用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請 問現在還有那間幼稚園收生呀
樓主: Pkceddie
go

請 問現在還有那間幼稚園收生呀 [複製鏈接]

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-2 14:44 發表
祟真剩番少量下午班, 只有祟真有小學喎!! 我都IN左, 不過唔知收唔收, 不過自從KV唔收後, 我都對其他KG冇嘜信心, 雖然呀仔表現好好, 可以答晒老師問題.

...

又一村看相環境面積,大人見到都好開心啦,但擔心太活的教學及課程淺唔知有無功課做或升小一會否辛苦呢

其實如果你驚又一村課程淺, 金巴倫你實唔駛擔心. 我有朋友讀完, 升小一冇問題.   

原帖由 Pkceddie 於 08-12-3 00:14 發表

又一村看相環境面積,大人見到都好開心啦,但擔心太活的教學及課程淺唔知有無功課做或升小一會否辛苦呢

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-3 10:38 發表
其實如果你驚又一村課程淺, 金巴倫你實唔駛擔心. 我有朋友讀完, 升小一冇問題.   

唔該哂您,金巴倫己畀留位費崇真我唔in啦,st.c收pm但我應該放棄,因之前朋友讀完st.考直資冇一間入到呀,即時好down,學費又不平不如找一間樣樣平均算,現有宣道 、藍田迦南、九龍基督堂及又一村未in,培正未知請問如果潠怎揀呢

如果唔介意深水埗區可以去德貞試下,不過只剩下午班,我個女今日in 完收咗,in果個老師幾好,地方幾大,都唔差喎。

我朋友個女, 讀完金巴倫考到真光小學.

原帖由 Pkceddie 於 08-12-5 01:47 發表

唔該哂您,金巴倫己畀留位費崇真我唔in啦,st.c收pm但我應該放棄,因之前朋友讀完st.考直資冇一間入到呀,即時好down,學費又不平不如找一間樣樣平均算,現有宣道 、藍田迦南、九龍基督堂及又一村未in,培正未知請問如果潠 ...

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-9 09:45 發表
我朋友個女, 讀完金巴倫考到真光小學.

但我個仔呢架,金巴倫考到什麽小學呢

good choice, support

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-3 10:38 發表

13/12/08 in 咗又一村幼稚園户外遊樂場好大環境真係幾好及好新硬件設施幾好,如果返此間小朋友好開心的,老師們好親切,in 時配合得好及好了解學校唔似九龍塘二大名幼稚園咁趕鴨仔in,只聽人哋講點好法,又一村但程度又好似淺咗d,真係怕小一好辛苦,當天放棄咗九龍基督教幼稚園因報名單上即時會知in完收咗要畀留位費,好似冇得考慮,st c放棄啦

其實如果你真係好擔心小一問題, 金巴倫又真係有人試過. 又真係冇問題. 其實都唔駛諗啦!!

不過我有幾個朋友都覺得又一村好喎!! 有個朋友話小一派得唔錯喎!! 所以我先考佢,仲比左留位費全日班.

不過我因為呀仔到e+都唔肯換衫返學(n1), 所以我都係要搵間開心d. 最後我決定去創價下午班.

原帖由 Pkceddie 於 08-12-15 02:04 發表

13/12/08 in 咗又一村幼稚園户外遊樂場好大環境真係幾好及好新硬件設施幾好,如果返此間小朋友好開心的,老師們好親切,in 時配合得好及好了解學校唔似九龍塘二大名幼稚園咁趕鴨仔in,只聽人哋講點好法,又一村但程度 ...

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-15 10:36 發表
其實如果你真係好擔心小一問題, 金巴倫又真係有人試過. 又真係冇問題. 其實都唔駛諗啦!!

不過我有幾個朋友都覺得又一村好喎!! 有個朋友話小一派得唔錯喎!! 所以我先考佢,仲比左留位費全日班.

不過我因為呀仔到e+ ...

放棄咗st.c 會否錯誤的决定呢我怕後悔但首選培正請支持吓現留位金巴倫

依家係不係ST'CAT收咗你小朋友, 但放棄呀?

將軍澳可以試下翠茵(新都城),我阿仔讀N1都幾好,課程又ok(都幾深),阿仔讀左兩個月成日唱普通話歌(屋企無人講普通話),學得都唔錯!

原帖由 happyfamilybaby 於 08-12-15 22:13 發表
依家係不係ST'CAT收咗你小朋友, 但放棄呀?

係收咗st.cat pm 英中,但冇畀到留位費,留咗金巴倫
是否應該留咗位先算呢?

唔好諗番轉頭啦!! 你會好幸苦架!!
希望你收到培正的好消息!!

原帖由 Pkceddie 於 08-12-17 02:00 發表

是否應該留咗位先算呢?

原帖由 Pkceddie 於 08-12-17 02:00 發表

是否應該留咗位先算呢?

金巴倫 allocation result is quite good n u may visit their website for details.

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-17 18:19 發表
唔好諗番轉頭啦!! 你會好幸苦架!!
希望你收到培正的好消息!!

kimmiechiu
唔該哂,明天in崇真其實去學校in都幾累事因為要返ヱ夜放工好無時間倍寶寳,所以想找一間有愛心教育好d幼稚園,遲d選定學校又要搬屋就校綱媽媽唔易做.

個次我去in崇真, 我同呀仔都暈車浪!! 不過呀仔好快冇事, 我就辛苦成晚. 全程c6睇往呀仔!!

我d朋友好鍾意崇真架!! 不過就係國際班.
不過c6唔鍾意,同埋係主流班. 所以冇比留位啦!

要搬屋就校網, 我都想, 不過冇能力.

原帖由 Pkceddie 於 08-12-17 23:08 發表

kimmiechiu
唔該哂,明天in崇真其實去學校in都幾累事因為要返ヱ夜放工好無時間倍寶寳,所以想找一間有愛心教育好d幼稚園,遲d選定學校又要搬屋就校綱媽媽唔易做. ...

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-19 16:31 發表
個次我去in崇真, 我同呀仔都暈車浪!! 不過呀仔好快冇事, 我就辛苦成晚. 全程c6睇往呀仔!!

我d朋友好鍾意崇真架!! 不過就係國際班.
不過c6唔鍾意,同埋係主流班. 所以冇比留位啦!

要搬屋就校網, 我都想, 不過冇能力 ...

你是不是住好遠會暈車浪,我in 崇真都ok,但會否直升小學主流班會否過淺呢,培正收的話升中要24分如去其他中學因培正中中去其他bend 1 如差d,如崇真英小升中好似好d,中學對小朋友一生都好重要,回想我當時中學都好辛苦.

tko, 翠茵小宇宙唔錯,我個仔讀n1, 都幾開心
d ms 都好好人, 返左半年見家長, 已經講到俾我知阿仔係學校既小問題.

我之前係 tko 上 playgroup, 問過 playgroup d 導師, 佢話呢間課程都唔係淺架, 而且有英普班, 有全日班, 可以選擇, 又唔駛煩 tea time 食乜, 學校有人煮.

york 之前多雜費可能係因為佢轉左做學卷, 佢最近好似又申請轉返唔接受學卷, 可能唔會再有咁多雜費, 我都有朋友個仔係度讀, 佢話 k2 學校會安排好多活動 (當然自費), 不過佢就好 like, 唔駛再幫阿仔同圍搵地方學野

原帖由 Pkceddie 於 08-12-20 01:05 AM 發表

你是不是住好遠會暈車浪,我in 崇真都ok,但會否直升小學主流班會否過淺呢,培正收的話升中要24分如去其他中學因培正中中去其他bend 1 如差d,如崇真英小升中好似好d,中學對小朋友一生都好重要,回想我當時中學都好辛苦. ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

其實路程只係20分鐘, 但的士司機揸得唔多好. 所以就頭暈啦!!
聽人講祟真主流班都應該唔會淺!!
祟真英小好就好d, 不過應該好似都好辛苦架!!
如果讀培正出外補英文, 應該讀其他bend 1, 問題不大.
學校對小朋友重要, 但是都要睇下小朋友重唔重讀書先!!

原帖由 Pkceddie 於 08-12-20 01:05 發表

你是不是住好遠會暈車浪,我in 崇真都ok,但會否直升小學主流班會否過淺呢,培正收的話升中要24分如去其他中學因培正中中去其他bend 1 如差d,如崇真英小升中好似好d,中學對小朋友一生都好重要,回想我當時中學都好辛苦. ...
‹ 上一主題|下一主題