用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

Hi,

我個best friend既囝囝係讀1B2,請問各位媽媽知唔知學校附近有無邊間補習社係專攻番禺會所華仁小學, 因為我朋友要返工,無時間跟佢功課及溫書。

謝謝

原帖由 DorisTSL 於 09-9-9 13:27 發表
Hi bkfans123,

My son is in 1B2.
He has met the same problem.  He kept his HW in the HW bag but he couldn't find the HW.  At the end, the teacher asked him for the handbook.  It's funny that he got th ...

Hi Doris,

我想請問今日是否中文要寫詞語4行呀?

因為我朋友既仔仔(1B2), 完全唔知要做咩功課。

thanks!

原帖由 bkfans123 於 09-9-9 12:34 發表

hi 你好
我阿仔係1b1的.
以下有幾間補習社資料, 係註冊時係門口派的, 你試打電話去問下..
1) 慧明教育中心 - 銅鑼灣時代廣場後面 (tel. 28817239)
2)集智團 - 軒尼詩道近鵝頸橋 (tel. 28918912)
3) 雅汶學會 - 軒 ...

thank you so much!

原帖由 DorisTSL 於 09-9-9 19:04 發表
My son didn't know what words to copy.  I just asked him to copy the four words he wrote on Monday.

我個best fd話佢仔仔只係圈左3個新詞語, 漏左一個詞語, 到最後我同佢兩個唯有自己估一個詞語俾佢仔仔寫, 我個fd真係激到CC吓

我個fd試過打電話去另一同學仔問佢, 點知果位同學仔仲攪笑, 佢話係做寫字冊第一頁, 真係..........

我每日都會同我個best fd, 有緊密聯系, 佢個仔好似我半邊仔, 所以以後真係要各位媽媽多多指教!

Doris,

請問勞作袋裏有個網袋係有咩用途呢?

thanks!

原帖由 DorisTSL 於 09-9-11 15:23 發表
楊楊媽,

Is that the one with the school logo?  It's for HW.  Students have to keep the handbook, reply slips and the HW inside.   

OH.....thanks!

你點解會知既?
係你仔仔講?
我個半邊仔真係咩都唔知, 成日好似遊魂咁

原帖由 rtam 於 09-9-11 16:26 發表
大家有沒有想過向學校反映延長網上手冊服務, 其實聽說一些進取小學全年有網上手冊紀錄, 一個月對傾向操疏的男生實不足夠,一年就差不多了,但我不知向誰反映會最合宜,學務主任? 副校? ...

我第一個贊成..........廷長網上手冊

其實有好多學校P1係成年都有得網上check手冊

原帖由 2001122 於 09-9-18 11:52 發表
"唉....日日都要做工課check家課冊都好似猜謎咁"Totally agreed!! whakakaka!!

X 3=

上星期已第一次中文, 英文默書, 小朋友OK嗎?

想請問大家係點樣同小朋友溫英文默書架? 如小朋友好抗拒英文, 點算呢?

中文/英文默書總平分會否顯示係成績表上呢?

原帖由 bkfans123 於 09-10-12 15:14 發表
hi 揚揚媽
我阿仔係默書方面都o.k., 中文好d, 英文就有d難度, 因範圍較多.  不過都o.k.的.

=============
hi twu_hk
我見本中文書都無釘住, 但今日就派左份默書通告, 係包括中英文的. ...

可否分享吓你地點樣幫小朋友溫英文默書呢?

真係好頭痛!

原帖由 bkfans123 於 09-10-12 16:27 發表

我地的pre-dict.有10句呀....

而我地pre-dict.有6句, 正式默時有10句

原帖由 bkfans123 於 09-10-12 16:12 發表

佢係平時做exc.時對有d較短的字都有d印象的了, 咁就容易d, 而較長的字, 我會叫阿仔睇住個字串3-5次, 跟住'姐'住個未自己串下, 如果得的, 就用同樣方法串第二個字, 串到第二個字喇, 又叫佢串番第一個字, 如此類推,  ...

有用你呢個方法, 但唔work, 依然記唔入腦

請問你地既小朋友係自己跟, 定還是請補習姐姐跟或去補習社呢?

原帖由 hhmum 於 09-10-13 18:47 發表
1A2班英文默書又改期,係咪得佢地一班仲未默呢 .
點解一定要等汪老師返來先默,依家教到英文第4課我
都唔敢同佢串咁多字住驚佢太多唔記得.

我地1B2下星期一要默第二次英文啦,希望今早有好成績啦!
‹ 上一主題|下一主題