用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

原帖由 bkfans123 於 10-1-30 18:19 發表

係啦.. 所以我地日後有咩問題, 都係度提出, 好嗎 ? 咁樣就少d錯漏啦.

好提議!我贊成!

1B1今日派左默書範圍通告及考試卷了.
http://hk.myblog.yahoo.com/

1B2都派了.

仔仔考試表現大致上ok.  不過有一些卷的表現就差d.  最好是數學, 有100分; 最差是中文聆聽, 只有55分.

原帖由 bkfans123 於 10-2-2 15:18 發表
1B1今日派左默書範圍通告及考試卷了.

原帖由 DorisTSL 於 10-2-3 07:18 發表
1B2都派了.

仔仔考試表現大致上ok.  不過有一些卷的表現就差d.  最好是數學, 有100分; 最差是中文聆聽, 只有55分.

DorisTSL
咁arm的, 我阿仔都係數學100分, 又係中文聆聽55分, 吾知點解中文listening會咁差, 係未佢地聽果段文太長, 聽完就吾記得呢 ? 英文listening都無咁差的....

請問華仁的小一中/英/數是用那間出版社的書?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 bkfans123 於 10-2-4 16:40 發表

DorisTSL
咁arm的, 我阿仔都係數學100分, 又係中文聆聽55分, 吾知點解中文listening會咁差, 係未佢地聽果段文太長, 聽完就吾記得呢 ? 英文listening都無咁差的.... ...

係啦,我仔仔又係中文聆聽最差,英文聆聽仲100分,其他科都考得ok。

我諗真係要俾佢做下中文d聆聽練習先得,英文都話有本Listening,同埋我見英文老師上台講d英文都好流利,平時上堂應該都可以訓練到仔仔聆聽能力,而且又有Net teacher,所以英文我就唔買俾佢做喇。

中文就真係要惡補下。考得真係好鬼差。

wy1111,

請問哪裡有聆聽練習賣?  我在書局找不到.  如果有, 可否PM給我?

另外, 你們的小朋友在學校有沒有喝水?  我仔仔近期開始唔飲水.  成樽水帶返屋企.  有時連零食盒都冇開過.  我估佢一定係掛住打籃球.

原帖由 wy1111 於 10-2-4 19:18 發表

係啦,我仔仔又係中文聆聽最差,英文聆聽仲100分,其他科都考得ok。

我諗真係要俾佢做下中文d聆聽練習先得,英文都話有本Listening,同埋我見英文老師上台講d英文都好流利,平時上堂應該都可以訓練到仔仔聆聽能力,而且又有Net te ...

P54-55

Hope my son marked it correctly.

原帖由 2001122 於 10-2-5 19:57 發表
Hi 1A2 Parents,

May I ask which pages should be done for "Chinese Week 26 exercise" nei...??  My son didn't mark the page number ar....><

Thanks!

唉....我真係唔識得點教仔做功課....
仔完全無興趣做功課, 1d都唔專心, d字寫得求其又核突.....

檯面上無論eraser, 鉛筆, 尺子, 全部都可以玩1餐, 就係唔做功課......

help, 我無EQ再教仔啦!

bobomama,

我仔仔都有這問題.  每天做功課都要有人全程坐隔離.  只要一唔提佢, 佢就雲遊.  溫書時的情況更差.  希望佢地大個D時會改善.

原帖由 bobomama 於 10-2-5 23:15 發表
仔完全無興趣做功課, 1d都唔專心, d字寫得求其又核突.....

檯面上無論eraser, 鉛筆, 尺子, 全部都可以玩1餐, 就係唔做功課......

help, 我無EQ再教仔啦! ...

DorisTSL,

我家大少都要全程坐隔離....
行開1陣, d文具變晒飛機大砲玩具, 再唔係就雲遊!

唉.....上午班還好, 下午班d時間卡係中間, d時間非常唔好用, 放學後沖涼休息1陣, 然後dinner, 時間已經所剩無幾, 仲要1半時間玩左去, 唔好話溫書/備課啦.....

大家努力!

原帖由 DorisTSL 於 10-2-6 08:25 發表
bobomama,

我仔仔都有這問題.  每天做功課都要有人全程坐隔離.  只要一唔提佢, 佢就雲遊.  溫書時的情況更差.  希望佢地大個D時會改善.

回覆 4# bobomama 的文章

就黎放假, 希望唔好咁多假期功課…
多功課的話, 應該會係一個勞嘈新年…
哈哈!

原帖由 bobomama 於 10-2-5 23:15 發表

help, 我無EQ再教仔啦! ...

bobomama
吾好氣餒呀...阿仔都係一年級'姐', 講得好d, 同k3無咩分別, 係怒氣d的了, 就算e+有d女仔都會無時定, 我阿仔都會好似雲遊四海咁, 上學期我都會坐係佢隔離睇住佢做功課, 做完又幫佢check, 但下學期開始我要佢自己做, 吾做完無得睇電視, 功課吾識就睇書做, 錯左就錯左, 而且老師叫佢改正佢會深刻.
寫字太過肉酸就erase, 要佢再寫過, 相信試得幾次佢會慢慢寫好d的了.
我大仔以前都係返下午班, 放學返黎就沖涼食飯, 食完飯比佢休息/玩一陣約8:00做功課, 做完就溫習一陣...

bkfans123,

多謝分享!

你就好啦, 咁快可以叫仔仔自己做, 我一離開功課檯, 我仔就覺得我唔錫佢, 唔陪佢.....

對佢來講, 媽媽行開, 要自己1個人坐係庶做功課, 係1個懲罰!

原帖由 bkfans123 於 10-2-10 15:35 發表

bobomama
吾好氣餒呀...阿仔都係一年級'姐', 講得好d, 同k3無咩分別, 係怒氣d的了, 就算e+有d女仔都會無時定, 我阿仔都會好似雲遊四海咁, 上學期我都會坐係佢隔離睇住佢做功課, 做完又幫佢check, 但下學期開始我要 ...

原帖由 bobomama 於 10-2-11 10:21 發表
bkfans123,

多謝分享!

你就好啦, 咁快可以叫仔仔自己做, 我一離開功課檯, 我仔就覺得我唔錫佢, 唔陪佢.....

對佢來講, 媽媽行開, 要自己1個人坐係庶做功課, 係1個懲罰!

...

吾好客氣啦..  
可能係我惡啦, 加上我同佢講, 如果佢吾自己去做, 代表佢吾識, 咁就要用多d時間溫習, 少d時間玩/睇tv. 咁佢就自己做喇, 當然有時都要我解下題, 但我就吾會坐係佢隔離, 慢慢佢就會慣, 因我有經驗, 大仔就係以前成日要我陪佢做功課, 直至5年級, 所以細仔我要學識早d放手.

同各位拜個早年先:

預祝各位新年進步, 心想事成, 最緊要係身體健康 !!

我都祝大家身體健康, 事事順利, 小朋友聽教聽話.

原帖由 bobomama 於 10-2-12 10:28 發表
同各位拜個早年先:

預祝各位新年進步, 心想事成, 最緊要係身體健康 !!

Hi 1A2家長,
今次輪到我求救啦!
請問26週4, 5, 8, 9, 10, 11;
係做Ex. 定係Page No.?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題