用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否減去宗教5分?
樓主: momochiu
go

應否減去宗教5分? [複製鏈接]

因為個個媽咪掛住樸學校唔得閒攪遊行,淨攪學校D野都玩左成年,所以一齊照舊,規則不變

原帖由 Reximom 於 08-11-28 15:40 發表

無錯, 無錯! 另一個例子係外傭稅!

小一選校規則無改變, 係因為大致上d人都覺得ok, 唔係因為一定要接受現實!

原帖由 andrewpapa 於 08-11-28 11:44 發表
personally, I stand for this 5 religious points.

This "5 points" not only for Catholic church members. But also for 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 like Christian Education Organization: SKH, Bapti ...

什麼大宗教只傳道給自己教友?減少不同宗教的學童入讀及接觸學校宗教的機會,是否學校的本意?
Jesus said, “Who need the doctor: the healthy or the sick?"

無宗教的學童投投報無宗教背景的學校時,是否應加『無宗教』分?

無人質疑"父/ 母為該小學的校董 has 20 points"or "父/ 母為該小學主辦社團的成員 has 5 points".  因為那是話。 校董都無能力為子女在自己的勢力範圍內留個位? 真的無膊頭可拍? 他們會要教署照顧?

有兄姊同校是必收.  首名出生子女只得加5 分.  又點有得比?

宗教加5分, 係為左該同宗教子弟可更多該宗教的道理。  自己又唔係法師, 大師, 神父, 修女, 所以才要送子女去professional 道學道理。

唔係同宗教d學校d老師同學(唔係所有學校都咁, 但怕自己唔好彩), 子女同人分享自己信仰時就給人大大聲話傻仔, 個世界係無你所信的, 個小朋友以後都唔會以自己個信仰為榮!

你們都知小朋友都好想fit in to peers, 一個星期先返church 一天, 你話做父母的是否要眼白白睇住小朋友lost faith?

而且教會學校都有收非教友子弟, 只係我們多了點點多的機會, 要減, 是否應先向old boy, old girl, 及 校董開刀?

自從用這方法派位後,年年都有人就這方面討論,宗教5分,真假教徒,假地址..... 我相信以後每年大家都仍然會陪迴這幾個問題上

原帖由 Reximom 於 08-11-28 15:06 發表
“就是有些人不接受現實”

吓, mug我地香港人一定要接受現實, 無權討論下呢個遊戲規則公唔公平, 再而要求政府檢討或修改個遊戲規則既咩?
香港幾時變到咁獨裁架? 如果我地係共產主義的國家就真係要接受現實既, 但 ...

學校一定跟你所講的"公平"規則嗎??點解拔萃,聖保羅轉做直資呀,就係唔想跟你所講o既"公平"規則,希望收生自己話晒事呀.

政府的津貼,對於band 2 3學校就重要,對於band 1,尤其係喇沙,瑪利諾呢類名校,真係唔志在,大不了轉做私校/直資,收$5000學費都有人讀啦,拔萃已經係樣辦.

學校有名就自然有利啦,呢個現實,唔係規則.

醒目開學勳章

原帖由 momochiu 於 08-11-27 19:29 發表
官校面前, 人人平等(除左有亞爸, 亞媽, 亞哥, 亞姊照...), 人人15分起點, 加唔加5分都一樣。

我非常同意教會應收非教友學生, 亦無希望只收教友, 只係想教友可以多少少機會入。

到底, 我重視的, 是子女大些機會得到 ...

吓!邊個話平等?我個囡入左女校,依家到個囝,剩係得10分既適齡分,咁係咪應該取消埋首名子女分呢?

其實如果減去D分全部大抽獎咪即係亞豬亞狗新移民等都一視同人入到去D名校, 到時想D名校唔轉曬直資就奇啦, 咁呢個社會的窮人就永遠冇機會去到D優質學校返學啦.宜家只係1半位係計分其實OK 架, 我仔仔都20分咪一樣1st round 入唔理想學校.

原帖由 joetsang 於 08-12-4 12:04 發表
其實如果減去D分全部大抽獎咪即係亞豬亞狗新移民等都一視同人入到去D名校, 到時想D名校唔轉曬直資就奇啦, 咁呢個社會的窮人就永遠冇機會去到D優質學校返學啦.宜家只係1半位係計分其實OK 架, 我仔仔都20分咪一樣1st r ...

good point!!

我唔係幫香港政府講野,其實日本,韓國及歐美國家,大部分名校都係私校來架,香港呢方面,已經算係幾"公平"了.

仲有,升小一,升中一,升大學,3個重要的階段,Lucky draw成分係逐步下降的:

升小一:8成Lucky draw,2成實力
升中一:4成Lucky draw,6成實力
升大學:10成實力,全無Lucky draw成分

政府呢幾年的教改,例如5 band變3 band, 減少每班人數等,政策傾向家長,已經令band 1名校好不滿,拔萃 & spcc已經首先反抗,轉為直資,再削學校的自主權,只會趕狗入窮巷,家長們可能會得不償失的.

如果大家都認為任何制度有唔公平既情況!  咁不如推行學卷制 (每卷的政府資源均等). 自己個別學生, 家長用自己既腳去表態. 想考邊間, 自己決定. 學校亦有自己既收生漂準.

你唔想同教友爭, 就唔好去報教會學校, 亦唔駛羨慕其他人. 因到時如果教會學校只選教友的話, 選擇減少了, 成績可能不一定能維持, 到時俾5分你, 你都未必想再入.  況且, 好多官津名校可以報名.  有能者, 選名校... 不一定是教會學校.

再者, 教會不是只挑選教友小朋友來傳道.  而是在有限的資源下, 教會辦學團體可能認為向其相同宗教的小朋友傳道來得比較有效益.  所以希望保留一定比例的教友學生.

請不要只羨慕教會用很多年努力及精神, 維持部分名校的成績及操行, 而要求其團體刪減挑選一定比例的教友的辦學態度.  

只是自己小小的想法!

原帖由 joetsang 於 08-12-4 12:04 發表
其實如果減去D分全部大抽獎咪即係亞豬亞狗新移民等都一視同人入到去D名校, 到時想D名校唔轉曬直資就奇啦, 咁呢個社會的窮人就永遠冇機會去到D優質學校返學啦.宜家只係1半位係計分其實OK 架, 我仔仔都20分咪一樣1st r ...

Please do not look down upon 新移民.  We all are 移民 by ancestor.

升小學點計分的問題是個死結來的。你話公不公平,真是各有各道理囉!
我讀間小學都執左笠囉!我個女第時只有首名子女果5分,頂曬籠揀同區的小學有5分,適齡有5分。(這15分基本上係人都有)。只怪我父母當年沒為我鋪路入名校囉!結果「禍延」幾代囉!笑笑笑!

我反而一直都有此想法, 如果, 教會的使命是要把福音廣傳於萬世, 吸納那些現在不是教徒的子女, 不是更能把天主/耶穌的真理宣揚出去嗎?

如果, 這些父母已經是信徒的, 如果經過學道而接受洗禮的, 他們果信有宗教的主宰的, 自然也會把信仰介紹給自己的小朋友, 他們的小朋友自然也會成為教徒;

如果, 這些父母不是信徒的, 但子女卻有領洗紙, 是什麼原因呢?

有容乃大, 既來之則安之, ... 所以, 我認為如果真的有全能的父, 可否促使世界更公義, 帶領迷途的, 照著他們要走的路, 不是拼之於門外...

I'm very sorry, 有感而發, 是本人的心底話, 如有冒犯宗教人士, 請多多包容.

原帖由 jbettis32 於 08-12-4 16:37 發表

如果大家都認為任何制度有唔公平既情況!  咁不如推行學卷制 (每卷的政府資源均等). 自己個別學生, 家長用自己既腳去表態. 想考邊間, 自己決定. 學校亦有自己既收生漂準.

你唔想同教友爭, 就唔好去報教會學校, 亦唔駛羨慕其他人. 因到時如果教會學校只選教友的話, 選擇減少了, 成績可能不一定能維持, 到時俾5分你, 你都未必想再入.  況且, 好多官津名校可以報名.  有能者, 選名校... 不一定是教會學校.

再者, 教會不是只挑選教友小朋友來傳道.  而是在有限的資源下, 教會辦學團體可能認為向其相同宗教的小朋友傳道來得比較有效益.  所以希望保留一定比例的教友學生.

請不要只羨慕教會用很多年努力及精神, 維持部分名校的成績及操行, 而要求其團體刪減挑選一定比例的教友的辦學態度.  

只是自己小小的想法!
..
‹ 上一主題|下一主題