用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎 34區 可否比D意見, 謝
go

大抽獎 34區 可否比D意見, 謝 [複製鏈接]

我個女沒有申請直資, 在自行派位上選同區的馬頭涌官立又落空, 請問如我在大抽獎中

甲部Choice 1選番馬頭涌官立; choice 2選協恩
乙部choice 1 選馬頭涌官立; choice 2 選協恩; choice 3 選合一堂; choice 4 選農甫道官立

你們看如何?最有機會入邊間?馬頭涌官立有沒有叩門位?

但我個心15/16, 你們知道我選的學校校風與派中學位如何?
   0    0    0    0

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 12:28 發表
我個女沒有申請直資, 在自行派位上選同區的馬頭涌官立又落空, 請問如我在大抽獎中

甲部Choice 1選番馬頭涌官立; choice 2選協恩
乙部choice 1 選馬頭涌官立; choice 2 選協恩; choice 3 選合一堂; choice 4 選農甫 ...

乙部 - choice 2 及 choice 4 有問題 woo... 呢2問放 choice 1都未必得 , 你浪費左 choice 2 ...

以你排位結果好彩就派到係入馬頭涌, 唔好彩就會派合一堂

hugub

甲部choice2都唔駛諗入得(只可二選一),之後乙部頭一二志願都係只可二選一,之後除左合一堂易入之外,農圃道放第四都唔駛諗可以入到。

如果妳想搏叩門,一係放棄協恩(放第二只係浪費個志願),只要馬頭涌,就算唔得要叩門時都表示到誠意。

謝謝大家的意見!

我收到大家的訊息是協恩及農官唔放甲及乙部的choice 1, 應該都唔使諗.

如此, 我想我會選 "馬頭涌" 作甲及乙部的Choice 1, 因我知 "協恩" 要求小朋友好多通識知識, 父母要有很多時間陪他們作課外參考及上課後要替子女補課, 而好是個Working Mother, 仲有1.5歲的阿妹要湊, 我估馬頭涌會讓我輕鬆點, 因聽說至少他們會教懂小朋友課本, 父母只需要同他們溫習.

但我想Clarify 一些疑問,
1) 如我甲部選了2間, 乙部的choice 1是否會變成Choice 3?
2) 是否甲部只選一間, 而乙部choice 1又選那間學校, 在叩門時是否會有誠意分?

如我甲部只選 "馬頭涌", 乙部 Choice 1 "馬頭涌", Choice 2 " 農甫道官立", Choice 3 "知一堂", 大家點睇?

在34區, 仲有什麼學校建議?

先謝謝大家寶貴意見!

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 15:23 發表
謝謝大家的意見!

我收到大家的訊息是協恩及農官唔放甲及乙部的choice 1, 應該都唔使諗.

如此, 我想我會選 "馬頭涌" 作甲及乙部的Choice 1, 因我知 "協恩" 要求小朋友好多通識知識, 父母要有很多時間陪他們作課外 ...

甲部是可以誇區 , 乙部是本區, 所以2part係分開既...

net 34 有冇留意獻主會小學

hi,

獻主會, 如放第2有冇機??
同埋2間有乜分別?

thanks!

原帖由 hugub 於 08-12-2 15:33 發表

甲部是可以誇區 , 乙部是本區, 所以2part係分開既...

net 34 有冇留意獻主會小學

34區還有聖羅撒. 放在乙一比起HYPS有較大把握.

但是... 如有backup, 當然是碰運氣抽HYPS.

獻主會??沒有太多認識?

可否比 d comment 依間學校? Thanks.

要考慮一點係聖羅撒係2009年1月要暫遷校舍到坪石邨喎!

原帖由 baekdoosan 於 08-12-2 16:22 發表
34區還有聖羅撒. 放在乙一比起HYPS有較大把握.

但是... 如有backup, 當然是碰運氣抽HYPS.

原帖由 Yingmom 於 08-12-2 16:50 發表
要考慮一點係聖羅撒係2009年1月要暫遷校舍到坪石邨喎!

聖羅撒遷校舍到坪石邨,咁校舍是否會更好,抑或更差?

但我聽聞聖羅撒換了校長(前LS校長),現在的ranking不比協恩差!(這個我都只是道聽途說,實在有待在學的家長告之。)

是鮑陳慧兒校長嗎? 我以為她退休了??

我只知鮑校長現在是聖羅撒校舍工程的總負責人, 不知道她是小學部校長...

原帖由 janfion 於 08-12-2 20:32 發表

聖羅撒遷校舍到坪石邨,咁校舍是否會更好,抑或更差?

但我聽聞聖羅撒換了校長(前LS校長),現在的ranking不比協恩差!(這個我都只是道聽途說,實在有待在學的家長告之。) ...

Hi nicolemummy,

我較早前sent了私人傳訊給您,不知您是否收到?今晚在女兒睡覺前,和她「商量」了第二輪政府派位的排位次序計劃。

有時,我覺得雖然小朋友只是五歲,但不知是否時代進步了,資訊發達了,孩子都比過往的成熟多了,我覺得他們都有選擇的權利,因為「用家」是他們自己,將來或以後,或可免卻一點埋怨,因為她自己都有份參予決定的。

噢, 謝謝你的pm. 我現在去看看.

原帖由 janfion 於 08-12-2 22:09 發表
Hi nicolemummy,

我較早前sent了私人傳訊給您,不知您是否收到?今晚在女兒睡覺前,和她「商量」了第二輪政府派位的排位次序計劃。

有時,我覺得雖然小朋友只是五歲,但不知是否時代進步了,資訊發達了,孩子都比過往的成熟多了, ...

咁請問如果係男仔的話,我係:
甲部: 陳瑞祺(1st choice),馬頭涌官小 - 紅磡灣(2nd choice),九龍塘官小(3rd choice)
乙部: 陳瑞祺,農圃道官小,馬頭涌官小-褔祥街!34區其它揀唔落手
咁揀法OK嗎?

我都有諗聖羅撤,但我同之前的一位媽咪一樣, 唔知遷校後會否對教學有影響, 至於是否LS的舊校, 請指教!

另外, 有聽說馬頭涌(福祥街)今年都換了校長, 唔知他的辦學理念與作風會否對學生有正面影響, 請指教!

原帖由 bbkintong 於 08-12-3 01:15 PM 發表
咁請問如果係男仔的話,我係:
甲部: 陳瑞祺(1st choice),馬頭涌官小 - 紅磡灣(2nd choice),九龍塘官小(3rd choice)
乙部: 陳瑞祺,農圃道官小,馬頭涌官小-褔祥街!34區其它揀唔落手
咁揀法OK嗎? ...

甲第二唔得(一定入唔到),乙第三填馬頭涌又係浪費左個位,如果第一唔中,第二已經未必得(好多人都會填農圃道第一),之後冇埋第三,好可能唔知派去邊度。

我諗妳要考慮第三位放獻主會(以及馬樂善)、基道、牧愛或靈光等先有機。

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-3 18:20 發表

甲第二唔得(一定入唔到),乙第三填馬頭涌又係浪費左個位,如果第一唔中,第二已經未必得(好多人都會填農圃道第一),之後冇埋第三,好可能唔知派去邊度。

我諗妳要考慮第三位放獻主會(以及馬樂善)、基道、牧愛或靈光等先有機 ...

唔係一舊飯:
咁點解兩間馬頭涌一定入唔到呢?,係難在係邊呢?
咁甲部,我將2,3的位置掉轉,乙部第三放獻主會,第四先放馬頭涌(福祥街)。兩間獻主會邊間好d呢?
我其實係牧愛的舊生

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 11:33 AM 發表

唔係一舊飯:
咁點解兩間馬頭涌一定入唔到呢?,係難在係邊呢?
咁甲部,我將2,3的位置掉轉,乙部第三放獻主會,第四先放馬頭涌(福祥街)。兩間獻主會邊間好d呢?
我其實係牧愛的舊生 ...

唔係難唔難,而係官校多資源,而且冇宗教背景,好多人都會選做第一志願。你放依幾間多人揀嘅學校係第二同三志願,第一都抽唔到你時,之後就更加唔駛諗。

我認為甲部填一間,乙部再重覆(如甲一填自己個區),之後就要揀d覺得好而又少d人首選嘅學校。

我自己都係34區,都煩緊出年點揀。

搏協恩又未必入到,入唔到又冇得叩門,而且又唔知會派去邊間。如果有又好又平直資學校收個女,我諗我會放棄大抽獎。

唔知其他家長有冇好意見。

跟據往年

馬頭涌、農圃、陳瑞琪、協恩和 St. Rose 是但一間放第二志願都唔會入到。因為第一志願都入唔哂。

如果你排哂一至五志願,第一志願入唔到,你會派到唔知乜小學跨區唔定。34 係重災區。

二三志願放兩間獻主會(土下午班分拆),唔差ga!隱陣D!你入去school 個網check check升中好似有40%升英中

聖羅撒遷校舍之後好似少左一班。中學都幾遠

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 13:51 發表

唔係難唔難,而係官校多資源,而且冇宗教背景,好多人都會選做第一志願。你放依幾間多人揀嘅學校係第二同三志願,第一都抽唔到你時,之後就更加唔駛諗。

我認為甲部填一間,乙部再重覆(如甲一填自己個區),之後就要揀d覺得好而 ...

Many thanks! 唔係一舊飯 & wensi
03年唔係出生率最低咩

‹ 上一主題|下一主題