用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

Hi,

我亦是1A2媽媽.大家好!

3/9 因手冊沒說要交中文功課,我沒有放回worksheet,Ms Wong即寫手冊說欠交,故我估7/9要交回另一張worksheet.

仔仔話中作堂好多人沒有中文書,包括我,大家下次記得.

(deleted)

I like the class teacher Ms. Wong who looks calm, mature and confident.  I have high hope on her.

原帖由 2001122 於 09-9-5 10:08 發表
Hi 1A2 parents,

想請問吓...手冊上中文補充欄上的"寫字一" 是指セ嘢呢?
是否尋日派的中文練習紙呢??

對唔住各位!  我弄錯了14m 及 24m, 不要坐14m, 我混淆了.應該只有24m才到.

http://www.td.gov.hk/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/hong_kong_island_gmb_routes/hk_24a/index_tc.htm

原帖由 bonbon123 於 09-9-6 10:39 發表
我又係唔記得帶,欠交! :(

阿仔都好鍾意MS WONG,我覺得佢都幾好,幾NICE!

14M可以去學校嗎?有機會試下先!

仔仔話今天圖書堂好開心,明天起可憑圖書証於小息借書,但我心想借得書來連一啖水亦趕不及飲.
常識科本書一直沒有用,可能不跟書教.
我記起了,小巴去到Wan Chai常常客滿,不如行上去無甘嬲!

Hi hhmum,

唉! 一定好激氣,因我個仔亦試過有書話無書(比本大書壓住睇唔到!),不如放埋我入書包等我幫吓手:>

死啦!仔仔坐最後看不清d字,抄錯許多字,他說老師叫後座同學出來望吓才返位抄,唔通日日要出位睇...十月起,可能要上來求救了.

原帖由 2001122 於 09-9-8 10:23 發表
Hi All,

尋日阿囝竟然睇唔到張中工係功課袋, 又比人寫"欠交"!!! 真係要再三提佢!!!

阿仔尋日放學返黎, 超開心咁....因為佢做組長wor!!

hhmum,
呀! 好彩啫!! 只係整濕少少!! ...

大家有沒有想過向學校反映延長網上手冊服務, 其實聽說一些進取小學全年有網上手冊紀錄, 一個月對傾向操疏的男生實不足夠,一年就差不多了,但我不知向誰反映會最合宜,學務主任? 副校?

IA2家長,

我亦不明白,書包內未見中文習作派回???故只有做樂思吧!

今日到我阿仔失書(Primary Longman Express),唉...明天要去校查查了!不知是否錯給同學.

原帖由 bonbon123 於 09-9-11 21:30 發表
各位1a2的媽媽:

頭先上網CHECK個仔的手冊,發覺他寫少了一項補充p4-5,是否即是"樂思中文26周"?

1A2家長

我回校問了,是做樂思(原來「補充」是指「樂思」).
今日很多家長去觀校, 學校真喺free, 真透明.

原帖由 2001122 於 09-9-12 10:21 發表
Hi,

I think so... as 樂思 starts the exercise from P.4 as well.... ^^

Hi 2001122,

你有沒有跟Ms Wong傾?她說話簡單直接,亦有耐性,我都算放心,D仔幾乖,有看書,有安靜坐,沒什麽推撞.

原帖由 2001122 於 09-9-12 12:35 發表
hi rtam,

Me2, I go there today as well ^^

Hi bkfans123,

是上堂前,可以看長一點,家長會稍稍行入D看,OK的,不會有人話,最重要是行動上以不騷擾學生及教師為重,小息只有15分鐘,太短了. 學校一眼看完,不用約定了.

我亦不會常去,免兒子感到自己仍是BB.

原帖由 bkfans123 於 09-9-12 22:40 發表

hi rtam
想請問下你係未在小息時間去觀校呢 ? 係未係汽水機果度等阿仔 ? and要事先同阿仔講家係果度等嫁 ?
thank you than you .

7:05am已有家長在那裡.

原帖由 bonbon123 於 09-9-13 07:49 發表
你上堂前的意思是7:35AM之前?
咁有冇睇埋上課? 多唔多其他家長?

1A2 parents,

I also think that the assessment form is for reference only, no need to return.  Otherwise, they won't attach it with the student handbook.  But to play safe, I signed it so that teacher know that I have seen it.
PTA 4-5, my son crossed it out.  He said that after he wrote it, the teacher told him that it's wrong, this info is not for him, so he was told to cross it.
I also think that the school is so good so free that they always welcome parents' visit.  As long as the janitors at the entrance pay attention no bad guys take away our children, then it should be fine.

my son's version is

快樂
課室
大家
學習

坐好
真快樂

原帖由 Holmanma 於 09-9-21 20:45 發表
hi, can 1a2 parents help to confirm below 中詞 are correct?  Thanks.
快樂
課室
大家
學習

全對,我仔寫埋通告64/2.
另檢視表明天交.
唉!胙日做功課至11:30pm,好多呀!今日正常D.

原帖由 hhmum 於 09-9-24 20:44 發表

我個仔保母車都一定要帶.

點解上網睇唔到今日功課,可否大家交流下.
中文/寫字冊 p.7-8
       2/10預默(一)

英文/G.E.1

數學/作業5A ,B

檢視表唔知幾時交? ...

其實應該分開10個10個分兩次寫,唔明點解堆埋,暫時偶然發生.算啦!

係呀,默書好快來,繼續互相提點吧!

原帖由 bobomama 於 09-9-25 12:17 發表
原來你地都有呢個問題...
我之前都唔敢提出添...
我以為係我大驚小怪炸!

20個詞語寫兩次....
多之餘根本無辦法記得寫法/讀音....
個人覺得咁做浪費時間兼學唔到野lor!

...

hhmun,

可能一時比漏,同仔仔打打氣,叫他忍耐等侯,好快有過條仲靘!!

原帖由 hhmum 於 09-9-26 20:55 發表
阿仔話今日超唔開心, 咪派左本成長課工作紙阿仔話佢無左側面果條野佢問黃老師,老師叫佢唔好講 佢話成班都有得佢一個無唔知你地係咪全部都有呢 星期一會問老師妳咁講係咩意思,咁會唔唔比返 ...

1A2 Parents,

我亦不明聚寶盆是什麼功課?我估是交本書出來而未必有功課做???

默書喺阿媽嘅酷刑,咁悶,大人細佬都怕

好感動呀 ...學校決定extend online家課冊至10月31日,多謝家教會反映,多謝校長體諒,多謝staff付出時間,願意體恤民情而變通就是好學校!!!:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題