中文咁深, 真係......

I bought both the English and Chinese readers last year, and found the English readers are way too simple but the Chinese are extremely hard!

My girl cann't finish the Chinese by herself...not even one...

The English and Maths are simpler than I expected, but the Chinese is harder than I though, too bad...

My girl is not from St. Cat., she is from St. Johanna.  

原帖由 Felicia726 於 09-7-15 14:28 發表
Is your girl from St. Cat?
I don't think English readers are way too simple.
The Word Perfect is the best book ever. I like it very much.

Don't worry,  the English readers are not thick books, only few pages.

Hello!  1B girl too...better keep in contact!^__^
My girl's name is Claudia Leung.

原帖由 mmak 於 09-8-3 14:21 發表
lola2008,

我都無留意... 頭先補電話問咗... 係咪有分段??
MCS 個職員話: 9:00 開始... 真係要3個半鐘頭咁長...

BTW, 我囡編咗 1B
‹ 上一主題|下一主題