用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生小學升民生中學機會大d嗎??
go

民生小學升民生中學機會大d嗎?? [複製鏈接]

我唔太明白升中的流程, 想請問一下升中過程, thx.

另外, 請問民生小學學生, 係咪升番民生書院的機會大呢??
   0    0    0    0

係架~
民生書院會留番大部分學額比民生小學
至於幾多%就唔知la...

有聯繫就25%
原帖由 lk362 於 08-12-1 19:38 發表
係架~
民生書院會留番大部分學額比民生小學
至於幾多%就唔知la...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

聽民生家長講,佢地保留學額超過130個。

咁係咪25% = 130個位??
咁F1共有多少個位呢??
THANK YOU!

原帖由 River2004 於 08-12-2 10:57 發表
聽民生家長講,佢地保留學額超過130個。

民生是否沒有派發小五呈分試的試卷及分數給學生?
可知全級排名?

聽講民生家長講佢地F.1好似開6班,保留學位約130個(小學一級好似200幾人),但因為無名次同分數呢d重要數據,佢地自行階段除左報原校,第二個選擇只有靠估,中下游學生最無所適從。到完成3次呈分試,學校先公布學生banding,所以,佢地雖然有中學backup,但一樣咁煩。

吓~! 如果估錯自己banding, 自行階段民生又唔收番, 第二階段咪好易選錯學校~! 點算????

原帖由 River2004 於 08-12-2 20:23 發表
聽講民生家長講佢地F.1好似開6班,保留學位約130個(小學一級好似200幾人),但因為無名次同分數呢d重要數據,佢地自行階段除左報原校,第二個選擇只有靠估,中下游學生最無所適從。到完成3次呈分試,學校先公布學生banding,所以,佢 ...

請問2012/13年全港中小學要脫龍, 咁民生咪唔可以有85%直上o羅~??

我識民生家長都係高小,脫龍與否對佢地無影響,所以佢地都話唔清楚。

如果你考慮緊民生小學,不如直接問下學校!

民生書院小學部有283個考生, 而直屬學額有133個, 照計大部分band1生都可以升上中學部. 學校最遲係2012年5月31日決定結唔結龍, 如果結, 就由2013年收既小一生開始, 二年級以上學生照舊係直屬, 2019年9月讀中一既開始直升. 如果唔結, 2019年9月升中一既就脫龍.

咁姐係話, 2004同2006年出世的小朋友, 一d好同壞的影響都冇喇播~ 結唔結龍都與我冇關了!

原帖由 khmama 於 08-12-4 00:03 發表
民生書院小學部有283個考生, 而直屬學額有133個, 照計大部分band1生都可以升上中學部. 學校最遲係2012年5月31日決定結唔結龍, 如果結, 就由2013年收既小一生開始, 二年級以上學生照舊係直屬, 2019年9月讀中一既開始 ...

原帖由 恩林 於 08-12-4 00:12 發表
咁姐係話, 2004同2006年出世的小朋友, 一d好同壞的影響都冇喇播~ 結唔結龍都與我冇關了!

咁又唔係, 2012年係最遲決定, 如果學校提早決定, 對你就有影響.
‹ 上一主題|下一主題