用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

常識好似有生字俾.  我估他們只需要認到生字就可以.  常識和英文, 我會等星期三後先同仔仔溫.

昨晚同仔仔溫錢幣.  仔仔唔明白'一元可換多少個二角'這類題目.有冇家長可以俾些tips, 怎樣可以教他明白?

原帖由 twu_hk 於 10-4-8 17:45 發表

我都淨係溫左老師比個幾張中文紙咋, 老公昨晚話讀左英文喎, 係常識多字d, 其他都ok啦.

原帖由 DorisTSL 於 10-4-9 13:40 發表
常識好似有生字俾.  我估他們只需要認到生字就可以.  常識和英文, 我會等星期三後先同仔仔溫.

昨晚同仔仔溫錢幣.  仔仔唔明白'一元可換多少個二角'這類題目.有冇家長可以俾些tips, 怎樣可以教他明白?

...

溫錢真係好頭痛,問佢有6 個2 毫即係=?,教左好耐......
我諗到佢地咪學過2同5數 一數,用呢個方法......佢知道10毫=1元,用2.4.6.8.10.12先答到我1元2毫.

數學溫習.....
仔既文字題都好弱, x比y多(少), 成日都唔明應該+定- ......
反而d $$$好似好d, 我搭巴士時候, 預備1大堆coins亞仔慢慢揀combination, 當做練習.....

填充係有生字俾佢揀, 但係簡答無呢…

大家好..
好快又測了2科了, 係時候溫英文,常識了. 大家繼續努力呀 .

1B1家長
係華仁網有1b1旅行相片呀, 去睇下啦..
http://hk.myblog.yahoo.com/

小測終於完了.  不過下星期開始又有中默.
星期六想帶仔仔女女出去玩.  希望天氣會好轉.

原帖由 bkfans123 於 10-4-14 15:01 發表
大家好..
好快又測了2科了, 係時候溫英文,常識了. 大家繼續努力呀 .

1B1家長
係華仁網有1b1旅行相片呀, 去睇下啦..

休息幾個星期, 再為考試努力!
呢個weekend, 盡情去玩吧!

原帖由 DorisTSL 於 10-4-22 13:58 發表
小測終於完了.  不過下星期開始又有中默.
星期六想帶仔仔女女出去玩.  希望天氣會好轉.

請問有沒有家長知道何時是換夏季校服的日子?

醒目開學勳章

好似未有正式通告,BUT我見有學生已換了夏季。
另我想問下1A2班的媽媽,知唔知今個WEEK要唔要默中/英文?THS!

bonbon123,

之前出過notice, 現在在冬夏季校服交替期嗎!
我仔都看天氣, 1日冬1日夏咁換來換去....
但就一定要full set, 例如, 唔可以短袖shirt + 長褲lor....

For 默書, next Monday, 3May 中文讀默第12課 :)

原帖由 bonbon123 於 10-4-25 22:20 發表
好似未有正式通告,BUT我見有學生已換了夏季。
另我想問下1A2班的媽媽,知唔知今個WEEK要唔要默中/英文?THS!

醒目開學勳章

bobomama,

thank you very much!

Hi, all,
didn't chat here with you all for long time la.

last night, miss wong (head teacher) called me and discuss the performance of my son.  she is really a good teacher.  we can chat for longer than the report distribution date.  besides, miss yiu (chinese teacher also called b4 easter holiday).  i think WY's teachers are really good.  they will follow up the progress of each student.
升P.1 la~

唉....點解差不多次次中英文默書都係同1個星期進行嫁?

我諗係因為中默次數多d, 咁英文一默書就會撞到中文默書…

hi 1B1家長
小兒星期一及今日都請了假, 可否告知這兩天的功課 呢 ?
thank you thank you
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

1A2 mom,

不好意思,想問下今天的功課中文作業是做哪課,因為我仔寫做第14課+改正,但14課已做了,老師亦改了,第13和15課就未做,不知是否他抄錯手冊?THS!

I have also asked another parent.  My son also only wrote 14.  It should be 改14.  (pls. also check pm )

原帖由 bonbon123 於 10-5-5 22:39 發表
1A2 mom,

不好意思,想問下今天的功課中文作業是做哪課,因為我仔寫做第14課+改正,但14課已做了,老師亦改了,第13和15課就未做,不知是否他抄錯手冊?THS!

升P.1 la~

醒目開學勳章

多謝holmanma.
另想問今個星期5是否有母親節活動,阿仔說會邀請母親早會時出席,但又冇出通告。
大家知道詳情嗎?你地會到嗎?THS!

Friday - I don't know wow. (I just know that they will go to the Park on this friday).  Let me ask my son tonight first.  Thx.

原帖由 bonbon123 於 10-5-6 08:15 發表
多謝holmanma.
另想問今個星期5是否有母親節活動,阿仔說會邀請母親早會時出席,但又冇出通告。
大家知道詳情嗎?你地會到嗎?THS!
升P.1 la~

天公不造美!

每次可以學校外遊, 都落雨既?
今次會唔會再改期呢?
‹ 上一主題|下一主題