用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎 34區 可否比D意見, 謝
樓主: little-sarah
go

大抽獎 34區 可否比D意見, 謝 [複製鏈接]

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 06:31 PM 發表

Many thanks! 唔係一舊飯 & wensi
03年唔係出生率最低咩

有部份學校轉小班,更加少學位。

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 19:53 發表

有部份學校轉小班,更加少學位。

唔好意思,想問多次,農圃,馬頭涌官小,陳瑞祺,只可以三揀一,放係choice 1。Choice 2 揀其它2線小學
如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,兩間獻主會,靈光:天主教領,牧愛etc。咁ga選擇ok 嗎?

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 09:58 PM 發表

唔好意思,想問多次,農圃,馬頭涌官小,陳瑞祺,只可以三揀一,放係choice 1。Choice 2 揀其它2線小學
如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,兩間獻主會,靈光:天主教領,牧愛et ...

我所知甲一唔好填哂,如果你心目中只有本區學校,就只填個間係第一志願,因為如果仲有2同3,電腦就會用多左step去處理,之後先到乙部,咁就會蝕底左。(唔知我有冇講錯)

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級少人爭學校。

如果你心目中只有陳瑞祺,就放佢係甲1同乙1,乙2、3就要考慮係獻主會及馬樂善,之後就會係基道、靈光、牧愛、合一堂、領島等。再放農小、馬頭涌、協恩等多人首選嘅學校係乙2及打後位置一定100%冇得入。

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 18:31 發表

Many thanks! 唔係一舊飯 & wensi
03年唔係出生率最低咩

出生率再低D人都係選個幾間school ga la!生率低只會對二三線ge小學有影嚮。
仲有今年D人話經濟唔好,中產ge原本讀私小ge 都會抽返大抽獎。

原帖由 bbkintong 於 08-12-4 21:58 發表

如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,ccccccccccccc,靈光:天主教領,牧愛et ...

甲(1)陳瑞祺好la!(2)(3)都唔會入ga!

why 乙(1)農圃?............你喜歡那一間甲乙都放第一志願統一D好。叩門都好睇D。

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂,唔知而家係咪你查一下。

兩間獻主會放二三志願好D。

陳瑞祺叩門位一班大概有1至兩個 total around 8-10

C6係農圃舊生,自行有20分應該可以順利入到.但係又想對女入女校,所以首選係協恩.但係知機會好渺茫.所以好煩惱.到時唔知點揀????如放棄抽協恩(首位),聖羅撒放第一,機會大不大???請問農圃道和聖羅撒那一家會比較好????因為如果冇私小BACK UP,只參加大抽獎,我驚放棄農圃道抽聖羅撤風險會很大.真係好煩惱 請多多指教.

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 11:35 發表
C6係農圃舊生,自行有20分應該可以順利入到.但係又想對女入女校,所以首選係協恩.但係知機會好渺茫.所以好煩惱.到時唔知點揀????如放棄抽協恩(首位),聖羅撒放第一,機會大不大???請問農圃道和聖羅撒那一家會比較好????因為如果冇私小BACK UP,只 ...

冇私小BACK 5好攞個女"教飛",我個人認為農圃唔差。
當然買得大賠得大亦lost 得大。估計自已成受風險能力。看你想好大機會入到農圃1round後安安樂,定玩到叩門,又係返去考農圃。

首選係協恩.但係知機會好渺茫.............唔只好渺茫,機會係0。

我今年係church收 ge 風係第一 round 20分有人入唔到聖羅撒,廿五分有人唔到瑪利諾。

聖羅撒借校小左一班。

原帖由 wensi 於 08-12-5 11:02 AM 發表

why 乙(1)農圃?............你喜歡那一間甲乙都放第一志願統一D好。叩門都好睇D。

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂, ...

牧愛上午私校做埋今年就唔開喇!下午校會變全日制。

原帖由 wensi 於 08-12-5 12:40 PM 發表

冇私小BACK 5好攞個女"教飛",我個人認為農圃唔差。
當然買得大賠得大亦lost 得大。估計自已成受風險能力。看你想好大機會入到農圃1round後安安樂,定玩到叩門,又係返去考農圃。

首選係協恩.但係知機會好渺茫....... ...

講真,農圃道差左好多(d老師同學生品德真係......),我老婆都係舊生,佢想個女搏協恩。

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 12:56 發表

講真,農圃道差左好多(d老師同學生品德真係......),我老婆都係舊生,佢想個女搏協恩。

我有fd 個女農圃p2 ,又唔覺佢話好差。
我都有聽聞農圃差左,但係34區都排首五名。如果派out  of 果七間我另願要農圃law!

協恩我都識人2nd round 入,但真係要有私小back up 先好。

Good Luck!

原帖由 wensi 於 08-12-5 01:11 PM 發表

我有fd 個女農圃p2 ,又唔覺佢話好差。
我都有聽聞農圃差左,但係34區都排首五名。如果派out  of 果七間我另願要農圃law!

協恩我都識人2nd round 入,但真係要有私小back up 先好。

Good Luck! ...

睇你遇唔遇到好老師啦!
因為初小嘅班主任會教至少兩科主科,有時仲會3科,遇著個唔好嘅老師,真係喊都無謂,我個仔今年就suffer緊。
私小唔會考慮(經濟唔容許),有好直資收佢我就放棄大抽獎。

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 00:58 發表

我所知甲一唔好填哂,如果你心目中只有本區學校,就只填個間係第一志願,因為如果仲有2同3,電腦就會用多左step去處理,之後先到乙部,咁就會蝕底左。(唔知我有冇講錯)

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級 ...

多謝哂,等我好好諗吥先!

原帖由 wensi 於 08-12-5 11:02 發表

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂, ...

好煩啊,anyway多謝哂

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 13:14 發表

睇你遇唔遇到好老師啦!
因為初小嘅班主任會教至少兩科主科,有時仲會3科,遇著個唔好嘅老師,真係喊都無謂,我個仔今年就suffer緊。
私小唔會考慮(經濟唔容許),有好直資收佢我就放棄大抽獎。 ...

我自已覺得讀書大大話話要讀二十年慢慢長路,一定會預到唔好嘅老師(白己亦預過),要學會如何識應。同上司一樣,唔可以吓吓轉工ga!

私小你會考慮培道嗎? 老師校風都唔錯,學費又唔算太貴around$1800放學又有老師睇做功課到5:45pm。係一間不差ge back up!

原帖由 wensi 於 08-12-5 01:50 PM 發表

我自已覺得讀書大大話話要讀二十年慢慢長路,一定會預到唔好嘅老師(白己亦預過),要學會如何識應。同上司一樣,唔可以吓吓轉工ga!

私小你會考慮培道嗎? 老師校風都唔錯,學費又唔算太貴around$1800放學又有老師睇做功 ...

最大問題係,老師出工作紙同考試卷都唔好,教學進度時快時慢,一係唔谷,一谷就谷到傻左。如果小朋友天資唔係特別聰敏,上堂跟本唔夠時間吸收知識,返到屋企做功課之餘仲要花唔少時間教佢(學校話有導修堂俾學生做功課好多時都唔兌現,用左來教書),仲要做網上學習,又要睇課外書,真係少少玩耍時間都冇。

老師方面,只知今年我愚子嘅兩位主科老師脾氣極差,上堂秩序唔好,老師上堂經常咆哮,仲搵小朋友嘅文具出氣;唔見左學生d功課時又唔認,仲手指指住個學生話佢講大話唔信佢,用紅筆寫佢家課冊後又搵番出黎(當然老師係不了了之)。

家校合作方面,我就覺得學校做得唔夠(學校遲遲都唔請家長義工協助)。家長之前成日都要求有網上家課日誌,以方便在職家長檢查,唔駛吓吓都打電話煩老師。同樣係官校嘅馬頭涌同九龍塘官小一早都有,佢地仲故步自封點得架! 嘈左成年先有d改善,但似乎老師或職員唔多配合,網上家課內容有出入。依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!

現實社會係咁,但而家小朋友初上小學咋!遇到依d老師,做家長係唔係要忍氣吞聲? 遇著依d老師時點教子女尊師重道? 我兩公婆只好教個仔,因為佢地班唔乖,激到老師太嬲,自己要做好本份云云......。

培道原來學費咁平,可作考慮,謝謝!

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 12:56 發表

我就係知差O左好多先煩惱. 我老公個年代農圃好出色.有上農下馬o既稱號 .而家真係一代不如一代.同埋除O左老師,我都好關注學生的品德.好擔心學校收O既學生質素.而家新移民太多,不少新移民子女都被派到官津小.所以你一提到學生品德真係..............,我就即刻諗起住公屋o既新移民(唔好意思,絕無抵譭住公屋o既成份)而有點卻步.其實我要求學校校風比學術更重要.如果學校學術程度一般,但卻有良好o既校風,我都放心比我兩個女兒就讀.如果放棄自行收生,大抽獎又冇保証,睇黎考私小係唯一保險方法.  

依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!...............得小一有咋,升小二無ga la!小一D小朋友成日遊雲有係好D, 小二大要學獨立。我仔上左P2定左好多,好少抄漏。亦都感恩暫時所預到ge老師都好好。

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 14:14 發表

最大問題係,老師出工作紙同考試卷都唔好,教學進度時快時慢,一係唔谷,一谷就谷到傻左。如果小朋友天資唔係特別聰敏,上堂跟本唔夠時間吸收知識,返到屋企做功課之餘仲要花唔少時間教佢(學校話有導修堂俾學生做功課好多時都 ...

唔係一舊飯,你係咪講緊農小呀???老師係o甘,o甘學生品德如何呀????上堂冇秩序???

原帖由 BBTWIN 於 08-12-5 02:41 PM 發表

我就係知差O左好多先煩惱. 我老公個年代農圃好出色.有上農下馬o既稱號 .而家真係一代不如一代.同埋除O左老師,我都好關注學生的品德.好擔心學校收O既學生質素.而家新移民太多,不少新移民子女都被派到官津小. ...

冇錯! 而家多左新移民,另加上多左家長寵壞小朋友,而家d學生品德真係好參差(成日睇新聞報導校園暴力或性侵犯事件都一額汗)。想當年自己小時候,老師邊駛吓吓都要鬧架? 個個小一生都純如羔羊。

自己教好小朋友,唔代表佢就唔會係學校交上頑劣嘅學生。雖然就算出名直資或私校都會有依類學生,但係點都應該少d,起碼入得依類學校,家長都比較著緊仔女,對仔女各方面要求都高d。

原帖由 wensi 於 08-12-5 02:45 PM 發表
依方面我就欣賞陳瑞棋,佢地直頭影下黑板相再放上校網,真係very good!...............得小一有咋,升小二無ga la!小一D小朋友成日遊雲有係好D, 小二大要學獨立。我仔上左P2定左好多,好少抄漏。亦都感恩暫時所預到ge老師 ...

小一係過度期,陳瑞棋做得好好。
小二或以後冇都可接受,小朋友要獨立,要有責任心做好本份。
‹ 上一主題|下一主題