用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

Hi Hi, 妳們好

請問妳地有冇資料關於YW書簿費? 及其他雜項 ....如lunch fee, school bus..等等  

thanks for your information

原帖由 KLLP 於 08-12-2 18:44 發表
this year,
lunch fee --> $16 per meal
YW書簿 --> below $1500 each term
school bus  --> depends on routes

Hi Hi Gracechung

8 d 英華小學資訊來聽吓 !!  妳個囝囝是否得喜歡返學 ? 功課多唔多 ?妳都知我地要返工的職業女性最怕兼顧唔到囝囝的學業..  課外活動是否很多項目 ? 費用會否很貴?妳都知金融海嘯發生,每項支出都要計得好小心

原帖由 gracechung 於 08-12-2 22:43 發表
Hello!走來818先!我係隔離thread(08-P1)的家長呀。he~he~

中文科聽寫

Hi 各位家長
昨天收到學校之中文科聽寫通告唔係太明白, 是否即是中文默書 ?  又分小聽寫及大聽寫....又話內容在中文科書本, 又有拼音...有冇家長幫幫忙解釋下

Thank you so much ! 但每一課文後面都有好多生字係唔係都要默呀?

原帖由 Era 於 09-9-17 15:36 發表
isab_ho
我既理解就係有個小默囉,響22號,小默今次會分兩部分,一部份係認字,即係有得揀,選一個啱既.另一部分就係默寫,即係聽到個詞語就寫番個字出來囉.
今次既範圍係一至三課.

下次會有大默,到時就要成句句咁默啦.亦 ...
‹ 上一主題|下一主題