用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園k1
go

根德園k1 [複製鏈接]

根德園已收了家姐出年k1,現考慮出年細佬考k1會否容易帶到細佬入,因為應該出年考更多人爭,有沒有人有這經驗,知唔知如家姐在學校讀,細佬入的機會大不大呢???? ...
   0    0    0    0

Hi,

我個女今年K2, 仔仔剛收了明年讀K1.  我舊年問過阿囡的老師, 她說最緊要小朋友很出聲.  仔仔今次INTERVIEW, 都有答老師問題, 不過唔肯唱歌, 但最終都肯收, 所以我估姐姐讀緊都會有D幫助.

原帖由 poohzzz 於 08-11-30 18:58 發表
根德園已收了家姐出年k1,現考慮出年細佬考k1會否容易帶到細佬入,因為應該出年考更多人爭,有沒有人有這經驗,知唔知如家姐在學校讀,細佬入的機會大不大呢???? ... ...

我個仔 now K1,佢上年 interview 時都係冇唱到歌仔, 其他問題就有笞,都係直接收咗佢 ga,所以未必關有冇哥哥姐姐讀緊的事 wor...
下年,又到囡囡要 apply K1 la, 我都好想佢可以同哥哥一樣順利地入倒 KV啦
原帖由 CandyChing 於 08-11-30 22:57 發表
Hi,

我個女今年K2, 仔仔剛收了明年讀K1.  我舊年問過阿囡的老師, 她說最緊要小朋友很出聲.  仔仔今次INTERVIEW, 都有答老師問題, 不過唔肯唱歌, 但最終都肯收, 所以我估姐姐讀緊都會有D幫助.

...

有兄姊在校,起碼有第2次機會,(即second in), 多一次機會,咁仲吾係著數d? 我細女都係妹憑姊貴,second in後得左. (但如果second in都啞口無言,真係神先都幫吾倒, 吾收你,都冇話可說.) 但仲可以寫信表誠意, 有朋友真係到臨開學前ok左,所以有志者是....  我知有家長無論邊間收左(出名果幾間),都交足留位費,買斉書薄, 校車費....諗足一年, 所以有人會送/讓出書包,運動服等.

原帖由 poohzzz 於 08-11-30 18:58 發表
根德園已收了家姐出年k1,現考慮出年細佬考k1會否容易帶到細佬入,因為應該出年考更多人爭,有沒有人有這經驗,知唔知如家姐在學校讀,細佬入的機會大不大呢???? ... ...

今早我問咗一個k3姐姐的 mami, 原來真係有 2nd in 架, 不過老師會問考生讀緊kv的哥哥/姐姐考第幾 ga wor, 咁如果阿仔成績唔好,會唔會反而連累妹妹入唔倒kv呢?
原帖由 JESSTIFF 於 08-12-1 15:30 發表
有兄姊在校,起碼有第2次機會,(即second in), 多一次機會,咁仲吾係著數d? 我細女都係妹憑姊貴,second in後得左. (但如果second in都啞口無言,真係神先都幫吾倒, 吾收你,都冇話可說.) 但仲可以寫信表誠意, 有朋友真係 ...
‹ 上一主題|下一主題