用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有媽媽分享下:絕對音感嗎?
go

有媽媽分享下:絕對音感嗎? [複製鏈接]

我都想知如何可以訓練絕對音感.
我會用鐵片琴教BB絕對音感. 再加埋音符卡.

miumiu809,
你的資料很詳細. 謝謝你.
我從bb 約 8個月開始, 買了個鐵片琴,(不要用鋼琴或其他有機會音不準的樂器)

得閒就拿出來玩. 每次玩不會太耐, 因要keep住bb興趣.
我都知要每天玩三次, 但我沒有這時間, 和恆心.
有時隔了數天甚至一星期才玩一次. 而且每次只是隨意地教她一兩個音. 因我已忘了我教了哪幾個音.
至於音符卡, 我會事先己用玩flash card的形式閃過.

之後敲那個音時, 就再拿出來show 給bb看. (不過後來我己費懶得拿出音符卡, 隨意敲敲個音e.g.middle C, 再告訴bb這是middle C.
我不知道究竟有沒有效. 不過當同bb玩也沒壞的.
(我最初給bb看的音符是從"開心家庭網"download 下來的檔案, 後來我買了一些音符卡, 其實自製都可以)
miumiu809, 謝謝你提供的資料, 讓我要再次重新好好的訓練bb的絕對感.
你有沒有進行?

當bb大左, 佢唔會坐定定比你教一個音, 重覆到30秒, 佢一定要搞, 所以每次我要一開始先教一個音, 之後就要立刻給她玩上一陣子,一有機會再敲多幾次. 才將鐵片琴收起.

鐵片琴同FLASH CARD 都可以在 KinderU 買. 不過唔知flash Card 可否散散買.
‹ 上一主題|下一主題