用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2009小一家長交流站
go

一呂2009小一家長交流站 [複製鏈接]

我非常感謝主, 我小朋友20分入到一呂, 我好開心!

一呂2009其他家長, 大家入來傾吓交流意見.
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

Rachelmama, 你好, 以後大家可以分享一吓上小學心得, 大家多多交流.

唔知還有無其他一呂家長, 大家一起交流吓.

原帖由 JitMom 於 08-12-18 14:17 發表
你們好! 我本身有個囡囡讀緊小三,現在我的細囝將會09年入讀小一的.

JitMom, 你好, 以後大家多些交流.

原帖由 JitMom 於 08-12-23 14:58 發表
NELWINYOG, Rachelmama

入學之前會有家長日, 我們到時可以一起見面傾吓大家的小朋友,交流吓喎!

JitMom, Rachaelmama,

原來入學前有家長日, 好呀! 到時可以大家見面交流吓! 請問你知唔知家長日是大約在幾時? 因為我是在職媽咪, 我擔心到時唔知可否請假, 因為好似學校在6月份會有個編班試, 唔知仍有什麼要上學校辦呢? JitMom, 請問你可否提點一吓.
你們住在那區? 我在馬鞍山居住, 我在2個星期前帶了仔仔去學校參觀, 等他熟識一吓日後上學地方, 他好開心.

回覆 # 的文章

Rachelmama, 真巧合, 你又是住馬鞍山, 以後你女女和我仔仔可以一齊搭校車, 我問過校車是7:00am上車.

原帖由 JitMom 於 09-2-23 10:28 發表
你們好,
我亦是住在馬鞍山的,在我屋苑上校車時間大約是7時20分左右.
遲些有時間我們可以一起出來傾吓和分享吓我們的仔女喎!

Jitmom, 你好! 原來這麼多人都是在馬鞍山住, 太好啦! 以後大家可以有個照應, 你住馬鞍山邊個屋苑? 可以7時20分上車.  我在新港城上車, 我問過學校校車, 他說要7:00am上車.

回覆 # 的文章

JitMom, 你住聽濤, 那就差唔多了.

原帖由 susanl 於 09-9-10 13:57 發表
My son is studying in 1D.

Susanl, 你好! 我仔仔都是讀1D班, 以後大家可以在這裹溝通一吓, 方便有照應.

[quote]原帖由 abbytang 於 09-9-24 03:02 發表

請問你們知唔知今天學校是不是水果日?

你們會點樣溫習測驗? 測驗範圍好大, 應該點樣幫亞仔溫習好呢? 大家有無什麼方法?

原帖由 susanl 於 09-9-28 13:50 發表
Hi, NELWINYOG, glad to see you here! My son did not bring any fruit to school so far. No problem yet!

susanl, thank you!

原帖由 abbytang 於 10-6-11 20:32 發表

hi , 依到啲媽媽好耐冇 update 啲 info 啦 , 個個都忙卞 test & exa一, 今日終於鬆口氣啦

係呀! 今個星期學校開始學術週, 亞仔好開心!, 學校安排得幾好, exam後給學生有幾會在這2星期玩一吓, 我看到通告schedule, 玩捉棋, 看圖書, 猜謎語, 等等....... 今天還帶他們去超級市場買東西, 亞仔好開心.

我見通告寫7月8日畢業典禮及成績表, 唔知家長是否要回校呢?

你們有無報學校暑期班呀? 我只報了聖假, 其他便在屋企附近報名. 不過玩埋這十幾天就放暑假了, 之後便升小二了. 唔知會否原班升呢? 或是混班升呢? 亞仔又大一年啦! 祝各位家長及小孩都有個愉快暑假.

原帖由 abbytang 於 10-7-8 19:42 發表

YES, 放假啦 , 祝各位小朋友有一個愉快嘅暑假

我囡囡升咗 2C 班 , 有幾多同學係依到呢

attytang, 你好! 我仔仔都是升2C班.

請問你女女以前是不是讀民生幼稚園?
‹ 上一主題|下一主題